Veterinär Djursjukhus Kungens Kurva Södra

PennHip höftledsundersökning Södra Djursjukhuset

Idag: 09:00 ­- 22:00

Akut öppettider

Telefontid: 
Vardagar 07:00-22:00 | Helger 09:00-22:00

Nu utför vi PennHip höftledsundersökning hos oss på Evidensia Södra Djursjukhuset!

Vad är PennHip höftledsundersökning?

Pennhip (Pennsylvania Hip Improvement Program) höftledsundersökning är en röntgenundersökningsmetod som har används sedan 1982 på Pennsylvania University i USA, för att i tidig ålder bedöma hur väl hundens höftkula passar i höftledskålen och vidare för att bedöma risken att utveckla höftledsdysplasi och degenerativa höftledssjukdomar (osteoartrit). Undersökningen kan göras redan från 16 veckors ålder då forskare vid universitetet kommit fram till att hundens höftledsstatus och passform redan då kan påvisas tillförlitligt med metoden. Vid PennHip höftledsundersökning mäts ett så kallat ”distraction index” (DI) vilket ger ett siffervärde mellan 0,0 och 1,0 DI. Generellt sett utgör ett värde över 0,55 DI en högre risk att utveckla höftledsdysplasi men genom en internationellt insamlad DI-databas kan resultatet sättas i relation till en specifik hundras och dess benägenhet att utveckla höftledsdysplasi. Vardera ras har därmed en egen anpassad riskskala. I undersökningen ingår utöver speciella Pennhip-röntgenbilder också den standardiserade SKK HD-röntgenbilden. Röntgenbilderna skickas för avläsning till Pennhip Analysis Center i Pennsylvania där höftleder granskas och ett DI uträknas av Pennhip-utbildade veterinärer.

Hur utförs Pennhip höftledsundersökning?

Undersökningen utförs i sedering (lugnande medel) för att röntgenbilderna ska hålla diagnostisk god kvalitet samt för att hundens muskulatur runt höftleder ska vara helt avslappnad. Röntgenbilder tas i tre olika positioner; extension, kompression och distraktion.

Extension

Höftleder placeras i utsträckt position. Samma röntgenbild som vid SKK HD-röntgenbild. Visar eventuella pålagringar/tecken på degenerativ höftledssjukdom.

Kompression

Höftleder trycks ihop från sidor. Visar hur väl höftkulan passar in i höftledsskålen.

Distraktion

Höftleder dras isär med hjälp av ett speciellt Pennhip-instrument vilket simulerar ett belastat läge. Objektiv mätmetod som visar på ledrörlighet i höftleder.

 

Skillnaden mellan höftkulans position i höftledsskålen vid kompression jämfört med distraktion analyseras och beräknas varav ett DI-värde tas fram. Röntgenbilderna skickas till Pennhip Analysis Center i Pennsylvania där höftlederna bedöms av Pennhip-utbildade veterinärer rörande höftkulans passform och eventuella pålagringar. Mätningar i kompressions- och distraktionsröntgenbilderna analyseras och resulterar i ett uträknat DI vilket presenteras i text och skaldiagram utifrån den hundras hunden tillhör. Resultatet från undersökningen skickas åter från Pennsylvania som ett certifikat till oss på Södra djursjukhuset och därefter vidare till djurägare. Det anonymiserade DI-resultatet adderas dessutom till den aktuella rasens PennHip-databas och bidrar till ytterligare jämförelseunderlag.

Vem får utföra Pennhip höftledsundersökning?

För att få utföra Pennhip-höftledsundersökningar krävs en ansvarig PennHip-certifierad veterinär och genomgången AIS PennHip Training med godkänt resultat på efterföljande teoretiska samt praktiska PennHip-examination.

Varför göra Pennhip höftledsundersökning?

I och med att en Pennhip höftledsundersökning kan göras redan vid 16 veckors ålder kan risk för att utveckla höftledsdysplasi och vidare degenerativa höftledssjukdomar (osteoartrit) upptäckas i tidig ålder och veterinär kan därmed i förebyggande syfte ge råd om kost, träning och eventuella åtgärder. Undersökningsmetoden kan också nyttjas i avelsarbetet för bibehållen god hälsa och livskvalitet hos hundar då individer med ett bra resultat rörande DI kan väljas vid avel. Eftersom att raser skiljer sig åt rörande benägenheten att utveckla höftledsdysplasi är PennHip höftledsundersökningen fördelaktig i avelsarbete i och med att DI är rasspecifikt. Det går dessutom bra att kombinera en Pennhip höftledsundersökning med en SKK HD-undersökning då även denna typ av röntgenbild ingår i undersökningen. För avläsning och bedömning av höftleder av SKK krävs dock att hunden är minst 1 år.

Att tänka på inför en Pennhip höftledsundersökning:

  • Din hund bör vara allmänt pigg och frisk.
  • När du kommer för en Pennhip höftledsundersökning hos oss ska din hund vara fastande, det vill säga att den inte ska ha ätit 8 timmar innan det bokade besöket. Däremot ska den ha fri tillgång till vatten hela tiden.

Hos veterinären

Vid ankomst väger vi din hund och en veterinär lyssnar på hjärtat för att utesluta att inga hörbara hjärtfel döljer sig. Efter att veterinären lyssnat på hjärtat ger vi din hund ett lugnande medel. Medlen omfattas av nationellt dopingreglemente för hund och har en karenstid på 7 dygn vid utställning, prov, tävling eller träning. Vid avslutad undersökning väcker vi åter upp din hund med ett uppvakningsmedel så att din hund är helt vaken innan ni går hem. Viss trötthet kan dock kvarstå under hela dagen och hunden bör inte göra några ansträngande aktiviteter under resten av dagen.

Våra recensioner

5

Tack så jättemycket. Extremt kompetent personal, alltid - alltid - ett vänligt bemötande vare sig det är via telefon till receptionen eller på plats hos veterinärerna.

5

Sedan i höstas har min snart 11-åriga blandras (havanais-frisé-pudel) Ezra gått hos fysioterapeuten Felicia på Södra Djursjukhuset, främst i förebyggande syfte. Ezra har en medfödd snedställning i korsbenet och är en aning stel i höger höft. Eftersom han börjar bli lite äldre bestämde vi i samråd med hans veterinär att regelbunden förebyggande träning var en god idé.Att komma till Felicia har varit en alltigenom positiv upplevelse. Hon är oerhört kunnig och klok, förklarar tydligt vilka rörelser Ezra kan ha nytta av, varför laser och vattentrask kan vara bra för honom, kommer med förslag (och videoklipp) på hemmaträning så att vi kan fortsätta på egen hand -- väldigt viktigt! – mailar länkar där vi kan botanisera bland träningsredskap mm. Allt detta är fantastiskt, men det viktigaste av allt är nog ändå Felicias värme, respekt och lyhördhet, för oss som hundägare, men framför allt för Ezra själv. Hon vet hur hon ska göra för att locka honom att testa nya saker men pressar honom aldrig att gå utanför sin trygghetszon. Då blir det roligt och spännande att träna! Och tack vare sin fingertoppskänsla vet Felicia alltid när Ezra fått nog för dagen och det är dags att sluta – vilket är enormt viktigt för helhetsupplevelsen. Att Felicia är supertrevlig skadar förstås inte heller.Vi rekommenderar varmt Felicia på Södra Djursjukhuset!Pina (matte) & Ezra (snart 11 år)

5

De som arbetar här är snälla och duktiga - tack 🙏🏼

5

Katten fick en varböld dagen före nyårsafton. Vi åkte in kl 20.30 och var förvarnade att väntan kunde bli lång för att få träffa en veterinär. Kl 02.15 så kom en veterinär som snabbt konstaterade att han förmodligen behövdes opereras nästa dag.Vi fick ett kostnadsförslag, svindyrt förstås och jag är glad att vi har en försäkring. Operationen gick bra och vi har nu en frisk katt. Trevligt bemötande och genuint omtänksam personal.

Baserat på recensioner från Google

Våra öppettider

Telefontid: 
Vardagar 07:00-22:00 | Helger 09:00-22:00
Helgdagar och andra öppettider

Djursjukhuset

  • Måndag
    07:00 ­- 22:00
  • Tisdag
    07:00 ­- 22:00
  • Onsdag
    07:00 ­- 22:00
  • Torsdag
    07:00 ­- 22:00
  • Fredag
    07:00 ­- 22:00
  • Lördag
    09:00 ­- 22:00
  • Söndag
    09:00 ­- 22:00

Facebook inlägg