Datortomografi DT

Datortomografi DT, kallas även CT efter engelskans ”computed tomography”. En annan benämning är skiktröntgen.

När används datortomografi DT?

Datortomografi är särskilt värdefull för undersökningar av brösthåla, bukhåla, skalle, skelett och leder. Medan en röntgenbild utgör summan av alla de olika vävnader och strukturer som finns med på bilden är datortomografibilden med sina tunna snitt oändligt mycket mer detaljerad.

Tekniken

Datortomografen är en vidareutveckling av vanlig röntgen och ger tvärsnittsbilder av kroppen. Röntgenröret och en avläsningsplatta, som motsvarar den gammaldags röntgenfilmen, snurrar med hög hastighet runt patienten, medan bordet som patienten ligger på förskjuts genom strålfältet. Själva undersökningen med insamling av bilddata tar bara några sekunder. Därefter behandlas bilderna i en kraftfull dator, där man får fram tunna skivor av vävnaderna i olika plan. Bildinformationen kan bearbetas till verklighetstrogna tredimensionella bilder som kan roteras på olika sätt. Det ger oss ett ovärderligt verktyg, bl a för planering av kirurgiska ingrepp.

För att djuren skall ligga stilla under scanningen krävs oftast att de ges lugnande medicin. Undersökningen är snabb och helt smärtfri. Denna diagnostiska metod ger oss stora möjligheter till riktad och effektiv behandling.
Vill du remittera en patient för CT-undersökning? Fyll i remissen här.

Inom Evidensia erbjuder vi även datortomografi för häst.

 

Kliniker som erbjuder den här behandlingen

Var snäll och vänta medan klinikerna listas