Akutmottagningen
Strömsholms akutmottagning är öppen dygnet runt, alla dagar året runt.
Ring oss alltid innan du åker in.
0220 - 458 00

Onkologi Veterinär Djursjukhus Strömsholm

Onkologi (cancer) på Specialistdjursjukhuset Strömsholm

Tumörsjukdomar hos hund och katt

På Evidensia Specialistdjursjukhuset Strömsholm bedrivs en högt specialiserad behandling av hundar och katter med tumörsjukdomar. Vi erbjuder avancerad diagnostik, kirurgi och olika behandlingar med cellgifter (cytostatika). Målet är att öka livskvaliteten för hundar och katter med tumörer, både under och efter behandling. Det krävs noggrannhet, kunskap, engagemang och erfarenhet för att ställa rätt diagnos och ge en bra behandling.

Symptom

De flesta djur som kommer till oss har tidigare visat tecken på följande symptom:

 • Onormala svullnader/knölar som upptäcks och fortsätter att växa.
 • Sår som inte läker 
 • Avmagring och/eller minskad muskelmassa
 • Sämre aptit 
 • Ökad törst
 • Blödningar eller sekretion från kroppsöppningar 
 • Svårighet att äta eller att svälja 
 • Trötthet  
 • Ihållande hälta eller stelhet 
 • Hosta
 • Kräkning/diarré

Våra behandlingsmetoder

Det är viktigt att veta vilken typ av tumör patienten har innan man bestämmer sig för vad som är en lämplig åtgärd.

På många knölar (inte alla) kan man ta ett finnålsaspirat (cellprov) för att se vilken typ av tumör det är. Olika former av bilddiagnostik (röntgen, ultraljud, datortomografi och magnetkameraundersökningar) kan behövas göra innan man bestämmer vilken behandling som bör göras. 

I vissa fall gör man bilddiagnostik för att veta om tumören har spridits (metastaserat) till andra organ. Det är mycket viktig information att analysera innan beslut fattas om behandling.

Blodprov kan behövas inför eventuell narkos och annan behandling, framför allt för att se att hunden eller katten inte har andra underliggande sjukdomar som kan påverka val av behandling.

Kirurgi

Vanligaste behandlingen av tumörsjukdomar är kirurgi.

Knölen/knölarna opereras bort och vissa knölar vill vi ta bort med god marginal runt om. Knölen skickas sedan för analys, då får vi veta vilken typ av tumör det var och förhoppningsvis så är patienten botad.

Medicinsk behandling

Andra vanliga behandlingsmetoder för cancer hos hund och katt är cellgifter, strålbehandling och olika former av immunoterapi. Målsättningen är då ofta att bromsa sjukdomsförloppet och att få djuret att må så bra som möjligt.

Cytostatikabehandling

För tumörer som är spridda i kroppen eller som finns i blodet kan man ibland behöva behandla med cellgifter.

Det är viktigt att tänka på att inte utsätta djuren för onödigt lidande för att vi människor inte kan stå ut med tanken på att förlora dem.

Det brukar inte gå att se i väntrummet, vilken hund som ska vaccineras eller vilken hund som ska få cytostatika. Kraftigt håravfall är en vanlig biverkning hos människor men ses väldigt sällan hos hund. Vissa hundar kan få sämre pälskvalitet, men de flesta är opåverkade. Vilka som drabbas beror mer på ras och typ av päls.

Målet med cytostatikabehandlingen är att hunden ska må bra under så lång tid som möjligt. Det är en svår balansgång, eftersom vi vill ge en effektiv behandling men inte orsaka något lidande. 

Man vet dessutom från humanmedicinen att deprimerade patienter som ”ger upp” svarar sämre på behandling. 

Det problemet slipper vi helt inom veterinärmedicinen, då våra patienter är lyckligt ovetande om sin sjukdom. Det är husse och matte som lider mest!


Cancer och etik

Att behandla cancer hos hund och katt är alltid ett etiskt ställningstagande. Även om det finns möjlighet att behandla cancer är det en sammanvägning av flera faktorer som påverkar beslutet för just ditt djur. Cancer går inte alltid att bota, men i många fall kan djuret få förbättrad livskvalitet och ett längre liv. Målet är att djuret ska må bättre under och efter behandlingen än vad den gjorde innan. Katten eller hunden ska i princip kunna leva sitt vanliga liv under behandlingen. Du har en tät dialog med veterinären kring vad de olika stegen innebär och du kan välja att avbryta en behandling när du vill.


Vi som jobbar på Onkologiavdelningen

Onkologi, Cancer, Hund, Katt, Strömsholm

Annika Tranaeus Rowe

Leg. Veterinär, specialist i hundens och kattens sjukdomar, BVM&S MRCVS.

Började jobba på Strömsholm 2000.

När började du intressera dig för Onkologi och varför:  

Började intressera mig för onkologi när jag fick ta över en kollegas onkologifall när jag jobbade i England 1999, när hon skulle på semester. Jag läste på för att vara förberedd och insåg att det här var väldigt intressant. Jag startade onkologimottagningen på Strömsholm 2002.

Patienterna är ofta äldre och kan ha flera sjukdomar och det är mycket att ta hänsyn till. Alla patienter ska ha god livskvalitet, det är det absolut viktigaste!

