Evidensia Specialistdjursjukhuset Strömsholm

Ögonavdelningen

Evidensia Specialistdjursjukhuset Strömsholm

Kontakta oss

Vi har telefontid för tidbokning måndag kl. 08.00-09.00 samt onsdag och torsdag kl. 07.30-08.30.

Tills vidare har vi ingen kvällsmottagning.
När det gäller smådjur ringer ni på telefon: 0220 – 458 38.
När det gäller häst ringer ni på telefon: 0220 – 452 00.

Övrig tid finns möjlighet att tala in på telefonsvarare.

Vid AKUTA fall ring sjukhusets reception 0220 – 458 00 så kontaktar de oss. 

För att besöka oss krävs ingen remiss. För veterinärer som vill remittera patienter har vi mailadress ogon@evidensia.se

På ögonmottagningen tar vi emot alla djurslag. Vanligast är hundar, katter och hästar. Vi strävar efter att vara tillgängliga för djurägare och remittenter. Alla är välkomna, med eller utan remiss. Vi uppskattar att få remitterade patienter, som efter besöket kan tas om hand av remitterande veterinär i samråd med oss. Detta samarbete är viktigt, inte minst med tanke på hur långt vårt land är. Många kan inte ta sig hit för återbesök och kontroller.


Veterinär Måns och patienten Gösta, Foto: djurägare

Vårdteamet på ögonmottagningen har mångårig erfarenhet och hög kompetens. Medarbetarna matchas av omfattande utrustning, både för undersökning och operationer. Bland annat har vi en Alcon Infinity (fakoemulsifikationsmaskin) för kataraktoperationer, flera typer av laser och naturligtvis allt som behövs vid ögonlysningar.

Många patienter kommer blinda till oss men kan återfå sin syn. De allra flesta av de som har smärtsamma tillstånd kan få ett besvärsfritt liv. En viktig del i detta är ett gott samarbete mellan oss och alla kollegor ute i landet, som både remitterar och följer upp en stor del våra patienter.

Vår strävan är att skicka åtminstone ett preliminärt remiss-svar samma dag eller dagen efter ett poliklinikbesök. Ögonpatienter behöver ofta återbesök inom ett par-tre dagar och remitterande veterinär ska ha vårt svar innan dess.

Vi tar emot ca 3500 patienter per år och utför ca 350 operationer.

 

Ett vårdteam med mångårig erfarenhet och hög kompetens

Chefveterinär på Evidensia Ögoncenter Strömsholm är Nils Wallin Håkansson. Han har varit ögonspecialist sedan 1988, då han avlade examen till Diplomate i oftalmologi, och han har arbetat med ögon på Strömsholm sedan dess.

Karin Berggren, ögon veterinär har fullgjort sin Europiska specialistutbildning hos oss och är tillbaka efter sin föräldraledighet

Helen Winkler och Emmelie Cronlund är båda legitimerade djursjukskötare och arbetar enbart med ögon, alltifrån kund- och remittentkontakter via bokningar och mottagning till operation och uppföljning.

Vi har hos oss även veterinär Måns Michanek. Måns har i år slutfört sin utbildning och avlagt examen för specialistkompetens i hundens och kattens sjukdomar. Måns har nu påbörjat sin Steg 2 utbildning inom ögon

Han har arbetat hos oss med ögon sedan 1a april 2019. Han kommer att ha mottagning på Ögonavdelningen 2-3 dagar i veckan.

Veterinär ögonspecialist Nils Wallin-Håkansson kommer dels att ha egen mottagning och dels finnas som hjälp åt Måns.

Utrustning och instrument på ögonkliniken

Många olika instrument, apparater och annan utrustning behövs för att göra en fullständig ögonundersökning. Nedan följer en lista över några av de saker vi använder:

Schirmer tårtest: smala pappersremsor som används för att mäta hur mycket tårvätska ett öga producerar.

Fluoresceinfärgning: en grön färg läggs på ögat, dels för att påvisa sår på hornhinnan och dels för att visa om hornhinnans yta är irriterad.

Rose Bengal-färgning: en röd färg läggs på ögat för att visa om hornhinnans yta är irriterad.

Spaltlampsbiomikroskop, ofta förkortat ”spaltlampa”: Ett instrument med en lampa för fokal belysning och ett mikroskop som förstorar det man tittar på. Används för att undersöka yttre delar runt ögat och främre segmentet av själva ögongloben. Detta är ett av våra viktigaste instrument och utgör skillnaden mellan att bara ”titta” på ett öga och att verkligen undersöka det noga.

