Specialistdjursjukhuset Helsingborg

Våra hjärtan klappar för djuren och deras bästa

Idag: Öppet dygnet runt

Bilddiagnostiska avdelningen


På den bilddiagnostiska avdelningen arbetar ett dedikerat team bestående av flera specialutbildade veterinärer, djursjukskötare och djurvårdare för att kunna erbjuda Er tillgänglig och komplett diagnostik.

På bilddiagnostiska avdelningen arbetar vi inom följande områden

  • Ultraljud
  • Röntgen
  • Datortomografi (CT eller skiktröntgen)
  • Magnetkameraundersökning

 

Ultraljud

På ultraljudsmottagningen arbetar i nuläget 7 veterinärer med speciellt intresse och utbildning inom området vilket gör att vi kan erbjuda hög tillgänglighet och kompetens. Våra ultraljudsveterinärer genomgår fortlöpande utbildningar för att hålla sig uppdaterade inom de senaste rönen. Det pågår även forskningsprojekt på avdelningen för att ytterligare kunna vara med och driva utvecklingen framåt.

Vi har ultraljudsmottagning varje vardag och även vissa kvällar. Ofta har vi även möjlighet till akuta ultraljud på kvällar och helger då vi har såpass många veterinärer med denna kompetens.

Ultraljudsmottagningen bistår de flesta övriga medicinska och kirurgiska områdena med utökad diagnostik för att kunna få en så korrekt diagnos innan mer invasiva ingrepp.

Det vi kan undersöka med ultraljud är bland annat dräktighetsundersökningar, stenar i urinblåsan, främmande föremål i magsäck eller tarm, inflammationer i bukorganen med mera.

I ultraljudsteamet arbetar de legitimerade veterinärerna Sofia Honkavaara, specialist i hundens och kattens sjukdomar, Mia Nilsson, specialist i hundens och kattens sjukdomar, Ditte Ljungquist, specialist i hundens och kattens sjukdomar, Anna Frennesson, steg 1 aspirant samt Stine Hoelgaard, specialist i hundens och kattens sjukdomar.

För Er som djurägare kan det vara bra att veta att för att få den bästa diagnostiska kvalitén på undersökningarna så kommer Ert djur att behöva rakas vid området för ultraljudet, exempelvis på buken. Vi vill helst inte att Ert djur skall ha ätit precis innan undersökningen då det kan försvåra diagnostiken. Om urinprov skall tas skall de heller inte ha kissat på 2-4 timmar innan. Fråga vad som gäller Ert djur vid bokning!

 

Röntgen

På vår röntgenmottagning träffar Ni en specialintresserad djursjukskötare eller djurvårdare som är utbildad inom området. Vi arbetar med en s.k. direktdigital röntgen som gör att bildhanteringen blir både snabbare och säkrare än tidigare och vi får bilder med hög kvalitet.

Röntgen kan användas för flera olika tillstånd, exempelvis för att räkna antal valpar på en dräktig tik, se om det finns brutna ben eller vid tecken på hjärt- eller lungsjukdom.

I de flesta fall kan svar på röntgenundersökningen ges direkt men vi har även tillgång till specialistbedömning vid mer komplicerade fall.

 

Datortomografi och magnetkameraundersökning

Datortomografi (kallas även för CT eller skiktröntgen) är en teknik som bygger på vanlig röntgen i grunden. Genom att röntgenapparaten snurrar runt djuret kan man med datorns hjälp generera 3D bilder för att få en mer specifik undersökning än vid vanlig röntgen. Det är av största vikt att djuret ligger helt still vid undersökningen så vi ger alltid lugnande medicin eller narkos vid tillfället.

Vanliga saker som vi undersöker med hjälp av datortomografi är bland annat ledskador på unga hundar, lungsjukdomar, kärlmissbildningar och näshålor.

Magnetkameraundersökningen (MR) är ingen röntgen utan den bygger på radiovågor. Denna typ av undersökning ger extra bra hjälp när vi vill diagnosticera sjukdomar i nerver, hjärna och ryggmärg. Djuren är alltid sövda vid en MR då det tar mellan 45 min och upp till 2 timmar för att få en komplett undersökning.

Vi har ett nära samarbete med specialister för avläsning av dessa bilder för att kunna erbjuda högsta kvalitet vid diagnostiken.

På avdelningen för CT och MR arbetar nu de legitimerade veterinärerna Sofia Honkavaara, specialist i hundens och kattens sjukdomar, Mia Nilsson, specialist i hundens och kattens sjukdomar, Lina Nowak, specialist i hundens och kattens sjukdomar, Abtin Mojarradi, specialist i hundens och kattens sjukdomar. Dessa veterinärer arbetar i nära samarbete med specialutbildade djursjukskötare.