Onkologi

Evidensia Södra Djursjukhuset Kungens Kurva

Onkologi

Välkommen till Södra Djursjukhusets onkologimottagning

Här tar vi emot cancersjuka djur med exempelvis lymfom (lymfkörtelcancer), mastocytom, juvertumörer och skelettcancer. Vi utreder hudknölar och utför cellgiftsbehandlingar. Vi kompletteras av vår bildavdelning som på hög nivå genomför metastasscreen och vår kirurgiska avdelning som genomför avancerad tumörkirurgi. Detta ger oss möjligheten att på bästa sätt behandla cancersjuka djur.
Onkologimottagning Evidensia Södra Djursjukhuset Kungens Kurva

Vilken är den rätta behandlingen?

Vissa djur kan behöva en operation av sin cancer, andra en cellgiftsbehandling och vissa en kombination av båda. Vilken som är den rätta behandlingen för ditt djur avgörs individuellt och för oss är kontakten med er djurägare viktig. Vi tar oss tid, lyssnar på era funderingar, frågor och behov och lägger upp en behandlingsplan för just ert djur. Det finns olika behandlingsvägar att gå och behandlingen som passar ert djur behöver inte vara den rätta för en annan patient.

Om ditt djur har en knöl

Kommer du till oss för att ditt djur har en knöl är, i det flesta fall, första steget i utredningen att ta ett finnålsaspirat (FNA) från knölen. Med en liten nål sticker vi i knölen och utvinner celler som sedan undersöks under mikroskop, resultatet har vi inom ett par dagar och efter det så läggs en individuell behandlingsplan upp. Detta är den första undersökningen eftersom provtagningen inte gör mer ont än en vaccination och djuret behöver oftast ingen sedering. Ett annat alternativ är ett vävnadsprov (biopsi), denna provtagning sker under narkos. 

Om ditt djur redan diagnosticerats med cancer

Har ditt djur redan diagnosticerats med cancer kan en metastasscreen (staging) behöva göras, detta genomförs för att få information om cancern har spridits sig (metastaserat). Vilka undersökningar som ingår beror på flera faktorer såsom cancertyp och andra sekundära sjukdomar, men kan inkludera blodprover, bukultraljud, röntgen eller datortomografi och finnålsaspiration av tex. lymfknutor. Vi diskuterar med er vilka undersökningar som är aktuella för ert djur och beslut tas i samråd med er.

Cellgiftsbehandling

Kommer ni till oss med ert djur för en cellgiftsbehandling blir ni först grundligt informerade om vad en cellgiftsbehandling hos djur innebär och vad vi förväntar oss av behandlingen. Vi informerar om eventuella biverkningar som kan uppstå, vilken prognos vi utgår ifrån och ni har tid att ställa frågor – skriv gärna upp dessa innan. Under cellgiftsbehandlingen ska ert djur leva ett vanligt djurliv och må bra. Livskvaliteten är det allra viktigaste! Därför är kontakten mer er djurägare så viktig. För varje cellgiftsbehandling bör ni planera in cirka 1 timmes besök.

Inför besöket

Inför första besöket bör ditt djur vara fastat i minst 12 h, men får dricka vatten under denna tid. Söker du för att ditt djur har en knöl, raka gärna försikigt bort lite päls i det området så att knölen är lätt att hitta eller markera den med tex. lite nagellack.

Vi som jobbar på onkologimottagningen

På onkologimottagningen jobbar leg. veterinär Dr. Karin Troedson, en utav Sveriges 2 diplomates i onkologi (europeisk specialist i onkologi) och djurvårdare Caroline Andersson. Karin utbildade sig till veterinär vid Ludwig-Maximilians Unversität (LMU) München, Tyskland och har stor erfarenhet av att jobba med cancersjuka djur. Hon genomförde ett doktorat inom onkologi och jobbade parallellt på universitets smådjurskliniks onkologiavdelning i 2 ½ år. Efter ett ettårigt small animal rotating internship i Wien genomförde Karin en fyraårig europeisk specialisering (residency) inom onkologi på smådjurskliniken LMU München. Sedan 2021 är hon europeisk diplomate i onkologi vilket är den högsta specialisering som kan uppnås i Europa.

Boka tid

För att boka tid kontakta oss på 08-50528800 eller remiss.esd@evidensia.se

Hjärtligt välkomna till oss!

Våra recensioner

Gerdan Malm

5

Åkte in akut för 1 v sen. En av mina katter var så fruktansvärt sjuk. Jag fick bara vänta 5 min och så fick jag träffa veterinären. Helt underbar. Det blev ultraljud på magen. Han hade pankreatit. Jag har hämtat hem honom idag. Fick alla mediciner med mig hem så jag behöver inte gå på apoteket. Underbar och fin personal som verkligen älskar djur. Dyrt som tusan men jag har bra försäkring. Han låg inne 1 vecka. Fick komma dit och besöka honom också. Går alltid dit med mina djur och har alltid blivit bra benött.

johanna jorg

5

Otroligt fin personal och fick all hjälp som behövdes. Redan efter 10 min hade vi fått träffa ssk samt veterinären. Mediciner och allt iordning väldigt fort. Är imponerad och så glad över att min vovve inte kände sig minsta orolig alls. Guld värda!

Alexander Hirdman

5

Kom till akuten med våran Bulldogg sent på kvällen. Fick hjälp av en fantastisk veterinär som var både proffsig och varm. Hon fick besöket att kännas väldigt enkelt och som tur var hade inte våran hund en allvarlig skada så vi kunde snabbt åka hem igen.

Roland

5

Fantastiskt service och personal! Bra bemötande och lyhörda utifrån mitt ärende jag hade och fick bra råd om hur jag skulle ta hand om min katt efter undersökningar. Om det fanns fler än fem stjärnor skulle jag ge det, tack igen och rekommenderas stort till er som ska välja ett djursjukhus.

Baserat på recensioner från Google

Djursjukhuset

 • Måndag
  07:00 - 21:00
 • Tisdag
  07:00 - 21:00
 • Onsdag
  07:00 - 21:00
 • Torsdag
  07:00 - 21:00
 • Fredag
  07:00 - 21:00
 • Lördag
  09:00 - 21:00
 • Söndag
  09:00 - 21:00
 • Medarbetare

  Klinikchef

  Klinikchef

  Matilda

  Hudmottagningen

  Matilda

  Djurvårdare

  Malin

  Malin

  Djurvårdare

  Linda

  Linda

  Djurvårdare

  Våra medarbetare

  Facebook inlägg