Vi finns här för er dygnet runt! Ni når oss på 042 - 16 80 00

Veterinär och djursjukhus i Helsingborg

Om Specialistdjursjukhuset Helsingborg

Vi är väldigt stolta över vår verksamhet, som erbjuder allt från din egen husveterinär till specialistkompetenser och senaste tekniken. Allt under ett tak och givetvis med tillgänglighet dygnet runt, året om. Vi har ett nära samarbete med Specialisthästsjukhuset som har sina lokaler intill våra.

Historik

Från husarer till datorer

Regiondjursjukhuset är från den tid då Skånska Kavalleriregementet var förlagt till Helsingborg. Här fanns ett sjukstall för Kronans hästar, det användes även för djur från regionen. På så sätt kom det militära sjukstallet att bli en djurklinik.

När Kavalleriregementet lades ned 1952 hotades även djurkliniken av nedläggning. Inför nedläggningshotet växte en stark opinion fram, med professor Fritz Sevelius i spetsen, för att bevara kliniken. I ett riksdagsbeslut 1954 fastslogs att kliniken skulle vara en regional djursjukvårdsinrättning för de fem sydliga länen. Malmöhus Läns Hushållningssällskap tog ansvar för ”Djursjukhuset i Helsingborg”.

Verksamheten utvecklades snabbt från en lokal djurklinik till ett regionalt djursjukhus med poliklinisk och stationär vård, för såväl stordjur som smådjur. 1956 iordningställdes en operationssal för stordjur. 1966 byggdes en isoleringsavdelning för både smådjur och stordjur. 1969 fick stordjur en poliklinikavdelning.

Mer plats för alla

Under engagerad ledning och stor påtryckning av den nya chefen professor Harry Pettersson VMDhc (chef 1976-1998) utarbetades en plan för total nybyggnation. 1981 beslutade Hushållningssällskapet att göra en etappvis utbyggnad. Året därpå byggdes personal-, kontors- och lagerlokaler och samtidigt moderniserades laboratoriet. Den andra etappen bestod av en nybyggd stordjursklinik och 1987 färdigställdes en smådjursklinik. I etapp fyra byggdes prematuravdelning, patologiavdelning och isoleringsavdelning.

1992 stod Djursjukhuset färdigbyggt och upptog en yta av 6 500 m2. Projektet kostade 50 miljoner kronor och hade inte gått att genomföra utan alla generösa donationer.

Fortsatt utveckling

2002 byggdes, på smådjurskliniken, en helt ny fysioterapi och rehabiliteringsavdelning, med en simbassäng och en så kallad treadmill, rullbana i vatten.

Under 2004-2006 gjordes en omfattande renovering av hela sjukhuset. Smådjursreceptionen byggdes om och bilddiagnostikavdelningen totalrenoverades. Stordjurs poliklinik- och operationsavdelning målades och smedjan och röntgenavdelningen byggdes om. En föreläsningssal stod klar i oktober 2005. Receptionen på Stordjur fick en totalrenovering. Bland annat skapades ett samtalsrum för de djurägare som ska ta hem sin häst från vårdavdelningen eller operation.

I augusti 2007 slogs portarna upp till den nybyggda DC-hallen, ett Diagnostiskt Center för Stordjur. De färdiga måtten för hallen är 60X30 meter och innebär ett mycket bra komplement till hält- och ridutredningar.

I februari 2012 bestämde sig fyra av Sveriges största och äldsta djursjukhus att förena sina krafter och bilda det som idag är Evidensia Djursjukvård. Ett av dem var Djursjukhuset Helsingborg, som 2014 firade 60 år i branschen.

Donationer

Läkande generositet

Under hela Djursjukhusets historia har donationer varit viktiga. Med hjälp av dessa medel har vi kunnat anskaffa nödvändig teknisk och diagnostisk utrustning, driva forskningsprojekt och ge personalen vidareutbildning. Donatorerna har varit väldigt viktiga för att vi kunnat utvecklas till den position vi har idag, och vi är väldigt tacksamma över alla generösa bidrag vi har fått äran att ta emot.