Oftalmoskop: Ett instrument för undersökning av ögonglobens bakre segment, så som till exempel näthinna och synnerv. Utan oftalmoskop kan man inte se ögats bakre segment. Det finns två varianter, ett kallas direkt oftalmoskop och det andra heter indirekt oftalmoskop.

Gonioskopi-lins: En särskild lins som sätts på ögat för att man ska kunna undersöka den så kallade kammarvinkeln, dvs det område i ögats främre kammare där kammarvätskan inuti ögat cirkulerar ut ur globen. Väsentligt för bedömning av ögon med glaukom (högt tryck, ”grön starr”).

Tonometer: Ett instrument för mätning av trycket inuti ett öga. Detta är ofta avgörande för behandling och prognos för ett sjukt öga.

Estesiometer: Ett instrument som mäter hornhinnans känselförmåga. Viktigt vid många olika sjukdomar, särskilt hos djur med utstående ögon.

Elektroretinografi, ERG: Ett instrument som mäter näthinnans funktion elektroniskt.

Ultraljud: Detta används till många olika delar av kroppen och är bra även till ögon och ögonhåla. Används för att undersöka ögon som av någon anledning inte går att se in i, för att mäta olika delar i ögat, för att leta efter främmande föremål, inflammationer, tumörer mm.

CT (skiktröntgen): En avancerad form av röntgen som visar en undersökt kroppsdel som om den vore skuren i tunna skivor. Används bland annat för sjukdomar i ögonhåla, särskilt de som omfattar skelettet.

Kontraströntgen: Metoden används bland annat för att undersöka tårkanalerna. Man fyller kanalerna med kontrastvätska och gör sedan en CT-undersökning.

MR (magnetkamera): En avancerad form av bild-diagnostik som visar en undersökt kroppsdel som om den vore skuren i tunna skivor. Används bland annat för sjukdomar i ögonhåla, särskilt de som omfattar mjukdelarna.

Funduskamera: Fundus betyder ögonbotten och kameran används för att fotografera denna.

Videokamera:

– En miniatyrkamera används för att spela in filmer och ta stillbilder med stor förstoring. Den kan användas för att avbilda och dokumentera olika delar av ögat, bland annat kammarvinkeln.

– En större kamera kallad ClearView gör det möjligt att visa ögats inre på en datorskärm, så att djurägaren också kan se.

Utrustning och instrument för ögonoperationer

Många olika instrument, apparater och annan utrustning behövs för att utföra operationer på ögon och omgivande vävnader. Nedan följer en lista över många av de saker vi använder vid Evidensia Specialistdjursjukhuset Strömsholm, utöver sådant som alltid används vid operationer – narkosapparat, övervakningsinstrument, operationsinstrument, osv.

Mikrokirurgiska instrument är särskilda extra små saxar, pincetter, nålförare och annat, som är gjorda för arbete under mikroskop, så som vi gör vid ögonoperationer.

Operationsmikroskop är nödvändigt för mikrokirurgi. Vi har ett Zeiss modell S5. De flesta av våra operationer görs under 4-10 gångers förstoring.

Fako-emulsifikations-maskin, i dagligt tal kallad ”fakomaskin”, används för att operera katarakt (grå starr). Maskinen skapar ultraljudsvibrationer i ett operationsinstrument. Vibrationerna sönderdelar innehållet i den kataraktvandlade linsen så att det kan sugas ut genom en nål. När allt starrmaterial är borta läggs en ny lins in. Vi har en apparat kallad Alcon Infiniti.

Laser används i flera olika sammanhang vid ögonoperationer. Vår diodlaser används till exempel vid näthinneavlossning och för att operera tumörer och cystor i iris. Endolaser har vi för att med titthålsteknik behandla ögat från insidan vid glaukom (grön starr). Koldioxidlaser använder vi för att ta bort tumörer på ögonlock och för att skära i blödande vävnader.

Kryokirurgi innebär att man med hjälp av flytande lustgas vid -89 grader Celsius fryser ihjäl onormala vävnader, som till exempel ögonlockstumörer. Kryobehandling kan även användas mot glaukom (grön starr) men det behandlas numera bättre med endolaser.

