Ny lag: ID-märkning och registrering av katt, läs mer.

Bilddiagnostik

Evidensia Veterinärhuset Sundsvall

Bilddiagnostik

Röntgen

Röntgenundersökningar kan ge mycket värdefull information vid utredningar av medicinska, ortopediska och kirurgiska fall. Röntgen används även vid förebyggande undersökningar, såsom förebyggande röntgen av bland annat höft- och armbågsleder. För röntgen av tänder har vi en särskild tandröntgen på vår tandavdelning som kräver att djuret ligger i narkos.

Ibland kan du som djurägare få vara med och hjälpa till att hålla när ditt djur ska röntgas. Personen under 18 år och gravida får dock inte vistas i röntgenrummet.

För att kunna få avläsningsbara bilder i samband med röntgenundersökningarna, vilket även gäller den förebyggande röntgen enligt SKK:s regler behöver vi ge ditt djur lugnande/sederande medel. Det innebär att veterinären måste göra en bedömning av ditt genom att bland annat lyssna på djurets hjärta inför sederingen och ditt djur måste i regel vara fastande i 12 timmar. Fråga om ditt djur behöver vara fastande när du ringer och bokar tid om du är osäker.

Ultraljud

Ultraljudsundersökningar kan ge information om de olika organens funktion, utseende och innehåll. Vi utför  ultraljud av hjärtat, de olika organen i buken, senor, muskler, knölar, bölder och andra svullnader och förändringar. Vi tar ultraljudsguidade prover från olika organ och förändringar. Vi tar även urinprov med guidning av ultraljudet.  Dräktighetsdiagnostik utförs 28 dagar efter senaste parning.

Vi rekommenderar för bästa undersökning att ditt djur är fastande från 12 timmar innan undersökningen ska genomföras. Behöver ditt djur sederas/få lugnande så krävs också 12 timmars fastande. Ska urinblåsan bedömas så rekommenderas att inte låta ditt djur kissa de närmaste 2 timmarna innan undersökning.

Med jämna mellanrum kommer Lennart Nilsfors till oss som är ultraljudsspecialist med specialkunskaper i hjärtdiagnostik och avelskontroller som DCM och HCM-screening och njurkontroller.

Vi utför även 24-timmars Holter-EKG-undersökningar vid behov i samband med utredning av hjärtats funktion och vid avelskontroller i samband med DCM-screening.

CT

Vi utför CT, computer tomography, -undersökningar som också kallas skiktröntgen eller DT, datortomografi. Med hjälp av CT får vi tunna skivor av vävnaden i olika plan som ger oss en mer detaljerad bild av de olika organen. CT-undersökningarna använder vi som en del i de medicinska och ortopediska utredningarna och som komplement till den övriga bilddiagnostiken. Här krävs också sederande/lugnande medel och 12 timmars fasta.

 

Våra recensioner

Thomas Öhlén

5

Stort tack för dagens besök av vår goa Missan. Mycket trevligt mottagande, jättetrevliga sköterskor o läkare... Vi synes för fortsatt behandling i morgon.. Ett härligt gäng hos Evidensia i Sundsvall..

Åsa Nyberg

5

Vi fick komma in snabbt och blev väldigt trevligt bemött av proffsig personal

Nina

5

Seriös och kunnig personal som uppdaterade mig under dagen då vår hund skulle opereras. Kändes tryggt. Hunden Bacon tyckte väl att de var lite skruttpruttiga som stack honom och gjorde att hans ben gör ont. Men kommer att bli bra framöver.

Elisabeth Hallin-Östman

4

Trevlig personal och lättsamt att man blir uppringd när man kan komma in och inte behöva trängas med andra hundägare och deras hundar.

Baserat på recensioner från Google

Öppettider

Telefonväxeln är öppen mellan 07:30-16:00 på vardagar. Akuttelefonen är öppen till 19:00.
 • Måndag
  07:30 - 19:00
 • Tisdag
  07:30 - 19:00
 • Onsdag
  07:30 - 19:00
 • Torsdag
  07:30 - 19:00
 • Fredag
  07:30 - 19:00
 • Lördag
  09:00 - 13:00
 • Söndag
  09:00 - 13:00
 • Medarbetare

  Dajana

  Dajana

  Klinikchef

  Jag tog examen från Personalvetarprogrammet i Östersund 2005. Har sedan dess arbetat med HR och personalfrågor i olika former. September 2018 började jag här på Veterinärhuset som klinikchef. Min passion är vår personal och jag ser dem som vår viktigaste resurs i verksamheten. Fritiden spenderar jag mest tid i ishallen med mina barn som är aktiva i både hockey och konståkning.
  Läs mer om Dajana
  Emma

  Chefsveterinär

  Emma

  Leg. Veterinär

  Jag tog min veterinärexamen 2015 vid SLU, Uppsala. Jag sökte mig direkt till den fjällnära naturen och började min bana i Östersund för att 2019 förflytta mig till Sundsvall. Sedan september 2021 är jag en del av Evidensia Veterinärhuset i Sundsvall. Jag är särskilt intresserad att jobba med den aktiva hunden och jobbar därför mycket med hältutredningar och går utbildning inom ortopedikirurgi. Ni kommer även träffa mig på övriga operationsavdelningen samt även vid bukultraljud då det även hör till mina intresseområden. På fritiden är jag gärna ute i naturen för rekreation, jakt och skidåkning med mina två hundar Luna och Freja som är av rasen vorsteh.
  Läs mer om Emma
  Therese Lind

  Receptionist

  Therese

  Började på kliniken i maj 2022, mitt stora intresse är  mina hundar, åka på hundutställning , resor och god mat.
  Läs mer om Therese
  Ulrik

  Ulrik

  Leg. Veterinär

  Jag tog examen från veterinärprogrammet i Uppsala 2005. Min specialinriktning är ultraljudsundersökningar av alla organ inklusive hjärtat. Jag undersöker även era djur vid övriga medicinska utredningar och ortopediska frågeställningar både i det akuta skedet och vid utredning av hältor.  Mig träffar ni också i samband med både rutinmässiga och avancerade mjukdelsoperationer.
  Läs mer om Ulrik
  Våra medarbetare

  Facebook inlägg