Om katten eller hunden får fästningar
Artikelns innehåll
Fakta om fästingar
Normalt pågår fästingperioden i Sverige mellan mars och slutet av oktober. Det är olika vanligt med fästingar i olika landsändar. Fästingarna är aktiva när det är 5-7 plusgrader eller varmare. Det innebär att fästingarna är aktiva nästan året om i vissa delar av södra Sverige.
Fästingen är ett litet leddjur som är släkt med kvalster och spindeldjur. Den trivs bäst på skuggiga och fuktiga platser, gärna i lövskog.
Fästingen går igenom fyra olika stadier i sin utveckling, från ägg, till larv till nymf och därefter till vuxen fästing. I de tre sistnämnda stadierna behöver fästingen suga blod för att utvecklas vidare.
När fästingen är aktiv sitter den i vegetationen, kanske på ett grässtrå 10-20 cm från marken och väntar på att ett lämpligt djur eller en människa ska passera. Ofta är det möss eller sorkar som är värddjur, men fästingar kan också sätta sig på hundar och katter.
Hur stor är risken?
Olika hundar och katter drabbas olika mycket. Utekatter kan drabbas mer av fästingangrepp.
En del hundar gillar att ”dyka in” i växtligheten medan andra hellre håller sig till vägar och stigar och inte drabbas lika mycket.
Fästingen kryper runt en stund på djuret för att hitta ett bra ställe att sätta sig på innan den biter. Fästingen sitter i 3-11 dagar och suger blod, sedan släpper den taget.
Fästingen sitter i 3-11 dagar och suger blod, sedan släpper den taget.
Symptom och sjukdomar
De flesta fästingar bär inte på någon smitta och även om de gör det behöver smittan inte överföras till din hund, men självklart finns det en risk. De sjukdomar ditt djur kan få är främst Borrelios och en infektion som heter Anaplasmos. Både infektion med Borrelia och Anaplasma är vanligt hos hund, men det är ovanligt att det leder till symptom. Katter kan också bli infekterade Anaplasma men det är ovanligt att de blir sjuka. Kliniska symtom på Borrelia hos katt har inte verifierats i litteraturen.
Anaplasma
En bakteriell infektion som kan ge akuta symtom som feber, trötthet, hängighet, dålig aptit, mag- och tarmstörningar, tecken på smärta eller ömhet samt brist på blodplättar. För att överföra smittan måste fästingen ha sugit blod minst ett dygn. Även om din katt eller hund får smittan behöver den inte bli sjuk. Men djuret kan också bli dåligt. Det tar ungefär 1-2 veckor från att djuret blivit bitet tills det visar symtom. Djuret återhämtar sig oftast mycket fort när man behandlat anaplasma.
Borrelia
Orsakas av en bakterie som finns i fästingens tarmar. För att kunna infektera djuret måste fästingen suga blod i minst ett dygn. Det tar två till fem månader innan sjukdomen uppträder. De allra flesta hundar och katter blir inte sjuka även om en fästing överfört smitta på dem.
Symtomen är nedsatt allmäntillstånd, feber, trötthet, ömma, stela leder och hälta som ibland förflyttar sig mellan olika ben, så kallad vandrande hälta.
Det finns vaccin mot borrelia hos hund. Man grund vaccinerar två gånger med tre veckors mellanrum, därefter vaccinerar man årligen i god tid före fästingsäsongen.
Eksem
Fästingbett kan, precis som andra småsår i huden, utlösa fukteksem, som också kallas hotspots, och ger kladdig hud och päls, samt smärta.
När du upptäcker en fästing, ta bort den på en gång. ju snabbare, desto bättre. Då minskar risken att ditt djur smittas av sjukdom.
Vad kan du göra hemma?
Fästingen sitter i 3-11 dagar för att suga blod och kan öka sin vikt flera hundra gånger. på vissa hundar och katter är fästingar svårare att upptäcka, som långhåriga katter eller djur som inte är så roade av att bli klappade eller undersökta för länge.
När du upptäcker en fästing, ta bort den på en gång. ju snabbare, desto bättre. Då minskar risken att ditt djur smittas av sjukdom.
Undersök din katt eller hund regelbundet
Fästingar kan sätta sig överallt på djuret. De gillar att sitta framme vid ansiktet, bakom öronen, på halsen eller vid armhålorna. Där djuret inte själv kommer åt dem sitter de förstås längre.
Så tar du bort fästingar
Använd helst fästingplockare. En del använder hellre fingrarna, och andra pincett. Med pincett finns risk att krossa fästingen om man är oförsiktig. Ta tag om fästingen nära huden och dra rakt ut. Det är bra att få med alla delar av fästingen men om huvudet eller mundelarna sitter kvar är det inte farligt. Det släpper inom något dygn. Fästingbettet kan ge en liten varig infektion, tvätta få med klorhexidin från vetapotek.se.
Fästingmedel
Det finns olika former av både receptbelagda och receptfria fästingmedel för djur på apotek. Om du har katt, använd alltid bara fästingmedel godkända för katten, aldrig medel för hundar. Katten kan bli sjuk och vi värsta fall få kramper och dö av dessa.
För alla djur är det viktigt att du tänker igenom de biverkningar som finns. Djuret kan till exempel slicka i sig fästingdropparna från pälsen om man har givit det för långt bak på kroppen, eller från andra djur som är ny behandlade och få i sig giftet. Om djuret blir dåligt, duscha och schamponera pälsen och skölj noga. Blir djuret mycket dåligt, kontakta veterinär.
Fästingar på vintern?
Om du hittar fästingar på ditt djur under vintern bör du spara och skicka in dessa för analys, fråga din veterinär om hjälp. Det finns fästingarter som vi normalt inte har i Sverige. Har du fått in utländska fästingar behöver det åtgärdas med sanering.
Kontakta alltid veterinärvid minsta misstanke om att ditt djur inte mår bra.
Vad gör veterinären?
I regel är det inte för just fästingburna sjukdomar som djurägare söker veterinär när den kommer in. Eftersom inkubationstiden för borrelia är flera månader kanske man inte kopplar ihop symptomen med att hunden eller katten haft fästingar. Kontakta alltid veterinärvid minsta misstanke om att ditt djur inte mår bra.
- Veterinären lyssnar och ställer en rad frågor. I sjukdomsbeskrivningen ingår bland annat:
- Hur länge symtomen funnits
- Vilken del av kroppen det gäller
- Om den finns andra djur i familjen som har besvär
- Om besvären är säsongsberoende
- Hur djuret äter och dricker
- Veterinären undersöker hunden eller katten.
- Utifrån vad veterinären misstänker att felet är tas prover.
- En diagnos, eller preliminär diagnos, ställs.
- En behandlingsplan läggs upp, inklusive eventuella återbesök för uppföljning.
Behandling
Behandlingen sker utifrån sjukdom. Vid anaplasmainfektion samt borrelia fungerar antibiotika som regel väl.
När det gäller eksem orsakade av hudsåret efter en fästing rakar man bort den kladdiga pälsen och tvättar rent. Beroende på problemets storlek kan man också ge medicin.
Fästingrecept
Vill du ha ett fästingrecept och fästingmedel direkt hem kan du boka en videokonsultation med en veterinär direkt i mobilen här. Vill du komma i kontakt eller boka ett besök hos din närmsta Evidensiaklinik gör du det här.
Dela den här artikeln

Fästingrecept direkt i mobilen 95 kr

ID-märkning katt