Ventilator är en maskin som andas åt djuret under narkos. Vid många ögonoperationer behöver man ge muskelavslappnande medel för att bättre komma åt att operera. Då kan patienten inte andas själv utan får hjälp av en ventilator.

Övervakning under narkos inkluderar apparater som mäter djurets hjärtslag, blodtryck, syresättning i blodet, andning, koldioxidhalt, temperatur, EKG.

Våra recensioner

Maria Holböll

4

Så supernöjd med 99,9999% av veterinärer, kirurg, rehabpersonal, sjuksköterskor. Akutoperation av diskbråck med bakbensförlamning. Det som drar ner betyget är att man först sa att operationen skulle kosta runt 75 000 kr och att kissfunktionen troligtvis skulle vara tillbaka inom 2-3 dgr och hemgång. Nu blev de mycket dyrare och 8 dgr. Sånt kan hända men säg inte 2-3 dgr! En veterinär ringde dessutom på söndagen och var väldigt negativ till utvecklingen efter operationen. Vi grät hela söndagen och var inställt på att vår älskade lillkille skulle få somna in. Döm om vår förvåning att på måndagen att informationen bara positiv ☺️ tisdagen kom han hem och nu börjar det stora jobbet med rehabilitering för att han ska gå igen, dock med gott stöd från rehabpersonalen. Riktigt underbar personal som tog god hand om vår lillkille. Ett klart plus till rehabpersonalen sedan satte Malin sitt positiva märke på Strömsholm. Evigt tacksam till Malin som inte bara såg till djurers bästa utan även en nojig och superledsen matte. Alla blommor i världen till dig Malin mfl. Rehab detsamma men kan inte namnen. Åker framöver gärna 1,5 timmar för veterinärhjäp än 45min till vår närmaste där vi tappade förtroendet under detta fall.

Anne Thelander

5

Stort tack till er alla för ert engagemang, kunnande och för att ni har tagit så väl hand om vår tibbe Eddie (som instämmer med en liten svansvift)! 🌺🌺🌺

Birgitta Eriksson

4

Tack, snälla för att ni tog så god hand om Ronja när hon blivit ormbiten. Bra bemötande och kontakt med både veterinärer och skötare. Ronja kunde inte ha varit i bättre händer och efter två dygn på intensivvården är hon hemma igen och vilar upp sig och tar det lugnt - så gott det nu går går för ett litet yrväder som Ronja

Baserat på recensioner från Google

Våra öppettider

Tidsbokade besök:
Måndag - fredag kl. 08:00 - 17:00

Akutmottagning:

 • Måndag
  Öppet dygnet runt
 • Tisdag
  Öppet dygnet runt
 • Onsdag
  Öppet dygnet runt
 • Torsdag
  Öppet dygnet runt
 • Fredag
  Öppet dygnet runt
 • Lördag
  Öppet dygnet runt
 • Söndag
  Öppet dygnet runt
 • Medarbetare

