Vi finns här för er dygnet runt! Ni når oss på 042 - 16 80 00

Urologi - Specialistdjursjukhuset Helsingborg

Urologi Specialistdjursjukhuset Helsingborg

Välkomna till vårt njur- och urinvägsteam, bestående av veterinärer med både medicinsk och kirurgisk inriktning.

Urinvägar

Vår målsättning är att med hjälp av de senaste rönen inom veterinärmedicinsk vetenskap hjälpa hundar och katter som drabbas av sjukdomar i urinvägarna.

Läs mer om våra möjligheter att hjälpa till vid specifika tillstånd som har med urinvägar att göra:

Hemodialys – när njuren behöver akut hjälp

Cystoskopi – gå in och undersöka urinvägarna

Percutan cystoskopi - urinstensborttagning via titthål

Inkontinens – Konstgjord urinsphincter AUS

Stopp/striktur i urinrör – Stent i uretra

Stopp/striktur i urinledare -stent eller SUB uretär

Ektopiska uretärer

Njurblödning- Idiopatic renal bleeders


Hemodialys

Vi kan som enda djursjukhus i Sverige ta emot hundar och katter för hemodialys. 

Hemodialys öppnar upp nya möjligheter för behandling av patienter med akut njursvikt av olika anledningar, där vi tidigare stått utan behandlingsalternativ och är ett alternativ för patienter: 

  • med akut njursvikt, som inte svarar på medicinsk behandling
  • som upphört med att producera urin
  • som har livshotande elektrolytrubbningar 
  • som samlat på sig för mycket vätska som kroppen inte kan hantera 

Då maskinen arbetar med ett filter som fungerar som en konstgjord njure skapad för människor, finns vissa krav på patienten som måste fyllas för att det skall vara möjligt. Vi behandlar inte patienter som har kronisk njursjukdom med hemodialys. 


Cystoskopi Specialistdjursjukhuset Helsingborg

Cystoskopi

Vid sjukdom i urinvägar och olika urineringsproblem är det ofta ett mycket värdefullt verktyg att göra en cystoskopi. Vid en cystoskopi går man in med en kamera och undersöker hur urinblåsa och urinrör ser ut från insidan och vävnadsprover kan tas ut för analys. Det är även ett värdefullt verktyg för att påvisa/utesluta möjliga missbildningar som tex ektopiska uretärer samt vid återkommande urinvägsinfektioner som ej svarar på behandling. 


Percutan cystoskopi

Om ett djur lider av urinstenar så behöver de ofta opereras bort. Är urinstenarna inte för stora så kan de opereras bort med hjälp av percutan cystoskopi. Det innebär att man med hjälp av ett titthål går in i urinblåsan med en kamera och plockar bort urinstenarna enbart genom ett litet hål och fina instrument. Titthålskirurgi innebär mindre smärta och snabbare återhämtning för patienten. 


Inkontinens

Det finns många olika orsaker till inkontinens och orsaken behöver fastställas genom en medicinsk utredning. Vissa tikar som kastrerats och även andra hundar kan drabbas av nedsatt funktion i sphinctern till urinblåsan (USMI). I första hand behandlas dessa patienter med mediciner men de som inte svarar på mediciner kan bli hjälpta med ett implantat som kallas AUS, Artificial Urethral Sphincter. Då fästs en silikonkuff runt urinröret som är kopplat till en påfyllningsport under huden. Kuffen kan därefter successivt fyllas på tills djuret kan kontrollera sin urinering igen. AUS-implantaten har en god prognos och ca 90% av patienterna svarar positivt. Det finns även andra behandlingsalternativ vid inkontinens som kan vara värda att överväga. 


Stopp/striktur i urinrör (uretra)

Stopp i urinröret/uretra är alltid en akut situation och veterinär måste uppsökas omedelbart. Det vanligaste är stenar som orsakar stopp i urinröret och i de flesta fall kan dessa spolas upp i urinblåsan med hjälp av en kateter och sedan opereras bort från urinblåsan. I vissa fall sitter stenen så hårt fast att själva urinröret måste öppnas upp för att stenen ska kunna plockas bort och ibland kan kirurgen behöva skapa en permanent öppning i urinröret, sk fistel för att urineringen ska ske genom den istället. 

Det finns situationer då man kan få sammanväxningar (strikturer) i urinröret efter att en sten suttit och retat, eller i vissa fall kan tumörer växa in i urinröret och orsaka minskat flöde. I dessa fall kan det vara aktuellt att vid strikturer prova att vidga urinröret genom ballongvidgning och om det inte fungerar sätta en stent (rörformat metallnät) för att hålla urinröret öppet och möjliggöra fortsatt urinering. 


Stopp i urinledare (uretärer)

Stopp i urinledare (uretärer)

Många katter, men även hundar drabbas av stenar i urinledarna. Då det är väldigt komplicerat och riskfyllt att operera i urinledarna har ett nytt system utvecklats för att låta urinen passera från njuren till urinblåsan i ett eget slutet artificiellt system. Detta system kallas för SUB Subcutaneus Uretral Bypass (SUB). Urinen passerar därmed från njuren till urinblåsan i separata plastslangar. Av de resultat som finns så här långt så visar denna teknik på ett mycket fint långtidsresultat. För att vara en aktuell kandidat för ett SUB-implantat måste njurbäckenet vara utvidgat minst 2-3 mm.

För hundar som drabbas av stopp/strikturer/skador i urinledarna väljer man oftast istället en sk stent, som är en typ av plastslang som opereras in i själva urinledaren. 


