Tumörsjukdomar (Onkologi)
Onkologi täcker över diagnostisering, utredning och behandling av tumörer som kan vara godartade eller elakartade. Får man diagnosen cancer så betyder det att tumören är elakartad och har potential till att växa till sig i vävnaden. Den kan också sprida sig lokalt och till andra delar av kroppen genom blodkärl eller lymfsystem.En godartad tumör innebär däremot inte cancer och den har inte heller potential att sprida sig på något vis i kroppen. Däremot kan den växa sig stor och leda till besvär om den sitter olyckligt till.
Cancer blir allt vanligare hos både oss människor och våra husdjur. Undersökningar visar att cancer är den vanligaste dödsorsaken hos hundar och att över hälften av alla hundar över 10 år insjuknar i cancer. Igenom en livstid diagnosticeras cirka 25% av alla hundar och 20 % av alla katter med cancer.
Om ett djur har en misstänkt tumör måste denna provtas för att ställa diagnos och bestämma lämplig typ av behandling. Oftast går det att ta en finnålsbiopsi (cellprov) i vaket tillstånd som sen analyseras under mikroskop.
I vissa fall räcker detta för att man sa kunna ställa diagnos men i andra fall ger provet bara en lätt indikation eller kanske ingen ledtråd alls och då får man gå vidare med ytterligare provtagning, vanligen en större vävnadsbiopsi som skickas till patolog för en histopatologisk bedömning. Den typen av analys tar lite längre tid men är relativt exakt.
Efter diagnos används vanligen bilddiagnostik, exempelvis ultraljud, röntgen eller skiktröntgen (CT/DT) för att utvärdera omfattningen av tumörsjukdomen, och leta efter spridningar.
Kirurgi är den vanligaste och mest effektiva behandling för att bota de flesta tumörsjukdomar. Ibland kan tumören ha spridit sig eller vara för omfattande för att få ett bra resultat, och då kombineras ofta med andra behandlingsmetoder, såsom elektrokemoterapi, strålbehandling, eller cellgift. Om man vet att sjukdomen inte går att bota, eller behandlingen blir för omfattande, kan man välja att enbart ge medicinsk behandling för att minska besvären och bevara en god livskvalitet i en kortare eller längre tid.
Det viktigaste för varje patient är att hitta en balans och se till djurets välbefinnande. Vårt mål är att kunna hjälpa dig och ditt djur med ett behandlingsförlopp som är individuellt anpassad.
Specialistdjursjukhuset Helsingborg har igenom flera år byggd upp en välrenommerad onkologiavdelning som tar emot patienter och remisser från hela södra Sverige. Vi erbjuder utredning, rådgivning, onkologisk kirurgi, cellgiftsbehandling, immunterapi och elektrokemoterapi.
Onkologiteamet består av leg veterinär och teamansvarig Majbritt M E Larsen, leg veterinär Maria Webb, leg djursjukskötare Marlene Nilsson och djurvårdare nivå 2 Samanta Lindqvist. Ni kan läsa mer om Majbritt och Maria under personal.
Vi lägger mycket stor vikt vid utveckling och hög kompetens hos våra medarbetare, för att ständigt vara uppdaterade inom olika diagnosmetoder och behandlingar. Som ett led i detta deltar vi regelbundet på konferenser och i forskning kring cancer hos hund och katt.
Onkologimottagningen är vanligen tillgänglig 5 dagar i veckan. Då cancersjuka djur ofta kan vara i behov av akut vård prioriterar vi att vara flexibla och erbjuder konsultation inom en vecka. Till oss vänder du dig tryggt med ditt djur i frågor rörande cancersjukdomar.
Har ni, som remittent eller djurägare, frågor till oss eller vill besöka oss med ert djur så är ni varmt välkomna att kontakta oss!
Outcome of treatment with a 10-week COP protocol in cats with intermediate or large cell lymphoma: 27 cases (2014-2023)
Electrochemotherapy with bleomycin for bilateral ocular squamous cell carcinoma in a horse
Combined hyperpolarized 13C-pyruvate MRS and 18F-FDG PET (hyperPET) estimates of glycolysis in canine cancer patients
Oral cobalamin supplementation in cats with hypocobalaminaemia: a retrospective study
Simultaneous Hyperpolarized 13C-Pyruvate MRI and 18F-FDG PET (HyperPET) in 10 Dogs with Cancer
Våra öppettider
Kliniken
-
MåndagÖppet dygnet runt
-
TisdagÖppet dygnet runt
-
OnsdagÖppet dygnet runt
-
TorsdagÖppet dygnet runt
-
FredagÖppet dygnet runt
-
LördagÖppet dygnet runt
-
SöndagÖppet dygnet runt
Butiken
-
Måndag08:00 - 20:00
-
Tisdag08:00 - 20:00
-
Onsdag08:00 - 20:00
-
Torsdag08:00 - 20:00
-
Fredag08:00 - 20:00
-
Lördag10:00 - 17:00
-
Söndag10:00 - 17:00