Hudspecialist hund katt - Södra Djursjukhuset

Hudspecialistmottagning Södra Djursjukhuset

Idag: 09:00 - 22:00

Akut öppettider

Telefontid: Vardagar 06:00 - 22:00 | Helger 09:00 - 22:00

Hudspecialistmottagning

Specialistmottagning för hudsjukdomar

För dig som ska på nybesök för hudutredning med din hund, fyll i detta formulär för hund, eller med katt, fyll i detta formulär för katt.

En hudmottagning med en av Europas mest samlade hudkompetens finns nu på Södra Djursjukhuset.

Hudbesvär, öronproblem, allergi och klåda tillhör de vanligaste orsakerna till veterinärbesök. Mottagningen erbjuder hjälp och vård för olika typer av hud- och öronsjukdomar hos framför allt hund och katt. Till mottagningen kan du komma med ditt djur på remiss från din vanliga veterinär, men remiss är inget krav.

Exempel på vad vi kan hjälpa till med på hudmottagningen

 • Utreda och behandla allergier
 • Diagnos och behandling av parasitära, bakteriella, svamprelaterade, hormonella och autoimmuna
 • Lindra mot klåda, slickande, naggande och rivande.
 • Utreda orsaker till hårlöshet
 • Diagnosticera och lägga upp åtgärdsplan för knölar i huden
 • Utreda och behandla orsaker till öronbesvär

På vår specialistmottagning för hudsjukdomar arbetar sex veterinärer

Mottagningen har också veterinärer under specialistutbildning inom dermatologi, både svensk specialistnivå och europeisk (s.k. resident). Dessa veterinärer har en fullständig veterinärutbildning och har valt att fördjupa sig i ämnet hudsjukdomar och har utvalts att få ingå i specialistprogram.

Mottagningen är för närvarande den enda i Norden med denna samlade kompetens, i form av tre Diplomater i dermatologi och veterinärer under specialistutbildning.

Kerstin Bergvall, Leg vet, Spec i hundens och kattens sjukdomar, Spec i dermatologi hund o katt och Diplomate of European College of Veterinary Dermatology. Kerstin var den första i Norden att erhålla europeisk specialistexamen i dermatologi. Kerstin handleder även residenter och veterinärer under utbildning till spec StegII. Kerstin har ingått i kommittén som utarbetat Veterinärförbundets nationella policydokument för antibiotikaanvändning till hund och katt, Sveriges Veterinärmedicinska sällskaps nationella riktlinjer för antibiotikaanvändning till häst och läkemedelsverkets guidelines för dosering av antibiotika till hund och katt samt läkemedelsverkets guidelindes för behandling av parasitsjukdomar hos hund och katt. Förteckning över publicerade artiklar och bokkapitel: Klicka här

Cecilia Friberg, Leg vet, Spec i dermatologi hund o katt och Diplomate of European & American College of Veterinary Dermatology. Cecilia är utbildad i USA och f.n. den enda i Norden som har både Europeisk och Amerikansk specialistexamen i veterinär dermatologi. Förteckning över publicerade artiklar: Klicka här

Alison Wilson, Leg vet, Spec i dermatologi hund o katt och Diplomate of European College of Veterinary Dermatology. Alison är utbildad i England och har även arbetat i Danmark. Förteckning över publicerade artiklar: Klicka här

Lina Gustafsson,Leg vet, resident i dermatologi (under utbildning till Diplomate of European College of Veterinary Dermatologi).

Line Björkman Rosvall, Leg vet  

Gabriel Gebrail, Leg vet

Aktuella forskningsprojekt

 • Utvärdering av effekten av en ny, utvärtes behandling mot allergiska hudbesvär hos hund
 • Terapilaser som behandling av kroniska öronkantssår (vaskulopatier) hos hund
 • Biomarkörer för utvärdering av allergisk hudsjukdom (atopisk dermatit) hos hund
 • Genetiska studier av risk- och skyddande faktorer för atopisk dermatit hos hund
 • Genetiska studier av risk- och skyddande gener för juvenil demodikos hos hund
 • Genetiska studier av risk- och skyddande faktorer för lupoid kloavlossnin

Hur bokar jag tid till hudmottagningen?

Du är välkommen både med och utan remiss.

Telefonnummer till hudmottagningen är: 08-505 288 79 men du kan även kontakta djursjukhuset via den vanliga växeln tel: 08-505 288 00

Vid tidbokning vid hudmottagningen blir du ombedd att fylla i ett frågeformulär. En länk till detta frågeformulär finner du högst upp på denna sida.
Informationen ger oss värdefull information för att på bästa sätt kunna hjälpa dig och ditt djur.

Besök hos våra hudspecialister får ta TID, tid är vårt arbetsredskap. detta gör att varje hund/katt kan få en individuell handlingsplan och handledning som varje hudpatient unikt ofta behöver. Ett nybesök hos hudspecialist bokas på 1-timmas-tid och återbesök bokas på 30-min-tid.

Vi har utbildade hudsköterskor som kan vara behjälpliga och ett stöd för djurägare genom att ofta vara tillgängliga på telefon för att besvara de flesta frågorna. Våra hudsköterskor arbetar i tätt samarbete med hudspecialisterna och fortbildas kontinuerligt.