  Charlotte

  Charlotte

  Djursjukhuschef

  Nils

  Chefveterinär, ögonmottagningen

  Nils

  Leg. Veterinär

  Diplomate , specialistkompetens hundens och kattens sjukdomar. PublikationerOrbital reconstruction in the dog, cat and horseWallin-Håkansson, N, Berggren, K. Veterinary Ophthalmology 2017;20 (4):316-328.Transfrontal orbitotomy in the dog: an adaptable three-step approach to the orbitWallin-Hakanson N, Wallin-Hakanson B. Veterinary Ophthalmology 2010; 13:377-383.Primary secretory otitis media in the Cavalier King Charles spaniel: a review of 61 casesW Stern-Bertholtz, L Sjostrom, N Wallin-Hakanson. Journal of Small Animal Practice, 2003;44(6):253-256Collie eye anomaly in the rough collie in Sweden: genetic transmission and influence on offspring vitalityWallin-Hakanson B, Wallin-Hakanson N, Hedhammar Å. Journal of Small Animal Practice, 2000:41:254-258.Influence of selective breeding on the prevalence of chorioretinal dysplasiaWallin-Hakanson B, Wallin-Hakanson N, Hedhammar Å. Journal of Small Animal Practice 2000:41; 56-59.The effects of topical tropicamide and systemic medetomidine, followed by atipamezole reversal, on pupil size and intraocular pressure in normal dogsWallin-Hakanson N, and Wallin-Hakanson B. Veterinary Ophthalmology 2001; 4: 3-6.The canine orbitSpiess BM, Wallin Håkanson NE. In: Gelatt KN, ed:Veterinary Ophthalmology, ed 3, Lippincott Williams & Wilkins, Philadelphia 1999, pp 511-534.Temporal variation in tear production as detected by Schirmer tear test in the dogWallin Håkanson NE. Veterinary and Comparative Ophthalmology 1997; 7:196-203.Extraorbital diversion of aqueous in the treatment of glaucoma in the dog: A pilot study including two recipient sitesWallin Håkanson, NE. Veterinary and Comparative Ophthalmology, 1996;6 (2):82-90.Chronic superficial corneal erosions with anterior stromal sequestration in three horsesHåkanson, NE, Dubielzig, RR. Veterinary and Comparative Ophthalmology 1994;4(#4):179-183.Traumatic injuries associated with the short lateral collateral ligaments of the talocrural joint of the dogSjöström L, Håkanson NE. J Small Anim Pract 1994;35:163-168.Frontal sinus mucocoele in a dog, presenting with profuse intermittent ocular dischargeProgress in Vet Comp Ophthalmol, 1994;4:34-37.Chapter 86: Corneal surgerySlatter D, Håkanson NE. In: Slatter D: Textbook of Veterinary Surgery, edition 2, 1993.Irishypoplasi hos häst  ("Iridal hypoplasia in the horse")Håkanson NE. Sv Vet Tidn 1993;45:99-103.Mukopolysackaridos VI hos katt, fallrapport och litteraturöversikt ("Mucopolysaccharidosis VI in the cat; a case report and literature review")Håkanson NE. Sv Vet Tidn 1992;44:459-463.Kirurgisk behandling av otiter hos hund ("Surgical treatment of otitides in the dog")Jerre S, Håkanson NE. Sv Vet Tidn 1992;44:151-159.Granuloma formation following subconjunctival injection of triamcinolone in two dogsHåkanson NE, Shively JN, Merideth RE. J Am Anim Hosp Assoc 1991;27:89-92.Index of numerical values: A roster of numerical values pertaining to comparative ophthalmologyHåkanson NE. Printed at Ohio State University, 1990  (173 pages).Intraocular spindle cell sarcoma following ocular trauma in a cat; case report and literature reviewHåkanson NE, Shively JN, Merideth RE. J Am Anim Hosp Assoc 1990;26:63-66.Uveitis in the dog and cat, Veterinary Clinics of North AmericaHåkanson NE, Forrester SD. Small Animal Practice, 1990;20:715-735.Basic concepts of general and ocular immunologyHåkanson NE. Veterinary Focus, 1989;1:90-94The effects of intravenous mannitol or oral glycerol on intraocular pressure in dogsLorimer DW, Håkanson NE, Pion PD, Merideth RE. Cornell Veterinarian 1989; 79:249-258.Further comments on conjunctival pedicle grafting in the treatment of corneal ulcers in the dog and catHåkanson NE, Lorimer DW, Merideth RE. J Am Anim Hosp Assoc 1988;24:602-606.Conjunctival pedicle grafting in the treatment of corneal ulcers in the dog and cat.Håkanson NE, Merideth RE. J Am Anim Hosp Assoc 1987;23:641-648.Ocular examination and diagnostic techniques in the horse, part II: Assessment of vision and examination of intraocular structures.Håkanson NE, Merideth RE. Equine Practice 1987;9 (10): 6-9.Ocular examination and diagnostic techniques in the horse, part I: Examination of the adnexa and extraocular structures.Håkanson NE, Merideth RE. Equine Practice 1987;9 (5): 7-10.Abnormal epididymal spermatozoa two to thirtyfive days after a brief experimental cryptorchidism in the rabbit.Plöen L, Håkanson NE. Int J Andrology, 1978;1: 250-261.ErfarenhetVeterinärexamen Uppsala 1980 Specialistutbildning (”residency”) Arizona, USA, 1985-1988. Diplomate American College of Veterinary Ophthalmologists 1988. Diplomate European College of Veterinary Ophthalmologists 1992. Kompetens för diagnostik av ärftliga ögonsjukdomar hos hund och katt, “ögonlysare”, 1989.
  Läs mer om Nils
  André

  Medicin

  André

  Chefveterinär

  Anna

  Anna

  Leg. Veterinär

  Specialistkompetens i hundens och kattens sjukdomar
  Läs mer om Anna
  Våra medarbetare

  Facebook inlägg