Operationsavdelningen på Veterinärhuset Sundsvall

Operationsavdelningen på Veterinärhuset Sundsvall

Välkommen till operationsavdelningen på Veterinärhuset Sundsvall där vi utför såväl planerade som akuta kirurgiska ingrepp, från enklare till mer avancerade operationer.

Operation, kirurgi, hund, katt, Veterinärhuset Sundsvall

Introduktion

Operationsavdelningen ligger på andra våningen, vilket gör den åtskild från övrig verksamhet. Fördelen med en avskild operationsavdelning är att det ger en lugnare och renare operationsmiljö för djuren.

Vi har två rymliga operationssalar, en för mjukdelskirurgi och en för ortopedi. Djuren sövs i direkt anslutning till operationssalarna på förberedningen.

Vår moderna narkosutrustning möjliggör att vi kan söva våra patienter med precision. Vi har utbildad personal inom anestesi, analgesi och inhalationsnarkos som övervakar ditt djur under och efter sövningen för att säkerställa en så säker narkos som möjligt.

Operation, kirurgi, hund, katt, Veterinärhuset Sundsvall

Vad innebär kirurgi?

Syftet med kirurgiska ingrepp, så kallad operation, är att bota eller lindra olika sjukdomstillstånd. Det gör man genom att avlägsna eller reparera sjuka organ inuti kroppen eller åtgärda skador som uppstått vid olyckor. Ibland krävs operation omgående. 

På vår operationsavdelning ombesörjer vi både mjukdelskirurgi och ortopedi. 

Mjukdelskirurgi innefattar exempelvis avlägsnande av tumörer, kastrering av han- och hondjur eller att ta bort livmoder och äggstockar vid livmoderinflammation. 

Ortopedi är en kirurgisk specialitet som omfattar behandling av benbrott och andra skador som påverkar kroppens möjlighet att röra sig.

Operation, kirurgi, hund, katt, Veterinärhuset Sundsvall

Vad vi behandlar på operationsavdelningen

Nedan följer några exempel på ingrepp och akuta operationer som vi utför hos oss: 

 • Normalkastration på hund, katt och kanin
 • Tumörkirurgi
 • Urinstensoperation
 • Flertal ögonoperationer
 • Provtagning/biopsier från tumörer och organ
 • Amputationer på grund av sjukdom (tår/svans/ben)
 • Flertal ortopediska operationer (ex. artroskopi, korsbandsoperationer och patellaluxation)
 • Perinealbråck
 • Tonsillektomi
 • Undersökning/provtagning med videoendoskop (gastroskopi/koloskopi)
 • Akut kastrering vid livmoderinflammation
 • Kejsarsnitt
 • Främmande kropp i mag- tarmkanalen
 • Sårskador
 • Magomvridning

Operation, kirurgi, hund, katt, Veterinärhuset Sundsvall

Hur går arbetet på operationsavdelningen till?

Patienten kommer till operationsavdelningen på en bokad tid eller som akutfall. Vid bokade operationer får du vid lämning träffa en veterinär eller en sköterska. Då får du också information om ungefär när hemgång planeras.

Vår specialutbildade och erfarna narkospersonal tar hand om ditt djur när det är sövt under operationen. Med moderna metoder och övervakningsutrustning blir narkosen säker och trygg för patienten. Smärtlindring ges utifrån djurets behov, och beroende på ingrepp anpassas valet av läkemedel innan, under och efter operationen.

Djuren förflyttas efter genomfört ingrepp till en uppstallningsplats för ett lugnt och kontrollerat uppvak. Först när de bedöms vara tillräckligt vakna, smärtlindrade och återställda kontaktas ägaren för att informera om hur det gått, samt för att bestämma en tid för hämtning.

Eventuella recept skickas elektroniskt så att du kan hämta ut medicin på apoteket innan du kommer till kliniken. Vid hämtningen får du skriftliga och muntliga hemgångsråd anpassade för ditt djur.