Praktiska råd inför besöket

 • Planera c:a 1,5 timme för det första besöket. Kom gärna en liten stund innan besökstiden så att ditt djur hinner registreras och vi får ta del av det ifyllda frågeformuläret innan besöket börjar. Det första besöket är som regel det som tar längst tid. Uppföljande besök tar som regel 30 min om inte speciella tester ska utföras.
 • Skriv gärna en lista på alla de olika läkemedel som ditt djur behandlats med, eller ta med dem. Detta gäller även schampon och öronpreparat.
 • Om du har varit hos annan veterinär innan du kommer till oss, be denne att sända en remiss eller journalkopia till oss. En journalkopia underlättar mycket för utredningen och spar oftast både tid och pengar för dig och ditt djur.
 • Om du misstänker att din hund lider av ohyra och ännu inte har behandlat kan det vara bättre att vänta till efter besöket. Detta för att inte orsaka falskt negativa provsvar.
 • Allergitest görs som regel inte vid första besöket.
 • I händelse av att blodprover skall tas bör mat helst inte ha givits på 6 timmar (detta gäller dock inte om ditt djur har diabetes).

Om det är planerat ditt husdjur ska allergitestas med hudtest (s.k. pricktest):

 • Ge ingen mat senare än 6 timmar före besöket.
 • Kortison i tablettform (t.ex. Medrol, Prednisolon, Prednicortone, Dermipred) får ej ha använts de sista 4 veckorna inför testet.
 • Utvärtes kortison på hud eller i öron (t.ex. Cortavance, Betnovat, Locoid) får ej ha använts de sista 2 veckorna inför testet.
 • Antihistamin (t.ex. Atarax, Cetirizin) får ej ha använts de sista 2 veckorna inför testet.
  Många mediciner, inte bara ovanstående, kan påverka resultatet av en allergitest. Rådgör alltid med oss innan besöket om några tveksamheter föreligger om din djurs medicinering.

Återbud

 • Om du behöver lämna återbud till bokat besök, glöm inte att göra det minst 24 tim innan bokad tid, så har vi möjlighet att erbjuda tiden till någon annan på väntelista. Uteblivet besök som inte avbokats minst 24 tim före debiteras.

Varför behövs en hudspecialistmottagning?

Man räknar med att minst vart 5:e djur som går till veterinär, någon gång i livet söker för hudproblem. Det kan vara allt ifrån öroninflammation, utslag, klåda, bölder, eksem, till ohyra som rävskabb, loppor, löss, mjällkvalster och håravfall. Allergier orsakar klåda, hud- och öronproblem. Om patienten inte får tillräckligt bra hjälp kan sjukdomen påverka livskvaliteten negativt både hos det drabbade djuret och hos ägaren.

När det gäller atopi (omgivningsallergi) är allergi mot dammkvalster, i folklig mun också kallad ”dammallergi”, bland de vanligaste orsakerna till besvär men även pollen-, mögelallergier och matallergier är relativt vanligt förekommande. Dessutom finns ett antal andra immunologiska hudsjukdomar.

Tassbesvär med symtom som tassklåda, furunkulos och svampinfektioner kan vara andra anledningar till varför man behöver träffa en hudspecialist. Andra hudåkommor som hudspecialisten har extra kunskap om kan vara demodex, hudknölars identifiering, hudtumörers grad av malignitet och behandling osv.

Kanske börjar din hund/katt bli hårlös/tunnhårig? Putsar din katt sig på magen? Slickar din hund sina tassar? Är din katt sårig ibland framför allt mellan örat & ögat? Har din hund ofta problem med sina öron? Om du svarat ja på någon av frågorna bör du boka tid hos en av våra hudspecialister.

Våra recensioner

Pernilla Nord

5

Vi kom in Måndag den 10.10.22 på e.m med vår älskade hund (yorkshireterrier) pga livmodersinflammation som visade sig hade spräckt. Det blev många timmar av oro och ingen sömn men vi fick hämta hem henne redan vid lunchtid dagen efter. Lyckan är fantastisk och det känns som att vi vunnit högsta vinsten på lotto! Stort TACK till personalen som tog emot oss så fint och alla ni som vårdade och opererade henne! Ni räddade livet på vår älskade Tyra! 🐾♥️🙏🏼 Evigt tacksamma! ♥️

John Malmgren

4

Jag har varit här två gånger. En för sjukdom hos katt och en för avlivning. Avlivning gick väldigt bra upplever jag då det var tydligt från början kring administration etc. Allt gick snabbt och värdigt. Jag är mycket nöjd med det. Femstjärnigt. Sjukdom tycker jag var jobbigt. Mycket kopplat till hur, vad och när försäkringsbolaget täcker kostnaderna. Att inte försäkringsbolaget och Evidensia kan ha ett närmare samarbete tycker jag är konstigt. Undersökningar skedde i sekvenser vilket gjorde att det blev över lång tid. Katten sövdes för röntgen men då gjordes inte kontroll i öronen som man först försökte göra utan att söva redan från början och när jag frågade om det ville man söva på nytt. Helheten av sjukdomsbesöket upplevde jag tyvärr som en affärsuppgörelse. Trestjärnigt.

carina björkman

5

Fantastisk personal Kände mig för första gången mig lugn att lämna min hund kvar över natten Förklarande veterinär vid lämnade och en otroligt kunnig tjej som hade svar på alla våra frågor när vi hämtade vårat allt. Trots milen dit från Västerås så var det värt resan /från Ozzy med familj nyår 2022

Johanna

5

Vi åkte in akut under helgen, blev väldigt bra bemötta och de tog kattens behov på största allvar! Ordentlig veterinär som gav oss all information vi behövde. Extra plus för en liten goodiebag till kissen när vi åkte därifrån!

Baserat på recensioner från Google

Våra öppettider

Telefontid: Vardagar 06:00 - 22:00 | Helger 09:00 - 22:00

Helgdagar och andra öppettider

Djursjukhuset

 • Måndag
  07:00 - 22:00
 • Tisdag
  07:00 - 22:00
 • Onsdag
  07:00 - 22:00
 • Torsdag
  07:00 - 22:00
 • Fredag
  07:00 - 22:00
 • Lördag
  09:00 - 22:00
 • Söndag
  09:00 - 22:00
 • Facebook inlägg