Veterinär Djursjukhus Kungens Kurva Södra

PennHip höftledsundersökning Södra Djursjukhuset

Idag: 07:00 ­- 22:00

Akut öppettider

Telefontid: 
Vardagar 07:00-22:00 | Helger 09:00-22:00

Nu utför vi PennHip höftledsundersökning hos oss på Evidensia Södra Djursjukhuset!

Vad är PennHip höftledsundersökning?

Pennhip (Pennsylvania Hip Improvement Program) höftledsundersökning är en röntgenundersökningsmetod som har används sedan 1982 på Pennsylvania University i USA, för att i tidig ålder bedöma hur väl hundens höftkula passar i höftledskålen och vidare för att bedöma risken att utveckla höftledsdysplasi och degenerativa höftledssjukdomar (osteoartrit). Undersökningen kan göras redan från 16 veckors ålder då forskare vid universitetet kommit fram till att hundens höftledsstatus och passform redan då kan påvisas tillförlitligt med metoden. Vid PennHip höftledsundersökning mäts ett så kallat ”distraction index” (DI) vilket ger ett siffervärde mellan 0,0 och 1,0 DI. Generellt sett utgör ett värde över 0,55 DI en högre risk att utveckla höftledsdysplasi men genom en internationellt insamlad DI-databas kan resultatet sättas i relation till en specifik hundras och dess benägenhet att utveckla höftledsdysplasi. Vardera ras har därmed en egen anpassad riskskala. I undersökningen ingår utöver speciella Pennhip-röntgenbilder också den standardiserade SKK HD-röntgenbilden. Röntgenbilderna skickas för avläsning till Pennhip Analysis Center i Pennsylvania där höftleder granskas och ett DI uträknas av Pennhip-utbildade veterinärer.

Hur utförs Pennhip höftledsundersökning?

Undersökningen utförs i sedering (lugnande medel) för att röntgenbilderna ska hålla diagnostisk god kvalitet samt för att hundens muskulatur runt höftleder ska vara helt avslappnad. Röntgenbilder tas i tre olika positioner; extension, kompression och distraktion.

Extension

Höftleder placeras i utsträckt position. Samma röntgenbild som vid SKK HD-röntgenbild. Visar eventuella pålagringar/tecken på degenerativ höftledssjukdom.

Kompression

Höftleder trycks ihop från sidor. Visar hur väl höftkulan passar in i höftledsskålen.

Distraktion

Höftleder dras isär med hjälp av ett speciellt Pennhip-instrument vilket simulerar ett belastat läge. Objektiv mätmetod som visar på ledrörlighet i höftleder.

 

Skillnaden mellan höftkulans position i höftledsskålen vid kompression jämfört med distraktion analyseras och beräknas varav ett DI-värde tas fram. Röntgenbilderna skickas till Pennhip Analysis Center i Pennsylvania där höftlederna bedöms av Pennhip-utbildade veterinärer rörande höftkulans passform och eventuella pålagringar. Mätningar i kompressions- och distraktionsröntgenbilderna analyseras och resulterar i ett uträknat DI vilket presenteras i text och skaldiagram utifrån den hundras hunden tillhör. Resultatet från undersökningen skickas åter från Pennsylvania som ett certifikat till oss på Södra djursjukhuset och därefter vidare till djurägare. Det anonymiserade DI-resultatet adderas dessutom till den aktuella rasens PennHip-databas och bidrar till ytterligare jämförelseunderlag.

Vem får utföra Pennhip höftledsundersökning?

För att få utföra Pennhip-höftledsundersökningar krävs en ansvarig PennHip-certifierad veterinär och genomgången AIS PennHip Training med godkänt resultat på efterföljande teoretiska samt praktiska PennHip-examination.

Varför göra Pennhip höftledsundersökning?

I och med att en Pennhip höftledsundersökning kan göras redan vid 16 veckors ålder kan risk för att utveckla höftledsdysplasi och vidare degenerativa höftledssjukdomar (osteoartrit) upptäckas i tidig ålder och veterinär kan därmed i förebyggande syfte ge råd om kost, träning och eventuella åtgärder. Undersökningsmetoden kan också nyttjas i avelsarbetet för bibehållen god hälsa och livskvalitet hos hundar då individer med ett bra resultat rörande DI kan väljas vid avel. Eftersom att raser skiljer sig åt rörande benägenheten att utveckla höftledsdysplasi är PennHip höftledsundersökningen fördelaktig i avelsarbete i och med att DI är rasspecifikt. Det går dessutom bra att kombinera en Pennhip höftledsundersökning med en SKK HD-undersökning då även denna typ av röntgenbild ingår i undersökningen. För avläsning och bedömning av höftleder av SKK krävs dock att hunden är minst 1 år.

