Exempel på vad vi kan hjälpa till med
- Mjukdelskirurgiska ingrepp
- Ortopediska ingrepp
- Neurokirurgiska ingrepp.
- Laparoskopiska ingrepp (titthålskirurgi)
- Interventionell radiologi
- Akuta operationer
Verksamheten består av erfarna kirurger och rutinerade sköterskor och djurvårdare med speciell utbildning för hantering av den kirurgiska patienten innan, under och efter operationen.
Mer information om specialiserade operationer som vi erbjuder:
Titthålskirurgi allmänt
Titthålskirurgi, eller laparoskopisk kirurgi som det också kallas, används mycket inom humansidan och är framtiden även inom veterinärmedicin. Vid titthålskirurgi så görs små hål som används för att föra in kamera och arbetsinstrument. Buken fylls med koldioxid för att visualisera och ge plats åt instrumenten. Fördelarna med titthålskirurgi är många: minskad smärta för patienten, snabbare återhämtning, mindre vävnadstrauma och mindre komplikationer. Titthålskirurgi erbjuds hos oss vid följande tillstånd:
- Inspektion av bukhålan
- Ta biopsier/vävnadsprover: lever, njure, pankreas, lymfknutor
- Ovarie remnant syndrome (kvarvarande äggstocksvävnad)
- Pyometra (livmoderinflammation)
- Kryptorkidektomi (ta bort testikel i buken)
Titthålskastrationer
Titthålskastrationer för hund innebär en stor fördel för djuret. Det är visat att denna typ av kirurgi ger mindre smärta, snabbare återhämtning, mindre vävnadstrauma och mindre komplikationer. Ingreppet innebär att man gör två små hål i buken och fyller den med koldioxid. Med hjälp av en kamera och fina arbetsinstrument tas äggstockarna bort. Det är visat att det normalt sett räcker med att ta bort enbart äggstockarna utan risk för framtida sjukdom i livmodern, men ser vi någon pågående sjukdom i livmodern tas den också bort. Såren sys ihop med stygn som löses upp av sig själv. Vi erbjuder titthålskastrationer till djur som väger 4 kg och uppåt.
CUE – Canine unilateral elbow
CUE är en operationsteknik som används som en sista utväg för hundar som lider av kraftig armbågsledsartros. Denna operationsmetod möjliggörs enbart om den mediala delen av armbågsleden är påverkad. Kirurgen avgör i varje enskilt fall om patienten är en kandidat för att bli hjälpt av metoden.
Portosystemiska shuntar
Portosystemiska shuntar innebär att djuret har en missbildning i sin kärlanatomi vid levern, där ett missbildat kärl gör att blodet kan passera till den systemiska cirkulationen utan att passera levern. De missbildade kärlen kan vara inuti (intrahepatiska) eller utanför (extrahepatiska) levern. Det finns olika metoder att sluta de missbildade kärlen, bla med ameroidring, cellophan, direktligering eller med IR (interventionell radiologi). Vilken metod som används avgörs i varje enskilt fall.
Trachealstent
Hundar som lider av trachealkollaps kan vid grav sjukdom (grad 3-4) som inte svarar på medicinsk behandling behöva hjälp med en stent (metallrörscylinder) som håller luftstrupen öppen. Varje enskild individ behöver bedömas under narkos och stenten utformas efter varje enskild individs behov och storlek. Stenten placeras i luftstrupen under narkos med hjälp av genomlysning (flouroskopi).
Trubbnosproblematik- BOAS
Hundar med kort nos kallas för brakycefala eller vanligare trubbnosiga. Det är inte alla hundar med kort nos som har problem med andningen men det är ett vanligt problem. Detta kallas för brakycefalt syndrom och är en multifaktoriell sjukdom som påverkar andningen och som ofta även kan ge magbekymmer , vanligen i form av kräkningar.
- Upplever du att din hund rosslar och låter från näsan och svalget?
- Ser du att din hund har en ansträngd andning (andas med hjälp av magen)?
- Vill din hund sällan ligga ner en längre period?
- Upplever du att din hund får försämrad andning vid längre promenader, eller när det är varmt ute?
- Kräks din hund vid upphetsning eller om den springer?
Hör gärna av er om ni har frågor eller undrar om er hund kan lida av brakycefalt syndrom. Hundar som lider av brachycephalt syndrom kan få markant bättre livskvalitet efter operation av luftvägarna.
Anestesi
Vi har speciellt utbildad och erfaren narkospersonal som tar hand om ditt djur under operationen. Vi har tillgång till en lång rad olika moderna metoder och övervakningsutrustning för att göra anestesin så säker och trygg som möjligt, skräddarsydd för just ditt djur.
Efter operationen
En från operationsteamet ringer upp dig när operationen är klar. Vid hämtning av ditt djur får du muntlig och skriftlig information om vad vi gjort och eftervårdsråd anpassat för just ditt djur.
Vi som ingår i kirurgiteamet
- Yaacob Sharon, legitimerad veterinär och specialist i hunden och kattens sjukdomar.
- Anna Ström, legitimerad veterinär. GPCertOrto
- Alexandra Lindström, legitimerad veterinär, utbildning Master kirurgi
- Katharina Lunde, legitimerad veterinär, GPCertOrto
- Marta Fjällström, legitimerad veterinär och specialist i hundens och kattens sjukdomar, GPCertSAS
- Emmy Winqvist, leg veterinär
Våra öppettider
Kliniken
-
MåndagÖppet dygnet runt
-
TisdagÖppet dygnet runt
-
OnsdagÖppet dygnet runt
-
TorsdagÖppet dygnet runt
-
FredagÖppet dygnet runt
-
LördagÖppet dygnet runt
-
SöndagÖppet dygnet runt
Butiken
-
Måndag08:00 - 20:00
-
Tisdag08:00 - 20:00
-
Onsdag08:00 - 20:00
-
Torsdag08:00 - 20:00
-
Fredag08:00 - 20:00
-
Lördag10:00 - 17:00
-
Söndag10:00 - 17:00