Inför ditt djurs operation

Inför en planerad operation behöver patienten fasta ett antal timmar innan ingreppet. Hur många timmar som är lämpligt är individanpassat och bestäms i samråd med veterinär innan det bokade besöket. När du lämnar in ditt djur på operationsdagen får du träffa en veterinär eller sköterska som både ställer frågor till dig och svarar på det du undrar. 

Vi som jobbar på operationsavdelningen

Teamet på operationsavdelningen består av erfarna veterinärer och kirurger, rutinerade operationssköterskor och djurvårdare. Samtliga har speciell utbildning för hantering av operationspatienten innan, under och efter operationen.

Våra recensioner

5

Bokade tid för att vaccinera våra två kaniner, det gick jättebra och alla vi kom i kontakt med var så glada/trevliga och lugna. Kommer absolut att vända mig hit igen!

5

Trevlig och glad personal

5

Toppen! Vår hund Rambo fick den bästa omvårdnad vid både sitt första och andra besök. Fokuserade på det vi sökte för och försökte inte "sälja in" något annat samtidigt. Kan varmt rekommendera kliniken.

5

Så himla nöjda med all hjälp och vård runt vår Peppa. Ringer in akut i panik och får det bästa bemötande och väl inne där står de redo och ger oss och henne den bästa hjälp att börja med och förklaring. Tyvärr fick vi efter återbesök, medicin och röntgen ett besked som ledde till att hon måste få tassa över Regnbågsbron. 🕊 Förståelse och lyhördhet hela vägen i våran önskan. Ni har tålamod, tar er tid, en otrolig vänlighet och lugn, just vad vi behövde i situationen. Vi har även fått ett jättefint bemötande när vi sedan fick hämta hem henne. 🩷

Baserat på recensioner från Google

Kliniken

Telefonväxeln är öppen mellan 07:30-16:00 på vardagar. Akuttelefonen är öppen till 19:00.
 • Måndag
  07:30 ­- 17:00
 • Tisdag
  07:30 ­- 17:00
 • Onsdag
  07:30 ­- 17:00
 • Torsdag
  07:30 ­- 17:00
 • Fredag
  07:30 ­- 17:00
 • Lördag
  Stängt
 • Söndag
  Stängt

Medarbetare

Dajana

Dajana

Klinikchef

Jag tog examen från Personalvetarprogrammet i Östersund 2005. Har sedan dess arbetat med HR och personalfrågor i olika former. September 2018 började jag här på Veterinärhuset som klinikchef. Min passion är vår personal och jag ser dem som vår viktigaste resurs i verksamheten. Fritiden spenderar jag mest tid i ishallen med mina barn som är aktiva i både hockey och konståkning.
Läs mer om Dajana
Annelie Göransson

Chefsveterinär

Annelie

Leg. Veterinär. Specialist i hunden och kattens sjukdomar.

Emma

Chefsveterinär

Emma

Leg. Veterinär

Jag tog min veterinärexamen 2015 vid SLU, Uppsala. Jag sökte mig direkt till den fjällnära naturen och började min bana i Östersund för att 2019 förflytta mig till Sundsvall. Sedan september 2021 är jag en del av Evidensia Veterinärhuset i Sundsvall. Jag är särskilt intresserad att jobba med den aktiva hunden och jobbar därför mycket med hältutredningar och går utbildning inom ortopedikirurgi. Ni kommer även träffa mig på övriga operationsavdelningen samt även vid bukultraljud då det även hör till mina intresseområden. På fritiden är jag gärna ute i naturen för rekreation, jakt och skidåkning med mina två hundar Luna och Freja som är av rasen vorsteh.
Läs mer om Emma
Ulrik

Ulrik

Leg. Veterinär

Jag tog examen från veterinärprogrammet i Uppsala 2005. Min specialinriktning är ultraljudsundersökningar av alla organ inklusive hjärtat. Jag undersöker även era djur vid övriga medicinska utredningar och ortopediska frågeställningar både i det akuta skedet och vid utredning av hältor.  Mig träffar ni också i samband med både rutinmässiga och avancerade mjukdelsoperationer.
Läs mer om Ulrik
Våra medarbetare

Facebook inlägg