Akutmottagningen
Strömsholms akutmottagning är öppen dygnet runt, alla dagar året runt.
Ring oss alltid innan du åker in.
0220 - 458 00

Tandavdelningen, Hund, Katt, Veterinär, Strömsholm

Tandavdelningen på Specialistdjursjukhuset Strömsholm

Välkommen in på Specialistdjursjukhuset Strömsholms tandavdelning där vi tar hand om ditt djurs munhälsa. Här upptäcker, förebygger och behandlar vi tandrelaterade sjukdomar hos katter och hundar.

Tandavdelningen Specialistdjursjukhuset Strömsholm

Tandvård är viktig för ditt djur

Även djuren behöver sköta sina tänder. Idag vet vi att cirka 50% av alla katter har någon typ av tandsjukdom och 80% av hundar över fyra års ålder har någon typ av inflammation i tandens stödjevävnad. Därför är tandvård till djur viktigt.

Det kan vara svårt att själv avgöra om allt står rätt till i munnen på ditt djur, men när du misstänker att det behöver hjälp med sina tänder rekommenderar vi att boka ett besök hos veterinär för undersökning.

Tandavdelningen Specialistdjursjukhuset Strömsholm

Hur märks det om ett djur har problem med tänderna?

Många gånger märks inga symtom alls, de flesta mår bra i allmäntillstånd och äter, dricker och leker som vanligt. Djur är mycket diskreta i att uttrycka tandsmärta och därför märker oftast ägaren inte någonting onormalt.

Några symptom på tandproblem kan vara exempelvis:

 • Att tandköttet är rött och inflammerat
 • Att djuret börjar tugga annorlunda
 • Det luktar illa i munnen
 • Djuret väljer mjuk mat framför torrfoder
 • Djuret ”smular” och släpper mat när det äter

Smärta i munnen kan också visa sig i form av generella beteendeförändringar som att djuret blir tröttare och/eller grinigare. Ofta misstolkar djurägaren detta som ett normalt ålderstecken.

De flesta djur som kommer till oss har följande tecken på tandproblem:

 • Luktar illa ur munnen.
 • Tandsten
 • Rött / lättblödande eller svulstigt tandkött
 • Lösa tänder / tappat tänder
 • Kvarsittande mjölktänder
 • Bettfel
 • Avslagna / frakturerade tänder
 • Svullad på nosryggen / under ögat eller nosflöde
 • Varit med om ett trauma / en olycka

Tandavdelningen Specialistdjursjukhuset Strömsholm

Vad vi behandlar på tandavdelningen

Det första mötet mellan patienten och veterinären sker på mottagningen där patienten undersöks och eventuella prover inför sövningen tas.
Många av våra patienter är äldre och har även andra sjukdomar, därför behöver man i vissa fall göra en mer noggrann utredning av patienten innan det är dags för sövning. Vi har nära samarbete med de andra avdelningarna på sjukhuset, så som till exempel hjärt- och medicinavdelningen.
 
Våra patienter måste alltid sövas i narkos för att man ska kunna genomföra en fullständig undersökning av tänderna och munnen. När patienten är sövd tar vi bort eventuell tandsten och undersöker alla tänder noggrann och mäter tandfickor. Därefter röntgas alla tänder och utifrån undersökningen och röntgen görs en behandlingsplan som sedan diskuteras tillsammans med ägaren.
 
Den vanligaste behandlingsmetoden är att sjuka tänder som orsakar smärta eller inflammation opereras bort. 
 
Även mer avancerad tandbehandling kan bli aktuell så som bettreglering, rotfyllning, åtgärd av käkfrakturer mm.

Tänder och etik

Som djurägare har du skyldighet att upprätthålla en god tandhälsa hos  din hund / din  katt enligt jordbruksverkets föreskrift.

Vi som jobbar på tandavdelningen

I vårt tandteam ingår både veterinärer och legitimerade djursjukskötare med specialintresse och vidareutbildning inom munhålans sjukdomar. Våra sköterskor är också erfarna och rutinerade i narkos.

Brigitta Stenwall
Leg. Veterinär

Frida Andersen
Leg. Djursjukskötare

Kristina Grabmuller
Leg. Djursjukskötare

Sonja Hals
Leg. Djursjukskötare

Våra recensioner

Snorre Sturlasson

5

Vår katt blev tyvärr inlagd här under en helg. Otroligt snäll och kompetent personal. Vi kände oss trygga med att katten var i goda händer och vi fick regelbundet uppdateringar via telefon hur det gick för honom. Att lösa betalningen genom försäkringsbolaget gick smidigt och utan krångel. Tack för all hjälp, ni är fantastiska!

Ann-Britt Svensson

5

Vill Tacka den underbara personalen på Strömsholm blir alltid så väl bemött Ett extra tack till Charlotte Öman som opererade våran Golden Retriver Ester Kram från Ester med sin flock ❤️🐾

P Lilja

5

April 2022 åkte vi in akut med vår katt som hade skadat ögat så pass illa att vi trodde inget gick att rädda. Det var precis innan påsken och akuten hade enormt stort tryck med djur som behövde hjälp vilket ledde till att vi fick vänta i 5-6 timmar på att få hjälp. Katten skulle opereras morgonen därpå och fick sedan stanna i några dagar för vård. Sedan dess har vi åkt tillbaka till ögonspecialisten Måns för återbesök och är fortfarande inte helt klara. Men vet ni vad, det är så värt!! Alla dessa turer, ögondroppar, tid och oro har resulterat i att kattens öga gick att rädda. Måns är en stjärna som har utfört operationen och följt med sedan dess med ett enormt engagemang för ögats utveckling. Alla vi har träffat här har varit vänliga och behjälpliga, även under den April dagen då det var kaos på akuten. Tack för att ni finns och allt ni gör för våra djur. Ser fram emot vårt nästa återbesök.

Baserat på recensioner från Google

Våra öppettider

Tidsbokade besök:
Måndag - fredag kl. 08:00 - 20:00

Akutmottagning:

 • Måndag
  Öppet dygnet runt
 • Tisdag
  Öppet dygnet runt
 • Onsdag
  Öppet dygnet runt
 • Torsdag
  Öppet dygnet runt
 • Fredag
  Öppet dygnet runt
 • Lördag
  Öppet dygnet runt
 • Söndag
  Öppet dygnet runt

Facebook inlägg