Akutmottagningen
Strömsholms akutmottagning är öppen dygnet runt, alla dagar året runt.
Ring oss alltid innan du åker in.
0220 - 458 00

Tandavdelningen, Hund, Katt, Veterinär, Strömsholm

Tandavdelningen på Specialistdjursjukhuset Strömsholm

Välkommen in på Specialistdjursjukhuset Strömsholms tandavdelning där vi tar hand om ditt djurs munhälsa. Här upptäcker, förebygger och behandlar vi tandrelaterade sjukdomar hos katter och hundar.

Tandavdelningen Specialistdjursjukhuset Strömsholm

Tandvård är viktig för ditt djur

Även djuren behöver sköta sina tänder. Idag vet vi att cirka 50% av alla katter har någon typ av tandsjukdom och 80% av hundar över fyra års ålder har någon typ av inflammation i tandens stödjevävnad. Därför är tandvård till djur viktigt.

Det kan vara svårt att själv avgöra om allt står rätt till i munnen på ditt djur, men när du misstänker att det behöver hjälp med sina tänder rekommenderar vi att boka ett besök hos veterinär för undersökning.

Tandavdelningen Specialistdjursjukhuset Strömsholm

Hur märks det om ett djur har problem med tänderna?

Många gånger märks inga symtom alls, de flesta mår bra i allmäntillstånd och äter, dricker och leker som vanligt. Djur är mycket diskreta i att uttrycka tandsmärta och därför märker oftast ägaren inte någonting onormalt.

Några symptom på tandproblem kan vara exempelvis:

 • Att tandköttet är rött och inflammerat
 • Att djuret börjar tugga annorlunda
 • Det luktar illa i munnen
 • Djuret väljer mjuk mat framför torrfoder
 • Djuret ”smular” och släpper mat när det äter

Smärta i munnen kan också visa sig i form av generella beteendeförändringar som att djuret blir tröttare och/eller grinigare. Ofta misstolkar djurägaren detta som ett normalt ålderstecken.

De flesta djur som kommer till oss har följande tecken på tandproblem:

 • Luktar illa ur munnen.
 • Tandsten
 • Rött / lättblödande eller svulstigt tandkött
 • Lösa tänder / tappat tänder
 • Kvarsittande mjölktänder
 • Bettfel
 • Avslagna / frakturerade tänder
 • Svullad på nosryggen / under ögat eller nosflöde
 • Varit med om ett trauma / en olycka

Tandavdelningen Specialistdjursjukhuset Strömsholm

Vad vi behandlar på tandavdelningen

Det första mötet mellan patienten och veterinären sker på mottagningen där patienten undersöks och eventuella prover inför sövningen tas.
Många av våra patienter är äldre och har även andra sjukdomar, därför behöver man i vissa fall göra en mer noggrann utredning av patienten innan det är dags för sövning. Vi har nära samarbete med de andra avdelningarna på sjukhuset, så som till exempel hjärt- och medicinavdelningen.
 
Våra patienter måste alltid sövas i narkos för att man ska kunna genomföra en fullständig undersökning av tänderna och munnen. När patienten är sövd tar vi bort eventuell tandsten och undersöker alla tänder noggrann och mäter tandfickor. Därefter röntgas alla tänder och utifrån undersökningen och röntgen görs en behandlingsplan som sedan diskuteras tillsammans med ägaren.
 
Den vanligaste behandlingsmetoden är att sjuka tänder som orsakar smärta eller inflammation opereras bort. 
 
Även mer avancerad tandbehandling kan bli aktuell så som bettreglering, rotfyllning, åtgärd av käkfrakturer mm.

Tänder och etik

Som djurägare har du skyldighet att upprätthålla en god tandhälsa hos  din hund / din  katt enligt jordbruksverkets föreskrift.

Vi som jobbar på tandavdelningen

I vårt tandteam ingår både veterinärer och legitimerade djursjukskötare med specialintresse och vidareutbildning inom munhålans sjukdomar. Våra sköterskor är också erfarna och rutinerade i narkos.

Brigitta Stenwall
Leg. Veterinär

Frida Andersen
Leg. Djursjukskötare

Kristina Grabmuller
Leg. Djursjukskötare

Sonja Hals
Leg. Djursjukskötare

Våra recensioner

5

Ringde akut onsdag kväll för en knapp vecka sedan efter att ha upptäckt att hunden vi passade hade stulit och ätit upp 7 st Plopp ( styckevis inplastad chokladgodis). Vår oro var huruvida detta skulle kunna orsaka tarmvred eller chokladförgiftning.Vi fick ett mycket lugnande och förtroendeingivande bemötande med god information om vad vi skulle vara uppmärksamma på, hur agera om detta visade sig nödvändigt. Fick också ett uppföljande korrigerande samtal ang. en fråga vi hade.Ikväll, 5 dagar senare, har allt förlöpt såsom förväntat Samtliga Plopp-emballage har "återbördats" den naturliga vägen och utan några som helst konstigheter. Vill nu bara tacka för att ni finns tillgängliga dygnet runt med denna kunskap, empati och intresse som vi fick ta del av - därtill helt utan kostnad! Mycket imponerande och värmande. Stort tack!Evidensia Strömsholm vill jag därför rekommenderas å det varmaste!Maria

5

Tack för ett fint bemötande av både hund och matte!🌺

5

Jag var dit med min hund för ett tag sedan då han hade fruktansvärt ont. Det visade sig att han hade analsäcksinflamation. Det blev akut operation. Superbra personal och bra hemgång information. Så bara bra erfarenheter där ifrån.

5

Trevlig och kunnig personal.

Baserat på recensioner från Google

Våra öppettider

Tidsbokade besök:
Måndag - fredag kl. 08:00 - 20:00

Akutmottagning:

 • Måndag
  Öppet dygnet runt
 • Tisdag
  Öppet dygnet runt
 • Onsdag
  Öppet dygnet runt
 • Torsdag
  Öppet dygnet runt
 • Fredag
  Öppet dygnet runt
 • Lördag
  Öppet dygnet runt
 • Söndag
  Öppet dygnet runt

Facebook inlägg