Hur stor är risken att min katt får fästingar?

Hur stor är risken att min katt får fästingar? Olika katter drabbas olika mycket. Utekatter drabbas mer av fästingangrepp än innekatter.

När fästingen är aktiv sitter den i vegetationen, kanske på ett grässtrå 10-20 cm från marken och väntar på att ett lämpligt djur eller en människa ska passera. Ofta är det möss eller sorkar som är värddjur, men fästingar kan också sätta sig på hundar och katter.

Fästingen kryper runt en stund på djuret för att hitta ett bra ställe att sätta sig på innan den biter. Fästingen sitter i 3–11 dagar och suger blod, sedan släpper den taget.

Hittar du en fästing på din katt är det  viktigt att ta bort den så fort som möjligt. Gör det till en vana att undersöka ditt djur regelbundet under fästingsäsongen.

De flesta fästingar bär inte på någon smitta och även om de gör det behöver smittan inte överföras till din katt, men självklart finns det en risk. Katter kan bli smittade av fästingburna sjukdomar, men att det är väldigt ovanligt att de får symptom. Katter kan bli smittade av Borrelia och utveckla antikroppar, men det finns ingen klinisk verifiering av sjukdom orsakat av Borrelia hos katt. Anaplasmos hos katt är mycket ovanligt.

Har du fler frågor och vill komma i kontakt med en veterinär kan du boka en videokonsultation direkt i mobilen. Om du vill ha din katt undersökt för eventuella fästingburna sjukdomar hittar du din närmsta djurklinik här.

Risken är större för utekatter att få fästingar än för de som lever inne.

Hur stor är risken att min hund får fästingar? »

Om fästingar på katt »

Om fästingar på hund »

Så här tar du bort fästingar »

Fästingmedel för hund och katt. »

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen