Röntgenundersökning

Bilddiagnostik av högsta kvalitet är av avgörande betydelse för utredning av sjukdomar och skador inom veterinärmedicinen. Inom Evidensia har vi mångårig erfarenhet av röntgenundersökning, även kallat slätröntgen.

Med röntgen kan vi exempelvis undersöka om patienten har frakturer på skelettet eller förändringar i leder.  Magproblem, hosta, hälta och ryggsjukdomar är andra vanliga orsaker till att en röntgenundersökning utförs.

Vi kan också identifiera förändringar i storlek och läge på inre organ som hjärta och lungor. På många hundar gör vi höftledsröntgen för att kontrollera så att det inte avlas på djur med dåliga höftleder.

Så fungerar röntgenundersökning

Röntgenbilder fås genom att röntgenstrålar passerar den del av kroppen som ska undersökas. Olika vävnader har olika täthet/densitet och absorberar därför strålarna olika mycket. Skelettet dämpar mycket mer än mjukdelarna och framträder därför som mer vitt på bilden jämfört med till exempel bukens organ som framträder i olika grå toner. I våra direktdigitala system registreras strålningen av en detektor i röntgenbordet och bilden visas direkt på bildskärmen utanför röntgenrummet. Med detta system får vi snabbt bilder med mycket hög kvalitet utan några risker för ditt djur.

Djuret ska ligga stilla

Det är viktigt att djuret ligger stilla vid röntgenundersökningar för att vi ska få ett bra bildresultat, därför kan det vara bra om matte eller husse är med och hjälper till att hålla sitt djur. Ibland behöver vi ge ett lugnande eller sederande preparat. Detta är för att vi ska kunna lägga djuret i en bra position så att vi får en så bra bild som möjligt. Det innebär också minskad stress för djuret. Det lugnande medlet innehåller även smärtstillande så att det inte ska göra ont att lägga djuret i rätt position.

Kliniker som erbjuder den här behandlingen

Var snäll och vänta medan klinikerna listas