Årets bästa dagar! 20% rabatt på allt i butiken Evidensia-dagarna 25-28/4.

Fakta om fästingar

Fästingar är normalt aktiva mellan mars och slutet av oktober i Sverige. Det är olika vanligt med fästingar i olika landsändar. Fästingarna är aktiva när det är 5 plusgrader eller varmare. Det innebär att fästingarna är aktiva nästan året om i vissa delar av södra Sverige.

Här hittar du fler fakta om fästingar och sjukdomar de kan sprida:

Fästing på hund »
Fästing på katt »
Fästingmedel för hund och katt »
Borrelia hos häst
Anaplasma hos häst

Fästingar trivs på skuggiga och fuktiga platser. De kan sitta i gräs och buskar och invänta att något djur att fästa på passerar.

Mer om fästingen

Fästingen är ett litet leddjur som är släkt med kvalster och spindeldjur. Den trivs bäst på skuggiga och fuktiga platser, gärna i lövskog.

Fästingen går igenom fyra olika stadier i sin utveckling. Från ägg till larv och till nymf och därefter till vuxen fästing. I de tre sistnämnda stadierna behöver fästingen suga blod för att utvecklas vidare.

När fästingen är aktiv sitter den i vegetationen, kanske på ett grässtrå 10 – 20 cm från marken, och väntar på att ett lämpligt djur eller en människa ska passera. Ofta är det möss eller sorkar som är värddjur, men fästingar kan också sätta sig på hundar och katter.

Fästingen sitter i 3 – 11 dagar för att suga blod och kan öka sin vikt flera hundra gånger.

På vissa hundar är fästingar svårare att upptäcka, som långhåriga hundar eller hundar som inte är så roade av att bli klappade eller undersökta för länge. När du upptäcker en fästing, ta bort den på en gång. Ju snabbare, desto bättre. Då minskar risken att ditt djur smittas av sjukdom.

Läs mer

Du kan läsa mer om fästingburna sjukdomar här samt i vårt reportage med veterinär Sofia Wijkmark i Djurvårdguiden

Vill du ha recept och fästingmedel till ditt djur kan du boka en videokonsultation med en veterinär direkt i mobilen här. Vill du komma i kontakt med eller boka ett besök hos din närmsta Evidensiaklinik gör du det här.

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen