Tandavdelningen

Evidensia Specialistdjursjukhuset Helsingborg

Idag: 07:00 - 00:00

Akut öppettider

Måndag - torsdag kl. 07:00 - 00:00
Fredag - söndag Dygnet runt


I Specialistdjursjukhusets tandteam ingår både veterinärer, tandläkare, och djursjukskötare med intresse och vidareutbildning inom munhålans sjukdomar. Då våra patienter ofta är äldre eller har flera sjukdomar så är våra djursjukskötare erfarna och rutinerade i narkos av riskpatienter.

Vårt mål är att kunna erbjuda högkvalitativ vård för alla munnens bekymmer, från tandsten och rotfyllningar till tumörer och käkfrakturer, med kort väntetid vare sig du är djurägare eller remittent.

Tandavdelningen opererar minst tre dagar i veckan men våra medarbetare finns tillgängliga på sjukhuset för akuta frågor och problem nästan alla vardagar.

Det här kan vi hjälpa dig med

I vårt tandteam ingår legitimerad veterinär och aspirant specialist i hundens och kattens sjukdomar Jacob Eriksson, legitimerad veterinär och specialist i hundens och kattens sjukdomar, Jens Ulrik Hoelgaard, legitimerad veterinär och aspirant specialist i hundens och kattens sjukdomar, Cecilia Odén, legitimerad veterinär och aspirant specialist i hundens och kattens sjukdomar, samt tandläkare Linn Wikhamre.

Parodontit – tandlossning

Parodontit (tandlossning) är en mycket vanlig sjukdom hos hund och katt.
Parodontit börjar med gingivit, tandköttsinflammation. Inflammationen leder till att det bildas en ficka i tandköttskanten längs med tandroten. Om tanden inte hålls ren genom tandborstning så blir fickan djupare i takt med att inflammationen fortskrider. Till slut så når fickan rotspetsen var tandens pulpa blir infekterad och dör.

Hundar och katter med parodontit får en spridning av bakterier ut i blodet. Dessa kan orsaka skador på andra organ, såsom hjärta, njurar, och lever.

Tidigt i förloppet kan sjukdomen stoppas genom daglig tandborstning. Har det gått längre så måste tandfickorna rengöras under narkos. Vid långt gången sjukdom krävs ofta extraktioner, att sjuka tänder tas bort.

Du bör misstänka parodontit om ditt djur luktar illa ur munnen, har rött eller lättblödande tandkött, eller verkar smärtsam runt munnen.
Vid en professionell tandrengöring (PTR) går vi igenom hela ditt djurs mun. Vi rensar tandsten, polerar, och röntgar alla tänder. Därefter gör vi en behandlingsplan för ditt djur. I fall som kräver extraktioner kan det ibland utföras samtidigt, men krävs större åtgärder är det vanligt att djuret får komma på återbesök ett par veckor senare för åtgärd. Detta är för patientens säkerhet då det är mindre påfrestande för kroppen att genomgå två kortare narkoser, än en lång.

Tandfrakturer

En avslagen tand med blottad pulpa är smärtsamt för djuret och en ingångsport för bakterier. Bakterier från munnen infekterar pulpan och infektionen sprids med tiden ut i käkbenet.

En frakturerad tand måste tas bort eller rotfyllas. Vid en rotfyllning kan hunden eller katten äta och leka som vanligt redan dagen efter ingreppet. Rotfyllningen följs upp med röntgen efter ca 6 månader. Vid den uppföljande undersökningen måste djuret sövas.
Rotfyllningar är generellt sett lite dyrare än tandextraktioner. Vi utför främst rotfyllningar på de stora, strategiskt viktiga tänderna för hunden eller katten. Om tandroten är för skadad eller tanden är för ung så kan inte alltid rotfyllning utföras.

Om en tand dras ut så får hunden eller katten endast äta mjuk mat och inte leka med tuggleksaker eller liknande i ungefär 10-14 dagar mens såren i munnen läker. Tuggar patienten på hårda saker riskerar man att stygnen i munnen går upp i förtid och måste sys om.
En frakturerad mjölktand är en inkörsport för bakterier som kan påverka anlagen till de permanenta tänderna. Därför rekommenderar vi alltid att frakturerade mjölktänder dras ut.

