Veckokoll för hund: hud och öron

Veckokoll för hund: hud och öron

Avsnitt 1 i Evidensias veckokoll

Christophe; varför är det viktigt att hålla koll på hundens hud och öron?

Om hunden visar tecken på klåda i hud/öron eller på tassar så är det oftast ordentligt plågsamt och ingenting du som djurägare bör ta lätt på. Hudförändringar kan orsakas av flera olika anledningar. Oftast parasiter (så som loppor, löss eller skabb), infektioner eller allergi men även olika typer av tumörer kan ligga bakom en hudförändring.

Hundars hud är deras så kallade ”reaktionsorgan” vid till exempel allergi och överkänslighet mot något och eftersom päls, tassar och öron utgör en del av hundens hud så är det viktigt att ha koll även på dem. Som djurägare bör du också tänka på att en del hudförändringar inte ger klåda men att de bör utredas ändå.

Vilken typ av åkommor och problematik kan uppstå i hud och öron?

Klåda är det vanligaste tecknet på att något är fel. Det kan klia lokalt på vissa ställen eller över hela kroppen. Ofta i öron, på tassar, ljumskar eller i nacken. Klådan kan vara intensiv och akut vid infektioner eller kraftiga parasitangrepp men den kan också vara måttlig men konstant. Den här typen av klåda förekommer till exempel vid sjukdomar som allergi och överkänslighet.

Hudsjukdomar kan också visa sig i form av utslag, nässelfeber, bölder, illaluktande lokala infektioner eller pälsavfall. I en del fall uppstår hormonella störningar som orsakar hudförändringar i någon form. Det är inte alltid dessa kliar utan endast visar sig som tunn och gles päls, pigmentförändringar eller hudförtjockning.

Om hunden drabbas av återkommande öroninflammationer kan det vara symtom på någon form av underliggande hudbesvär eller hudsjukdom.

Hur ska en frisk hud och friska öron se ut och ”bete” sig?

Pälsen ska vara tjock, glansig, fri från mjäll och lukta neutralt. Kammar man en bena i pälsen ska huden vara ljust rosa. Förstås kan viss pigmentering förekomma men eftersom pigmentering också kan uppstå vid kroniska hudinfektioner så är det viktigt att hålla koll på eventuella förändringar i huden.


Hundens öron bör på insidan vara rosa, fria från päls och lukta neutralt. Det är inte normalt med brunt sekret i öronen och de ska inte ”lukta hund” eller surt. 


Vad ska man som hundägare vara uppmärksam på?

Det är alltid viktigt att vara uppmärksam på alla former av klåda. Att klia sig någon enstaka gång är förstås normalt men om hunden kliar sig flera gånger per dag/natt så är det ett tydligt tecken på att något inte är som det ska.

Pälsavfall är helt normalt hos många raser men pälsen ska aldrig bli gles och helt kala fläckar är inte normalt. Även dålig lukt, rodnad, utslag eller sekret är onormalt och tyder på infektion eller inflammation. En hund som skakar på huvudet eller lutar med huvudet har nästan alltid något problem med öronen även om man som djurägare inte kan se tecken på andra symtom. I dessa fall kan hunden även vara ovillig att få på sig sitt halsband eller att bli kliad vid örat. Något som de brukar tycka om i vanliga fall.

När bör man uppsöka veterinär?

Allt som avviker från det normala kan vara tecken på hudrelaterat besvär och/eller sjukdom och bör utredas. Många hudåkommor ger liknande sjukdomstecken och veterinären gör därför nästan alltid en så kallad hudutredning för att komma fram till diagnos och lämplig behandling. En hudutredning omfattar ofta flera besök och provtagningar innan veterinären kommer fram till vad hunden lider av.

Alltså:

  • Vänj din hund vid hantering och gör det till en vana att gå igenom din hund varje vecka.
  • Passa på när ni kelar och var uppmärksam på alla typer av förändringar.
  • Rådfråga alltid veterinär om du upptäcker något som är annorlunda eller verkar besvära din hund.

 

Vill du läsa mer om hud och öron kan du ta del av vår hudskola för hundar.

Så gör du en veckokoll

Vår veterinär visar hur du själv kan göra en veckokoll av hud och öron på din hund

SE FILMEN