Våra donationer hjälper verksamheten på olika sätt, genom engångsbelopp eller genom att skapa fonder med specifika ändamål.

Exempel på två betydande donationer

Ulla Yards stiftelse 

Stiftelsen ”har till ändamål att lämna stipendier, bidrag m.m. till veterinärmedicinsk forskning inklusive resekostnader för studieändamål, jämte förkovran för större och mindre djurs liv förebyggande av sjukdomar och dylik verksamhet”. Sedan 2014 delas medel inte längre ut till utbildning utan endast till forskning, vilket vara huvudsyftet med denna fond sedan starten.

Kerstin Orstadius minnesfond. 

”Stiftelsen som tillkommit genom en insamling efter chefsveterinär och docent Kerstin Orstadius frånfälle den 4 december 1977 – såsom en hyllning för hennes vetenskapliga forskning i första hand inom den veterinärmedicinska dermatologin genom utdelande av forskningsbidrag.”


När du vill göra en donation

Om du i form av donation vill vara med och bidra till djursjukhusets utveckling vänligen kontakta Bodil Wahlgren, djursjukhuschef, på bodil.wahlgren@evidensia.se En donation kan antingen gå till ett särskilt område du tycker är viktigt eller vara mer allmänt hållen. Donationerna förvaltas av Stiftelsen Svensk Djursjukvård

Stiftelsen Svensk Djursjukvård är en skattefri stiftelse vars ändamål är att främja utveckling, vetenskaplig undervisning och forskning inom allmän och specialiserad djurvård vid Specialistdjursjukhuset i Helsingborg och Djursjukhuset Malmö. Alla donerade medel går oavkortat till stiftelsens ändamål. Stiftelsen förvaltar donationer ställda till Specialistdjursjukhuset i Helsingborg och ser till att medel går till rätt ändamål i enighet med donatorns önskan. Varmt tack!

Bankgironummer till stiftelsen Svensk Djursjukvård: BG 595-8566


Ta del av vår kunskap

Att förmedla kunskap vidare till en ny generation djursjukskötare är något som inspirerar och stimulerar till nytänkande. Därför ser vi möjligheten att erbjuda praktikplatser som en positiv del av vår verksamhet.

Varje år tar vi emot elever från Djursjukskötarprogrammet i Skara för en längre praktik. De får via handledning delta i det ordinarie arbetet på varje avdelning, med målet att kunna arbeta självständigt innan utbildningen är slut. Vi avsätter en person från Smådjur resp. Stordjur som fungerar som mentor och som regelbundet har teoretiska genomgångar av det praktiska arbetet allt för att ge studenterna det bästa av det mesta.

Tyvärr har vi inte möjlighet att ta emot PRAO-elever från högstadiet. Eftersom vi året om har människor under utbildning, som kräver ett stort engagemang från vår sida, räcker tiden tyvärr inte till.


Besök oss gärna

Vi vill erbjuda så många som möjligt att se hur vi arbetar och hur vardagen på ett djursjukhus kan se ut. Därför tar vi emot studiebesök under vår och höst. Ni får vara mellan 10-40 personer. Barn under 15 år är välkomna i målsmans sällskap. För brukshundsklubbar, rasklubbar, ridklubbar och andra intresseorganisationer kan besöket kombineras med ett föredrag om friskvård eller näringslära. Vi möter gärna önskemål om veterinärmedicinska föredrag, kontakta vår växel på telefon 042 – 168000.


Våra recensioner

5

Jag har gått till Evidensia med mina djur i 35 år ungefär. Att jag vill hålla mig till Evidensia beror på att jag alltid har blivit väl bemött och blivit tagen på allvar av deras personal. De vill djuren väl och kommer med bra tips och råd om skötselråd bland annat. Med bra djurförsäkring kan man hålla nere priserna rejält hos Evidensia.