Ektopiska uretärer

Ektopiska uretärer innebär att en eller båda urinledarna från njuren pga en missbildning i fosterstadiet inte mynnar inuti urinblåsan som de normalt sett ska. Detta kan leda till inkontinensproblematik, oftast från tidig ålder. Valpar som inte blir rumsrena som förväntas bör undersökas och utredas för att utesluta denna problematik. Vi erbjuder utredning (oftast cystoskopi och/eller CT) och operation för dessa patienter. Prognosen vid operation är oftast god, men vissa patienter behöver även medicinering för att fungera optimalt. 


Njurblödning – idiopatic renal bleeder

Det finns sällsynta fall där ffa hundar kan få blödning från en eller båda njurarna av okänd anledning. Detta tillstånd bör utredas noga av en specialist. I de fall man kommer fram till att det rör sig om en sk Idiopatic renal bleeder där blödnigen ger blodbrist och patienten inte svarar på medicinsk behandling kan det bli aktuellt att göra en sk scleroterapi.  Då förs en kateter upp i njuren och ett etsande medel deponeras för att stoppa blödningen. Denna behandling har oftast ett gott resultat. 


Vi som jobbar här

Det medicinska teamet

Det medicinska teamet består av Gunilla Ölmedal som är veterinär med specialistkompetens i hundens och kattens sjukdomar samt steg 2 aspirant inom internmedicin och Eva H Spodsberg som är Veterinär och resident inom internmedicin. 

Det kirurgiska teamet

Det kirurgiska teamet består av Marta Fjällström och Yaacob Sharon, båda veterinärer med specialistkompetens i hundens och kattens sjukdomar. 


Våra recensioner

5

Jag har gått till Evidensia med mina djur i 35 år ungefär. Att jag vill hålla mig till Evidensia beror på att jag alltid har blivit väl bemött och blivit tagen på allvar av deras personal. De vill djuren väl och kommer med bra tips och råd om skötselråd bland annat. Med bra djurförsäkring kan man hålla nere priserna rejält hos Evidensia.

5

Jag besökte Evidensia Helsingborg med min vovve som olyckligtvis hade fått i sig läkemedel. Vi blev välkomnade av en otroligt trevlig och omtänksam djurskötare som snabbt tog hand om oss. Efter en undersökning av min hunds allmäntillstånd fick jag tydlig information om vad vi kunde göra härnäst. Personalen var både lugnande och extremt kunniga, vilket gjorde att jag kände mig trygg under besöket. Servicen var fantastisk och jag vet redan nu vilket djursjukhus vi kommer att åka till nästa gång. Tack!

5

Fint mottagande fint avslut misse

5

Mycket nöjd med besöket hos Lina Nowak. Trevlig, proffsig personal kändes tryggt för mig och min hund.

Baserat på recensioner från Google

Våra öppettider

Övriga öppettider

Kliniken

  • Måndag
    Öppet dygnet runt
  • Tisdag
    Öppet dygnet runt
  • Onsdag
    Öppet dygnet runt
  • Torsdag
    Öppet dygnet runt
  • Fredag
    Öppet dygnet runt
  • Lördag
    Öppet dygnet runt
  • Söndag
    Öppet dygnet runt

Butiken

  • Måndag
    08:00 - 20:00
  • Tisdag
    08:00 - 20:00
  • Onsdag
    08:00 - 20:00
  • Torsdag
    08:00 - 20:00
  • Fredag
    08:00 - 20:00
  • Lördag
    10:00 - 17:00
  • Söndag
    10:00 - 17:00

Medarbetare

default avatar

TEAM: KIRURGI

Alexandra Lindström

Leg. Veterinär

Alexandra har arbetat som veterinär sedan 2011 och med djursjukvård sedan 2000. Alexandra är speciellt intresserad av kirurgi och ortopedi och hon är under utbildning till European Master of Small Animal Medicine - Kirurgi. På Specialisdjursjukhuset arbetar hon sedan september 2022 och har tidigare både arbetat på Evidensia Djursjukhuset i Malmö samt på två mellanstora och en mindre klinik.  Egna husdjur: En Greyhound och en whippet  Erfarenhet Arbetat som veterinär sedan 2011 AI-kompetens (artificiell insemination) sedan 2017. 
Läs mer om Alexandra
default avatar

TEAM: AKUT/OP

Antonia Skog Candemo

Leg. Veterinär

Antonia började på djursjukhuset 2022 och arbetar huvudsakligen på akutmottagningen och operationsavdelningen. Hon har tidigare arbetat på lite olika mellanstora kliniker i Stockholm. Hemma hos Antonia bor två Whippets, Solo och Jabba. Erfarenhet Arbetat som veterinär sedan 2018
Läs mer om Antonia
Beatrice Docuz

TEAM: AKUT/VÅRD

Beatrice Docuz

Leg. Veterinär

Beatrice är under utbildning till specialist i hundens och kattens sjukdomar. Hon tog examen 2021 från Banat's University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine King Michael I of Romania from Timișoara (USAMVBT). 2022 startade Beatrice sin karriär på Evidensia Specialistdjursjukhuset i Helsingborg.  Hemma hos Beatrice bor en rescue hund från Rumänien och en norsk skogskatt.  Erfarenhet Arbetat som veterinär sedan 2023.
Läs mer om Beatrice
Casandra Nors

Casandra Nors

Leg. Veterinär

Under utbildning till specialist i hundens och kattens sjukdomar.  Casandra har arbetat som veterinär sedan 2019 och intresserade sig tidigt i sin utbildning för neurologi och akutvård. Ni träffar henne framför allt på akutmottagningen, men hon arbetar även på övriga avdelningar på djursjukhuset  Egna djur:  En Podenco Ibicenco.  Erfarenhet Arbetat som veterinär sedan 2019  
Läs mer om Casandra
Våra medarbetare

Facebook inlägg