Jag försöker hitta den bästa möjliga behandlingen för varje individ och familj. Det som passar en familj kanske inte passar en annan.

Andra intressen: Har två hästar, en Borderterrier och ett par katter. Gillar att vara ute i naturen och plocka svamp och åka skidor.

André Rowe

Chefsveterinär

Började jobba på Strömsholm 2000.

När började du intressera dig för Onkologi och varför:  Jag har varit intresserad av onkologi redan sedan innan jag började på Strömsholm. Intresset kom efter att sett vilken skillnad behandlingen utgjorde för denna patientgrupp samt glädjen av att det båda fanns veterinärmedicinska möjligheter då samt utvecklingen därefter. Det viktigaste är att kunna återskapa en god livskvalitet och hoppet är förstås att kunna bota vilket vi i många fall kan för vissa tumörsjukdomar.

Andra intressen: Cykling (MTB), alpint, matlagning, familj och medmänniskor.

Marianne Myrland

Veterinärassistent

Började jobba på Strömsholm januari 1977, gjorde min prao på Djursjukhuset 1968. Djursjukhuset invigdes 1964.

När började du intressera dig för Onkologi och varför: Våren 2002. Intressant att få lära sig mer om onkologi, nytt med cellgiftsbehandlingar i Sverige. Många av patienterna är äldre och har oftast andra sjukdomar. Viktigt att se hela patienten, innebär oftast mycket behandling och omvårdnad. Jobbet som onkologi sköterska kräver att du har bra förståelse för och dialog med djurägarna.

Vad är dina privata intressen: Djur och natur. Promenader ute i naturen, svampplockning. Resor både i Sverige och utomlands. Umgås med mina vänner och äta god mat.

Ann Sjöström

Leg. Djursjukskötare

Jag började på Strömsholm sommaren 1999, slutade 2013 och flyttade till Öland, jag fick "hemlängtan" och började igen 2020

Intresset för medicin är stort så steget till onkologi var inte svårt, då nära patientkontakt och omvårdnad är något jag brinner för.

Jag har djur och natur som mitt största intresse. Har två hundar en Jaktlabrador som heter Yttra och en Borderterrier som heter Mixa samt en häst tillsammans med min syster, en Irish Cob som heter Ceasar. Så varje ledig stund tillbringas med mina djur.

Margot Thell

Leg. Djursjukskötare

Började jobba på Strömsholm 1986

Mycket intresserad av medicin. När Onkologin startade var det naturligt att även inkludera onkologipatienter.


Våra recensioner

4

Var med våran hund Axel som blivit sjuk ,vi fick ett bra mottagande mycket kunnig & trevlig personal och tog hand om Axel på bästa sätt . Tack för all hjälp !!

4

Varit på Strömsholm med flera olika husdjur (både hund och katt) och av olika anledningar, oftast akut men tre gånger även på inbokade besök.Eftersom det är en stor klinik med mycket personal så varierar såklart bemötande och upplevelser från gång till gång beroende på vem man träffar. Har haft dåliga erfarenheter endast med två ur personalen och det gick i båda fallen att lösa (men det gör att ni tyvärr inte får fem stjärnor). Den ena gången var en djursjukskötare som ville skicka hem vår döende katt och den andra en väldigt nyexad veterinär som behövde jobba på sina "bedside manners".Men vill rikta särskilt tack till de veterinärer som räddade vår katt Fritz och som verkligen tog sig tiden att prata med oss som djurägare om ingreppen som behövde göras. Han är idag en fullt frisk åttaåring med ett fullgott liv. Vet tyvärr inte namnen på veterinärerna som hjälpte honom för det var flera år sedan.Sedan vill vi även tacka alla som varit involverade i vår hund Hedwig när hon fick misstänkt diskbråck och när ett blåsljud upptäcktes på hennes hjärta.I det sammanhanget vill vi särskilt tacka de på kardiologiavdelningen, och i synnerhet veterinär Ulrika Nordwall som även tog sig tiden att kika på Hedwigs rygg så vi till sist kunde utesluta diskbråck. Mycket fint bemötande med djuret i centrum, där både djur och matte känt sig i väldigt trygga händer. Även väldigt befriande med en portion humor i en situation som kan kännas jobbig för både djur och djurägare.

4

Tack för ni såg till att min Doris blev frisk efter en livmoderinflammation, den 25/11 . Var till Avc igår på återbesök proverna ser bra ut . Så nu kan vi se framåt . Tack !

5

Vill Tacka den underbara personalen på Strömsholm blir alltid så väl bemöttEtt extra tack till Charlotte Öman som opererade våran Golden Retriver EsterKram från Ester med sin flock ❤️🐾

Baserat på recensioner från Google

Våra öppettider

Tidsbokade besök:
Måndag - fredag kl. 08:00 - 20:00

Akutmottagning:

 • Måndag
  Öppet dygnet runt
 • Tisdag
  Öppet dygnet runt
 • Onsdag
  Öppet dygnet runt
 • Torsdag
  Öppet dygnet runt
 • Fredag
  Öppet dygnet runt
 • Lördag
  Öppet dygnet runt
 • Söndag
  Öppet dygnet runt

Facebook inlägg