Vilken är den rätta behandlingen?
Vissa djur kan behöva en operation av sin cancer, andra en cellgiftsbehandling och vissa en kombination av båda. Vilken som är den rätta behandlingen för ditt djur avgörs individuellt och för oss är kontakten med er djurägare viktig. Vi tar oss tid, lyssnar på era funderingar, frågor och behov och lägger upp en behandlingsplan för just ert djur. Det finns olika behandlingsvägar att gå och behandlingen som passar ert djur behöver inte vara den rätta för en annan patient.
Om ditt djur har en knöl
Kommer du till oss för att ditt djur har en knöl är, i det flesta fall, första steget i utredningen att ta ett finnålsaspirat (FNA) från knölen. Med en liten nål sticker vi i knölen och utvinner celler som sedan undersöks under mikroskop, resultatet har vi inom ett par dagar och efter det så läggs en individuell behandlingsplan upp. Detta är den första undersökningen eftersom provtagningen inte gör mer ont än en vaccination och djuret behöver oftast ingen sedering. Ett annat alternativ är ett vävnadsprov (biopsi), denna provtagning sker under narkos.
Om ditt djur redan diagnosticerats med cancer
Har ditt djur redan diagnosticerats med cancer kan en metastasscreen (staging) behöva göras, detta genomförs för att få information om cancern har spridits sig (metastaserat). Vilka undersökningar som ingår beror på flera faktorer såsom cancertyp och andra sekundära sjukdomar, men kan inkludera blodprover, bukultraljud, röntgen eller datortomografi och finnålsaspiration av tex. lymfknutor. Vi diskuterar med er vilka undersökningar som är aktuella för ert djur och beslut tas i samråd med er.
Cellgiftsbehandling
Kommer ni till oss med ert djur för en cellgiftsbehandling blir ni först grundligt informerade om vad en cellgiftsbehandling hos djur innebär och vad vi förväntar oss av behandlingen. Vi informerar om eventuella biverkningar som kan uppstå, vilken prognos vi utgår ifrån och ni har tid att ställa frågor – skriv gärna upp dessa innan. Under cellgiftsbehandlingen ska ert djur leva ett vanligt djurliv och må bra. Livskvaliteten är det allra viktigaste! Därför är kontakten mer er djurägare så viktig. För varje cellgiftsbehandling bör ni planera in cirka 1 timmes besök.
Inför besöket
Inför första besöket bör ditt djur vara fastat i minst 12 h, men får dricka vatten under denna tid. Söker du för att ditt djur har en knöl, raka gärna försiktigt bort lite päls i det området så att knölen är lätt att hitta eller markera den med till exempel lite nagellack.
Vi som jobbar på onkologimottagningen
På onkologimottagningen jobbar leg. veterinär Dr. Karin, en utav Sveriges 2 diplomates i onkologi (europeisk specialist i onkologi) och djurvårdare Caroline. Karin utbildade sig till veterinär vid Ludwig-Maximilians Unversität (LMU) München, Tyskland och har stor erfarenhet av att jobba med cancersjuka djur. Hon genomförde ett doktorat inom onkologi och jobbade parallellt på universitets smådjurskliniks onkologiavdelning i 2 ½ år. Efter ett ettårigt small animal rotating internship i Wien genomförde Karin en fyraårig europeisk specialisering (residency) inom onkologi på smådjurskliniken LMU München. Sedan 2021 är hon europeisk diplomate i onkologi vilket är den högsta specialisering som kan uppnås i Europa.
Boka tid
För att boka tid kontakta oss på 08-50528800 eller remiss.esd@evidensia.se
Hjärtligt välkomna till oss!
Våra öppettider
Djursjukhuset
-
Måndag07:00 - 22:00
-
Tisdag07:00 - 22:00
-
Onsdag07:00 - 22:00
-
Torsdag07:00 - 22:00
-
Fredag07:00 - 22:00
-
Lördag09:00 - 22:00
-
Söndag09:00 - 22:00