Specialistdjursjukhuset Helsingborg

Våra hjärtan klappar för djuren och deras bästa

Idag: Öppet dygnet runt

Exotics

Vi har ett litet men dedikerat team som kan ta emot, undersöka och behandla de flesta exotiska djur och fåglar. Avdelningen består av ett konsultationsrum med egen ingång, ett behandlingsrum och en liten vårdavdelning. Vi har också ett speciellt laboratorium där vi kan analysera ett brett spektrum av prover från fåglar, reptiler, kaniner, gnagare, amfibier, fisk mfl. Vår vårdavdelning har plats för reptiler, fåglar, kaniner och gnagare och de bor isolerat från hund/katt och iller. Vi tar även emot illrar men vid behov stallas de upp på vår kattavdelning.

Vi kan utföra tandbehandlingar, kirurgi, vaccinationer, hälsocheck och mycket mer.
Kom ihåg att de flesta exotiska djur och fåglar visar symtom sent i sjukdomsförloppet och vid misstanke av akut sjukdom ska du kontakta vår akutmottagning.

Detta ska du tänka på:

RÖD – ska få akut hjälp

  • Alla djur som har problem med att andas, blöder moderat eller kraftigt, är apatiska eller trötta utan att kunna ”väckas upp” till normal aktivitet. Skador, brännsår, misstanke om förgiftningar eller om djuret har ätit något det inte ska.
  • Fåglar som inte äter, har problem med balansen, försöker att trycka ut avföring/ägg eller är generellt dämpad mer än 2-6 timmar
  • Kaniner och gnagare (marsvin, degus, chinchilla) som inte äter eller inte producerar avföring på mer än 6 timmar. Om de ligger inaktiva, apatiska, om magen är stor eller om de verkar smärtpåverkade
  • Råttor, gerbiler och andra smådjur som verkar ovanligt inaktiva, inte äter och verkar ha smärta
  • Alla djur som visar tecken på förändrat allmäntillstånd eller nedsatta kroppsfunktioner

GUL – ska ses på av veterinär snarast och utredas

  • Mindre skador som inte blöder
  • Stabila men dämpade
  • Milda förändringar i allmäntillståndet eller milda tecken på sjukdom

GRÖN – ska ses på av veterinär inom några få dagar och utredas

  • När du misstänker tecken på sjukdom hos ditt exotiska djur, oavsett vad det är, vänta inte för länge. Kontakta oss för en konsultation. Skulle försämring ske under tiden du väntar på din tid – kontakta akuten!

VIKTIGT ATT TÄNKA PÅ:
De flesta exotiska djur visar inte symtom innan det är för sent, det bästa är att få djuret undersökt så snabbt som möjligt.

OBS! Tänk på att läsa våra instruktioner om hur du transporterar ditt djur till oss, det är viktigt! Djur som inte presenteras adekvat hos oss kan inte tas emot pga fara för smitta, risk för skador samt hur våra lokaler är utformade. Kontakta kundservice om du behöver hjälp med något.
Reptiler, fåglar och andra som får tid hos oss måste fylla i formulär innan besöket.

Reptiler behöver ofta kontrollera sina tarmparasiter, du får gärna samla upp färsk avföring hemma före besöket. Vi kan bistå med behållare och instruktion, detta kan hämtas hos receptionen innan konsultationen, de kostar 26 kr/paket.

Välkommen till vår Exotics-avdelning!