Årets bästa dagar! 20% rabatt på allt i butiken Evidensia-dagarna 25-28/4.

Hur stor är risken att min katt får fästingar?

Framför allt utekatter löper risk att få fästingar men även innekatten kan drabbas. Fästingar kan följa med människor och andra djur i hushållet och förflytta sig till innekatten. 

När fästingen är aktiv sitter den i vegetationen, kanske på ett grässtrå 10-20 cm från marken, och väntar på att ett lämpligt djur eller en människa ska passera. Ofta är det möss eller sorkar som är värddjur, men fästingar kan också sätta sig på hundar och katter.

Fästingen kryper runt en stund på djuret för att hitta ett bra ställe att sätta sig på innan den biter. Fästingen sitter i 3–11 dagar och suger blod, sedan släpper den taget.

Hittar du en fästing på din katt är det  viktigt att ta bort den så fort som möjligt. Gör det till en vana att undersöka ditt djur regelbundet under fästingsäsongen.

De flesta fästingar bär inte på någon smitta och även om de gör det behöver smittan inte överföras till din katt, men självklart finns det en risk. Katter kan bli smittade av fästingburna sjukdomar, men att det är mycket ovanligt att de får symtom. Anaplasmos kan orsaka sjukdom hos katt men är mycket ovanligt. Katter kan även bli smittade av Borrelia och utveckla antikroppar, men det finns ingen klinisk verifiering av sjukdom orsakat av Borrelia hos katt. Det innebär att katten smittas men att sjukdom inte utvecklas. 

Om din katt visar symtom på feber, trötthet, nedsatt aptit, magtarm-problem, hälta mm bör du boka tid för undersökning. Du hittar närmaste klinik/djursjukhus här. Har du fler frågor och vill komma i kontakt med en veterinär kan du också välja att boka en videokonsultation direkt i mobilen.

Risken är större för utekatter att få fästingar än för de som lever inne.

Hur stor är risken att min hund får fästingar? »

Om fästingar på katt »

Om fästingar på hund »

Så här tar du bort fästingar »

Fästingmedel för hund och katt. »

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen