Vi arbetar för att förhindra eventuell smittspridning på våra djurkliniker och djursjukhus. Du kan hjälpa oss genom att klicka här för våra hygien- och besöksinstruktioner. Tack för hjälpen!

Fästingmedel och preparat för hund och katt

Sverige är ett avlångt land med varierat klimat så fästingar förekommer i olika grad på olika platser och dessutom under olika tidperioder. Oavsett detta är det viktigt att hålla koll på husdjuren när fästingsäsongen är igång där du bor.

Försök hålla fästingarna borta

Ta gärna för vana att undersöka djuret efter varje utevistelse. Borsta ur pälsen ordentligt så att eventuella fästingar inte följer med in i bostaden och riskerar att sätta sig på övriga familjemedlemmar.

Du kan också ta hjälp av diverse beprövade preparat för att minska risken för djuret att bli bitet och/eller sjukt. Det finns tabletter som tas med olika intervall, förpreparerade halsband och spot-on medel som droppas direkt på huden. I huvudsak pratar man och sjukdomsförebyggande respektive repellerande preparat. De förstnämnda dödar fästingen först efter att den har bitit sig fast medan de repellerande gör så att fästingarna skyr djuret helt och hållet. Vissa preparat är receptfria och för andra behöver du recept av din veterinär.

Som med alla substanser finns risken för biverkningar så vi rekommenderar förstås att du som djurägare läser på om de olika preparaten och provar dig fram. Vilket preparat som passar bäst kan vara högst individuellt. Det som fungerar för en individ kanske inte gör det för en annan. Faktorer som sjukdomstillstånd, ras, pälskvalitet samt barn och/eller hundvalpar i hushållet bör tas i beaktning vid val av preparat.

Om du upplever att ett preparat fungerar undermåligt så prova ett annat eller rådfråga en veterinär. Biverkningar är dock relativt sällsynta och nyttan med preparaten överväger i de flesta fall riskerna. Är man mycket orolig för systemiska biverkningar kan halsband eller spot on-preparat vara lämpliga eftersom effekten av dessa minskar snabbt vid avtagande och schamponering av djuret.

Har man småbarn eller hundvalpar hemma kan det vara olämpligt med halsband som dessa kommer åt.

Tänk också på att vissa halsband och spot on-preparat för hundar är livsfarliga för katter. Dessutom är en del halsband giftiga för vattenlevande organismer och måste därför tas bort innan bad.

Har ditt djur någon form av medicinska problem bör du diskutera valet av fästingmedel/preparat med din veterinär.

Har du hittat en fästing som bitit sig fast på din hund eller katt så tipsar vi om hur du tar bort den här.