5

Jag besökte Evidensia Helsingborg med min vovve som olyckligtvis hade fått i sig läkemedel. Vi blev välkomnade av en otroligt trevlig och omtänksam djurskötare som snabbt tog hand om oss. Efter en undersökning av min hunds allmäntillstånd fick jag tydlig information om vad vi kunde göra härnäst. Personalen var både lugnande och extremt kunniga, vilket gjorde att jag kände mig trygg under besöket. Servicen var fantastisk och jag vet redan nu vilket djursjukhus vi kommer att åka till nästa gång. Tack!

5

Fint mottagande fint avslut misse

5

Mycket nöjd med besöket hos Lina Nowak. Trevlig, proffsig personal kändes tryggt för mig och min hund.

Baserat på recensioner från Google

Våra öppettider

Övriga öppettider

Kliniken

  • Måndag
    Öppet dygnet runt
  • Tisdag
    Öppet dygnet runt
  • Onsdag
    Öppet dygnet runt
  • Torsdag
    Öppet dygnet runt
  • Fredag
    Öppet dygnet runt
  • Lördag
    Öppet dygnet runt
  • Söndag
    Öppet dygnet runt

Butiken

  • Måndag
    08:00 - 20:00
  • Tisdag
    08:00 - 20:00
  • Onsdag
    08:00 - 20:00
  • Torsdag
    08:00 - 20:00
  • Fredag
    08:00 - 20:00
  • Lördag
    10:00 - 17:00
  • Söndag
    10:00 - 17:00

Medarbetare

default avatar

TEAM: KIRURGI

Alexandra Lindström

Leg. Veterinär

Alexandra har arbetat som veterinär sedan 2011 och med djursjukvård sedan 2000. Alexandra är speciellt intresserad av kirurgi och ortopedi och hon är under utbildning till European Master of Small Animal Medicine - Kirurgi. På Specialisdjursjukhuset arbetar hon sedan september 2022 och har tidigare både arbetat på Evidensia Djursjukhuset i Malmö samt på två mellanstora och en mindre klinik.  Egna husdjur: En Greyhound och en whippet  Erfarenhet Arbetat som veterinär sedan 2011 AI-kompetens (artificiell insemination) sedan 2017. 
Läs mer om Alexandra
default avatar

TEAM: AKUT/OP

Antonia Skog Candemo

Leg. Veterinär

Antonia började på djursjukhuset 2022 och arbetar huvudsakligen på akutmottagningen och operationsavdelningen. Hon har tidigare arbetat på lite olika mellanstora kliniker i Stockholm. Hemma hos Antonia bor två Whippets, Solo och Jabba. Erfarenhet Arbetat som veterinär sedan 2018
Läs mer om Antonia
Beatrice Docuz

TEAM: AKUT/VÅRD

Beatrice Docuz

Leg. Veterinär

Beatrice är under utbildning till specialist i hundens och kattens sjukdomar. Hon tog examen 2021 från Banat's University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine King Michael I of Romania from Timișoara (USAMVBT). 2022 startade Beatrice sin karriär på Evidensia Specialistdjursjukhuset i Helsingborg.  Hemma hos Beatrice bor en rescue hund från Rumänien och en norsk skogskatt.  Erfarenhet Arbetat som veterinär sedan 2023.
Läs mer om Beatrice
Casandra Nors

Casandra Nors

Leg. Veterinär

Under utbildning till specialist i hundens och kattens sjukdomar.  Casandra har arbetat som veterinär sedan 2019 och intresserade sig tidigt i sin utbildning för neurologi och akutvård. Ni träffar henne framför allt på akutmottagningen, men hon arbetar även på övriga avdelningar på djursjukhuset  Egna djur:  En Podenco Ibicenco.  Erfarenhet Arbetat som veterinär sedan 2019  
Läs mer om Casandra
Våra medarbetare

Facebook inlägg