Tandresorption – FORL

Tandresorption (TR) förekommer främst hos katter men ses även hos hundar. Bland katter är sjukdomen vanlig, uppemot 30% av våra katter lider av TR. Sjukdomen kan drabba alla åldrar men är vanligare hos äldre.

Vad som ligger bakom utvecklingen av TR är än så länge inte fastställt. Därför finns det heller inget man kan göra för att förebygga problemen. Tänderna hos drabbade djur bryts ner successivt, vilket som regel är förknippat med stor smärta, framförallt vid kraftigare skador som når in till tandpulpan. Djur är väldigt bra på att dölja smärta men ofta visar drabbade katter ett annorlunda beteende. De kan bli mindre sociala, vara mer försiktiga när de äter, få tovig päls, och tappa saker de har i munnen. Det ska mycket till för att ett djur ska matvägra helt.
TR kan upptäckas vid en klinisk undersökning av munnen. Tandköttet runt drabbade tänder är ofta rött och inflammerat, och kan blöda lätt. Ibland växer tandköttet upp på tandkronan i ett försök av kroppen att täcka skadan.

Tandröntgen krävs för att få en fullständig bild av skadorna och upptäcka tidiga förändringar. När man ser skador på tandkronan har sjukdomen redan pågått en tid.

Sjukdomen går ej att bota. Målet med behandlingen är att hålla katten smärtfri. Drabbade tänder extraheras. Vid långt gången sjukdom var tandrötterna är sköra och har växt ihop med käkbenet så är extraktion inte möjlig. Istället görs då kronamputation (att tandkronan tas bort och roten lämnas för att absorberas). För att veta vilken behandling som måste utföras måste tänderna röntgas.

Persisterande mjölktänder

Hundar och katter bör ha tappat alla deras mjölktänder när de är 6 månader gamla. När de permanenta tänderna har brutit igenom ska mjölktanden trilla ut inom två veckor.

Tappar djuret inte mjölktänderna som de ska så ökar risken för smärtsamma bettfel var de vassa hörntänderna skär upp i gommen. Det bildas också fickor var plack och skräp kan fastna och leda till tandlossning (parodontit).

Persisterande mjölktänder (som sitter kvar efter 6 månaders ålder, eller ej blivit lösa två veckor efter att den permanenta tanden brutit igenom) bör dras ut.

Bettfel

När tänder sitter fel så att de biter upp i läppen eller skär in i gommen kan det leda till allvarliga skador och vara mycket smärtsamt för våra djur.

Vi utför flera olika typer av behandlingar för att hantera bettfel. Såsom tandställning, extraktion, eller att tanden kapas och rotfylls. Vilken behandling som passar bäst för ett djur är beroende av djurets ålder, kostnad, och djurägarens engagement.

Observera att det i Sverige inte är tillåtet att utföra ingrepp av kosmetiska skäl. Vi behandlar alltså endast bettfel som är smärtsamma för djuret.

Våra recensioner

lisa mattsson

5

Väldigt bra bemötande och kommunikation, både under besök och under tiden mellan återbesök. Vi kom in akut och kände oss trygga med att vår hund blev väl omhändertagen och fick bästa möjliga hjälp. Kompetent och proffsig personal. Tack för er hjälp!

Aisha Raija Säde Blom

5

Väldigt kunnig personal och mycket lyhörda. Mycket empati. Rekommenderas verkligen.

Baserat på recensioner från Google

Våra öppettider

Måndag - torsdag kl. 07:00 - 00:00
Fredag - söndag Dygnet runt
Helgdagar och andra öppettider

Djursjukhuset

Öppettider receptionen
Måndag - fredag kl. 07:30 - 21:00
Lördag - söndag kl. 09:00 - 20:00

Öppettider akutmottagning
Från 4 april 2022 kommer vi behöva stänga akutmottagningens intag mellan kl. 00:00 - 07:00 måndag - torsdag. Under dessa tider har vi endast möjlighet till behandling och stabilisering av redan inneliggande patienter.
 • Måndag
  07:00 - 00:00
 • Tisdag
  07:00 - 00:00
 • Onsdag
  07:00 - 00:00
 • Torsdag
  07:00 - 00:00
 • Fredag
  Öppet dygnet runt
 • Lördag
  Öppet dygnet runt
 • Söndag
  Öppet dygnet runt
 • Butiken

 • Måndag
  08:00 - 20:00
 • Tisdag
  08:00 - 20:00
 • Onsdag
  08:00 - 20:00
 • Torsdag
  08:00 - 20:00
 • Fredag
  08:00 - 20:00
 • Lördag
  10:00 - 17:00
 • Söndag
  10:00 - 17:00
 • Medarbetare

  Eva-Maria Hohneck-Spodsberg

  Team: Internmedicin, Gastroenterologi

  Eva-Maria Hohneck-Spodsberg

  Chefveterinär Poliklinik och Bilddiagnostik

  Resident ECVIM internmedicin.  Eva har studerat på Tierärztliche Hochschule Hannover i Tyskland och har sedan 2004 arbetat som veterinär. De första fem åren har hon jobbat på smådjurskliniker i Köpenhamn. Mellan 2009 och 2012 specialiserade hon sig inom medicinska sjukdomar hos hund och katt (ECVIM-CA Residency i intern medicin) och fortsatte sedan som senior veterinär för internmedicin på Köpenhamns Universitet. Sedan 2014 har hon jobbat som chefveterinär för den polikliniska och bilddiagnostiska avdelningen på Evidensia Specialistdjursjukhuset Helsingborg och tar hand om patienter med alla olika typer av medicinska sjukdomar (invärtesmedicin). Eva har en stor passion för katter och erbjuder kattkonsultationer en kväll varannan vecka. Tillsammans med Marlene Nilsson, avdelningsansvarig leg. djurskötare på polikliniken, är Eva ansvarig för att vi numera är godkända som Gold standard Cat Friendly Clinic. Eva har en Maine Coon-katt, som är 10 år hemma. Kompetens DVM Board-eligible Resident ECVIM-CA internal medicine Publikationer Platelet aggregometry in dogs using the Multiplate® analyzer performs best with heparinanticoagulated blood and short analyses times Marschner CB, Kristensen AT, Spodsberg EH, Wiinberg B Journal of Veterinary Emergency and Critical Care 2012 22(1):107–115. Feline disseminated cryptococcosis – a case report Spodsberg EH, Aalbæk B, McEvoy FJ Dansk Veterinærtidsskrift 2012 13:26-29. A Gly98Val Mutation in the N-Myc Downstream Regulated Gene 1 (NDRG1) in Alaskan Malamutes with Polyneuropathy Bruun CS, Jäderlund KH, Berendt M, Jensen KB, Spodsberg EH, Gredal H, Shelton GD, Mickelson JR, Minor KM, Lohi H, Bjerkås I, Stigen Ø, Espenes A, Rohdin C, Edlund R, Ohlsson J, Cizinauskas S, Leifsson PS, Drögemüller C, Moe L, Cirera S, Fredholm M PLoS One. 2013;8(2):e54547. Spontaneous pneumothorax secondary to granulomatous pneumonia caused by Angiostrongylus vasorum in a dog in Denmark Spodsberg EH, Miles JE, McEvoy FJ, Willesen JL Journal of Small Animal Practice 2013 Feb;54(2):114. Endogenous fibrinolytic potential is significantly decreased in dogs suffering from diseases predisposing to thrombosis compared to healthy dogs in tissue-plasminogen activator (t-PA)-modified thromboelastography (TEG) analysis Spodsberg EH, Wiinberg B, Jessen LR, Marschner CB, Kristensen AT Journal of Veterinary Clinical Pathology 2013 42(3):281-90. Spontaneous pneumothorax secondary to granulomatous pneumonia caused by Angiostrongylus vasorum in a dog in Denmark Spodsberg EH, Miles JE, McEvoy FJ, Willesen JL. Dansk Veterinärtidsskrift 2013 12:31-34. Behandling af felin hyperthyroidisme Spodsberg EH. Dansk Veterinärtidsskrift 2013 14:30-33. Insulin detemir treatment in diabetic cats in a practice setting Hoelmkjaer KM, Spodsberg EH, Bjornvad CR. Journal of Feline Medicine and Surgery 2015 Feb;17(2):144-51 Comparison of efficacy of oral and parenteral cobalamin supplementation in normalizing low cobalamin concentrations in dogs: A randomized controlled study Toresson L, Steiner JM, Razdan P, Spodsberg E, Olmedal G, Suchodolski JS, Spillmann T. Veterinary Journal 2018 Feb;232:27-32 Erfarenhet   Sedan 2014 har hon jobbat som chefveterinär för den polikliniska och bilddiagnostiska avdelningen på Evidensia Specialistdjursjukhuset Helsingborg 2009-2012 – specialiserade sig inom medicinska sjukdomar hos hund och katt (ECVIM-CA Residency i intern medicin) och sedan fortsatt som senior veterinär för internmedicin på Köpenhamns Universitet. Har sedan 2004 arbetat som veterinär Studerat på Tierärztliche Hochschule Hannover i Tyskland      
  Läs mer om Eva-Maria
  Ulrika Dreimanis

  Team: Vård

  Ulrika Dreimanis

  Legitimerad Veterinär

  Specialist i hundens och kattens sjukdomar, specialist internmedicin. Ulrika har arbetat som veterinär sedan 2001 på djursjukhuset. Efter Ulrika avklarade sin specialistkompetens i hundens och kattens sjukdomar. startade hon en ämnesspecialisering inom internmedicin. År 2014 blev Ulrika specialist inom internmedicin. Kompetens Specialistkompetens i hundens och kattens sjukdomar Specialistkompetens internmedicin Publikationer Anti-Müllerian hormone: a potentially useful biomarker for the diagnosis of canine Sertoli cell tumours Holst BS1,2, Dreimanis U3 BMC Veterinary Research. 2015 Jul 25;11:166. doi: 10.1186/s12917-015-0487-5. Journal of Small Animal Practice 2012 Sep;53(9):536-41. doi: 10.1111/j.1748-5827.2012.01261.x. Epub 2012 Aug 3. Evaluation of preputial cytology in diagnosing oestrogen producing testicular tumours in dogs Dreimanis U, Vargmar K, Falk T, Cigut M, Toresson L. Erfarenhet   Specialist inom internmedicin sedan 2014 Veterinär sedan 2001 på specialdjursjukhuset Helsingborg  
  Läs mer om Ulrika
  Yaacob Sharon

  Team: Kirurgi

  Yaacob Sharon

  Legitimerad Veterinär

  Specialist i hundens och kattens sjukdomar. Yaacob har jobbat som veterinär sedan 2006. Yaacob jobbar främst som kirurg med fokus på ortopedi, neurokirurgi och laparoskopiska åtgärder men tar också emot kirurgiska patienter på polikliniken. Egna djur: Höns och bin
  Läs mer om Yaacob
  Michael Brückner