Att tänka på inför en Pennhip höftledsundersökning:

  • Din hund bör vara allmänt pigg och frisk.
  • När du kommer för en Pennhip höftledsundersökning hos oss ska din hund vara fastande, det vill säga att den inte ska ha ätit 8 timmar innan det bokade besöket. Däremot ska den ha fri tillgång till vatten hela tiden.

Hos veterinären

Vid ankomst väger vi din hund och en veterinär lyssnar på hjärtat för att utesluta att inga hörbara hjärtfel döljer sig. Efter att veterinären lyssnat på hjärtat ger vi din hund ett lugnande medel. Medlen omfattas av nationellt dopingreglemente för hund och har en karenstid på 7 dygn vid utställning, prov, tävling eller träning. Vid avslutad undersökning väcker vi åter upp din hund med ett uppvakningsmedel så att din hund är helt vaken innan ni går hem. Viss trötthet kan dock kvarstå under hela dagen och hunden bör inte göra några ansträngande aktiviteter under resten av dagen.

Våra recensioner

5

De första åren av min hunds liv irrade vi runt på diverse djursjukhus och kliniker, men kände aldrig riktig att vi fick den hjälp vi behövde. När vi tillslut hittade till Södra djursjukhuset föll allting på plats! Extremt kompetent personal, alltid - alltid - ett vänligt bemötande vare sig det är via telefon till receptionen eller på plats hos veterinärerna.Nu går vi enbart till Södra, och vi är ju där allt som oftast känns det som 😅… livet med en multisjuk hund.Tack för allt ni gjort och gör för oss!VarmasteAlice och Kippie

5

Jag måste erkänna att jag inte har haft särskilt positiva erfarenheter av denna klinik sedan ganska många år tillbaka. Men på julafton förändrades min uppfattning. Jag besökte kliniken med vår dotters lilla toypudel från Florida, Björne, som hade blivit biten över huvudet av vår hund.Mottagandet i receptionen var mycket professionellt. Personalen var supertrevlig och tillmötesgående. Veterinären imponerade med sin tydlighet och skicklighet, och dessutom förklarade han allt mycket väl på engelska för min amerikanska svärson. Denna upplevelse förtjänade utan tvekan fyra stjärnor.Den femte stjärnan kom idag! Jag hade funderingar kring om såren läkte som de skulle, om jag borde ta bort skorporna eller låta dem vara, särskilt eftersom han ska flyga tillbaka på måndag. Jag bestämde mig för att svänga förbi kliniken.Först vill jag ge en stor eloge till den trevliga tjejen i receptionen som lyssnade uppmärksamt och tog mina funderingar på allvar. Sedan vill jag också tacka den fantastiska läkaren (tyvärr vet jag inte dennes namn) som tog sig tid att ta bort skorporna och dränera såren. Tack vare deras insats kan jag nu fortsätta ta hand om Björne hemma på bästa sätt.Stort tack! och tack också för den superfina och mycket uppskattade (av alla 4 hundar) julklappen:)Varma hälsningar, Sylvia

5

Vår katt Simba har återkommande med tandsjukdom. Idag var han inne på omgång två för att ta bort sjuka tänder. Väldigt proffsigt bemötande och bra dialog med veterinären.

5

Tack till personalen som hjälpte oss akut med våran katt Pepsi. Väldigt bra bemötande av all personal. Tyvärr blev kissen sämre under natten igen så vi valde att han skulle få somna in.Men vi är djupt tacksamma för den hjälp och stöttning vi kunde få för kisses bästa.

Baserat på recensioner från Google

Våra öppettider

Telefontid: 
Vardagar 07:00-22:00 | Helger 09:00-22:00
Helgdagar och andra öppettider

Djursjukhuset

  • Måndag
    07:00 ­- 22:00
  • Tisdag
    07:00 ­- 22:00
  • Onsdag
    07:00 ­- 22:00
  • Torsdag
    07:00 ­- 22:00
  • Fredag
    07:00 ­- 22:00
  • Lördag
    09:00 ­- 22:00
  • Söndag
    09:00 ­- 22:00

Facebook inlägg