Seniorhälsokontroll

När din vän blir äldre

Vad är ålderdom och vad är sjukdom? Det är inte så lätt att veta, men det är viktigt att låta en veterinär undersöka din äldre hund eller katt. Det är därför vi rekommenderar seniorkontroller. Ofta hittar man någonting som går att behandla och på så sätt kan man öka djurets livskvalitet. Med stigande ålder ökar risken för åldersbetingade sjukdomar. Genom en seniorhälsokontroll kan din veterinär ta reda på hur din vän mår och upptäcka brister eller ålderstecken på ett tidigt stadium. Det innebär en noggrann besiktning inklusive att man lyssnar på hjärtat samt att man  kan ta blod- och urinprov för att ge en bra bild av hur bland annat lever, njurar och sköldkörtel fungerar.

Hundens ålder

Hur och när en hund åldras beror på ras och storlek. Hos storväxta hundar börjar det tidigare än hos småväxta. Med ökad ålder ökar också risken att hunden drabbas av olika sjukdomar som är åldersbetingade. Artros som gör att många äldre hundar är stela och har svårt att resa sig är ett exempel. Artros går inte att bota, men man kan behandla tillståndet så att hunden får god livskvalitet och inte har ont. Ju äldre hunden är, desto större är risken att den har tandlossning och tandsten. Kom ihåg att hundar oftast äter, trots att de har ont. Vid en hälsokontroll tittar veterinären även i hundens mun.

Kattens ålder

Katter kan bli upp till mer än 20 år gamla. Åldersprocessen börjar vid 7 till 8 års ålder. Kastrerade katter lever i genomsnitt längre än okastrerade. Ett vanligt ålderstecken är minskad rörlighet. Din katt kan verka stelare och undvika att hoppa upp och ner från olika ställen. Den kan bli skyggare, mindre intresserad av lek och kel och mer lättretad. Den sover mer än tidigare. Den kan få svårare att hitta och jamar högt utan anledning. Ett förändrat vattenintag kan bero på att inre organ får försämrad funktion.

Kliniker som erbjuder den här behandlingen

Var snäll och vänta medan klinikerna listas