  Michael Brückner

  Leg. Veterinär Dipl. ECVS, MRCVS

  Michael har arbetat som veterinär sedan 2007 och innehar sedan 2013 specialistkompetens i hundens och kattens sjukdomar och sedan 2014 också specialkompetens i kirurgi. År 2014 klarade Michael examen till Europeisk Specialist i kirurgi (Diplomate of the European College of Veterinary Surgeons). Michael intresserade sig tidigt för mjukdelskirurgi och har utvecklat specialkompetens i minimal invasiv kirurgi och interventionell radiologi. De stora intresseområdena är inom alla olika typer av endoskopi, laparoskopi och thoracoskopi, samt placering av stentar i luftrör och urinvägar. Medlemskap: European College of Veteriary Surgeons (ECVS) Veterinary Endoscopy Society (VES) Veterinary Interventional Radiology and Interventional Endoscopy Society (VIRIES) Society of Veterinary Soft Tissue Surgery (SVSTS) Member of the Royal College of Veterinary Surgeons (MRCVS)   KompetensSpecialistkompetens i hundens och kattens sjukdomarSpecialistkompetens i kirurgiEuropeisk SpecialistPublikationer Brückner M, Henrich MGiant thymoma with benign central cystic lesions in a one-year-old pug J Am Anim Hosp Assoc; (accepted 2017)Letter to the Editor, Brückner MEffectiveness of a bipolar vessel sealant device for ovariohysterectomy in cats with pyometra. J Feline Med Surg. 2019 (Epub ahead of print)Brückner MLaparoscopic treatment of hemoperitoneum in a dog with hypotension and ventricular tachycardia Wiener Tieraerztliche Monatsschrift 2019; 106: 95-100Brückner MLaparoscopic omentalization of a pancreatic cyst in a cat J Am Vet Med Assoc; 2019 (in press)Brückner M, Heblinski N, Henrich MUse of a novel vessel-sealing device for peripheral lung biopsies and lung lobectomies in dogs J Small Anim Pract; 2019 (early view, Feb)Brückner MLaparoscopic treatment of hemoabdomen in a dog after prescrotal castration Tieraerztl Prax 2018; 46(6): 181-186Brückner MÜberblick über die Thorakoskopie bei Hund und Katze Overview over thoracoscopy in dogs and cats Kleintierpraxis 2017; 62(8): 497-514Brückner MUse of a newly designed interlocking nail as tie-in configuration in a comminuted femoral fracture Wiener Tieraerztliche Monatsschrift 2017; Ausg 7-8: Art 2Brückner MÜberblick über die Laparoskopie bei Hund und Katze Overview over laparoscopy in dogs and cats Kleintierpraxis 2017; 62(4): 224-246Brückner M, Unger M, Spies MEarly clinical experience with a newly designed interlocking nail system Vet Surg 2016; 45: 754-763 Brückner MLaparoscopy for the treatment of ovarian remnant syndrome in four dogs and two cats Tieraerztl Prax 2016; 44 (K): 86-92Brückner MLaparoscopic cryptorchidectomy in a cat Tieraerztl Prax 2015; 43 (K): 248-252Brückner M, Unger M, Spies M.In Vitro Biomechanical Comparison of a Newly Designed Interlocking Nail System to a Standard DCP: Testing of Cat Femora in an Osteotomy Gap Model. Tieraerztl Prax 2014; 42 (K): 79-87Brückner M, Schwedes CSuccessful treatment of permithrin toxicosis in two cats with an intravenous lipid emulsion. Tieraerztl Prax 2012; 40 (K): 129-134Brückner M, Klumpp S, Kramer M, Thiel CSimple renal ectopia in a cat. Tieraerztl Prax 2010; 38 (K): 163-166Brückner M, Klumpp S, Huisinga M, Kramer M, Ondreka NSolitary Osteochondroma with Evidence of Malignant Transformation in a Dog and Review of the Literature. Tieraerztl Prax 2010; 38 (K): 97-105Brückner M, Wigger A, Peppler C, Kramer M, Thiel C, Henrich MInfiltrative lipoma in dogs – a retrospective study of five cases. Tieraerztl Prax 2009; 37 (K): 305-313Brückner M, Unger M, Schwedes C, Bentele S, Klumpp SFaecal retention due to an intrapelvic lipoma in a 12-year-old female cross breed dog. Tieraerztl Prax 2009; 37 (K): 28-32Heblinski N, Brückner MComparison of two vessel-sealing devices for laparoscopic-assisted ovariohysterectomy in dogs Tieraerztl Prax 2018; 46 (K): 363-369Heblinski N, Doerfelt R, Klopfleisch R, Brückner MSuccessful surgical resection of a functional carotid body tumor in a dog – a case report Aust Vet Pract 2018; 48(1): 8-11Borak D, A. Klang, Brückner MSkeletal solitary osteochondroma of the distal radius in a twelve-year-old European shorthair cat Wiener Tieraerztliche Monatsschrift 2016; Ausg 11-12: Art 4Borak D, Wunderlin N, Brückner M, Schwarz G, Klang ASlipped capital femoral epiphysis in seventeen Maine Coon cats J Feline Med Surg 2015; 8: 1-8Wagner J, Brückner M, Rieker TPrimärer Hyperparathyreoidismus: Retrospektive Betrachtung einer Fallserie von fünf Patienten mit Nebenschilddrüsentumoren im Jahr 2013 Kleintiermedizin 2014; 6: 270-273Brückner MEffectiveness of a bipolar vessel sealant device for ovariehysterectomy in cats with pyometra J Feline Med Surg 2019; 8:801Brückner M, Laparoscopic omentalization of a pancreatic cyst in a cat J Am Vet Med Assoc 2019; (2):213-218Brückner M, Heblinski N, Henrich MUse of a novel vessel-sealing device for peripheral lung biposies and lung lobectomies in dogs J Small Anim Pract 2019; (7):411-416Brückner, MLaparoscopic repositioning of an obstructed ventriculoperitoneal shunt catheter with laparoscopic-assisted partial omentectomy and omentopexy Vet Surg; (accepted 2019)
  Läs mer om Michael
  Våra medarbetare

  Facebook inlägg