Hur stor är risken att min hund får fästingar?

Är du orolig att hunden ska drabbas av en fästingburen sjukdom? De flesta känner till riskerna med fästingar. Men man ska också komma ihåg att det ska mycket till för att hunden ska insjukna. De flesta fästingar bär inte på smitta. Dessutom behöver din hund inte bli sjuk även om den blivit smittad. 

Hur stor är risken att min hund får fästingar?

Olika hundar drabbas i olika grad. En del hundar bor i städer, andra på landet. En del hundar gillar att ”dyka in” i växtlighet medan andra hellre håller sig till vägar och stigar.

När fästingen är aktiv sitter den i vegetationen, kanske på ett grässtrå 10-20 cm från marken, och väntar på att ett lämpligt djur eller en människa ska passera. Ofta är det möss eller sorkar som är värddjur, men fästingar kan också sätta sig på hundar och katter.

Fästingen kryper runt en stund på djuret för att hitta ett bra ställe att sätta sig på innan den biter. Fästingen sitter i 3–11 dagar och suger blod, sedan släpper den taget.

Hittar du en fästing på din hund är det  viktigt att ta bort den så fort som möjligt. Gör det till en vana att undersöka ditt djur regelbundet under fästingsäsongen.

Hundar som vistas mycket i naturen drabbas oftare av fästingar än hundar som mest vistas i stadsmiljö.

Fästingburna sjukdomar

De flesta fästingar bär inte på någon smitta och även om de gör det behöver smittan inte överföras till din hund, men självklart finns det en risk. De sjukdomar ditt djur kan få är främst anaplasmos och borrelios. Både infektion med Anaplasma och Borrelia är vanligt hos hund, men det är ovanligt att det leder till symtom, d v s hunden exponeras för smittan men injuknar inte. Katter kan också bli infekterade med Anaplasma men det är ovanligt att de blir sjuka. Kliniska symtom på Borrelia hos katt har inte verifierats i litteraturen.

Visar ditt djur symtom som feber, trötthet, magtarm-problem, stelhet, hälta mm behöver du kontakta veterinär för undersökning. Du hittar närmsta djursjukhus/djurklinik här. Du kan också boka ett videomöte med en av våra online-veterinärer. 

Hur stor är risken att min katt får fästingar? »

Om fästingar på katt »

Om fästingar på hund »

Så här tar du bort fästingar »

Fästingmedel för hund och katt »

 

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen