Veterinärhuset Sundsvall

Idag: 08:00–17:00

Röntgen

På Veterinärhuset har vi en digital röntgen vilket innebär att bilden inte behöver framkallas. Bilden lagras på hårddisk och vi kan således arbeta med bilden i ett program som låter oss se skador eller förändringar som vi tidigare inte kunnat.

Röntgenundersökningar ger mycket värdefull information vid utredningar av medicinska, ortopediska och kirurgiska fall. Röntgen används även vid förebyggande undersökningar, såsom röntgen av höft- och armbågsleder. För röntgen av tänder har vi en egen digital tandröntgen på vår tandavdelning som kräver att djuret ligger i narkos.

Inför vissa röntgenundersökningar och SKK HD röntgen behöver vi ge ditt djur lugnande medel, vilket innebär att ditt djur inte får äta något 12 timmar innan röntgen ska genomföras. Vidare för personer under 18 år och gravida inte vistas i röntgenrummet.

Ultraljud

Ultraljudstekniken består av ljudvågor som skickas in i kroppen, träffar vävnader, studsar tillbaka och skapar en bild på ultraljudsskärmen. Ljudvågorna kan inte passera luft och päls, därför rakas djuret och en kontaktgel läggs på för att ge maximal kontakt mellan ultraljudsproben och huden.

Ultraljudsundersökningar ger värdefull information om flertalet inre organ. Vi utför dräktighetsdiagnostik och diagnostik av övriga bukorgan. Dräktighetsdiagnostik görs tidigast 28 dagar efter senaste parning. Inför vissa ultraljudsunderökningar ger vi djuret lugnande medel, vilket återigen innebär att djuret inte får ha ätit något 12 timmar innan undersökningen ska genomföras.