Onkologi, cancer, hund, katt, Södra Djursjukhuset

Onkologi på Södra Djursjukhuset

Välkommen till Södra Djursjukhusets onkologimottagning! Här tar vi emot cancersjuka djur med exempelvis lymfom (lymfkörtelcancer), mastocytom, juvertumörer och skelettcancer. Vi utreder hudknölar och utför cellgiftsbehandlingar. Vi kompletteras av vår bildavdelning som på hög nivå genomför metastasscreen och vår kirurgiska avdelning som genomför avancerad tumörkirurgi. Detta ger oss möjligheten att på bästa sätt behandla cancersjuka djur.

Idag: 09:00 - 22:00

Akut öppettider

Telefontid: Vardagar 06:00 - 22:00 | Helger 09:00 - 22:00

Vilken är den rätta behandlingen?

Vissa djur kan behöva en operation av sin cancer, andra en cellgiftsbehandling och vissa en kombination av båda. Vilken som är den rätta behandlingen för ditt djur avgörs individuellt och för oss är kontakten med er djurägare viktig. Vi tar oss tid, lyssnar på era funderingar, frågor och behov och lägger upp en behandlingsplan för just ert djur. Det finns olika behandlingsvägar att gå och behandlingen som passar ert djur behöver inte vara den rätta för en annan patient.

Om ditt djur har en knöl

Kommer du till oss för att ditt djur har en knöl är, i det flesta fall, första steget i utredningen att ta ett finnålsaspirat (FNA) från knölen. Med en liten nål sticker vi i knölen och utvinner celler som sedan undersöks under mikroskop, resultatet har vi inom ett par dagar och efter det så läggs en individuell behandlingsplan upp. Detta är den första undersökningen eftersom provtagningen inte gör mer ont än en vaccination och djuret behöver oftast ingen sedering. Ett annat alternativ är ett vävnadsprov (biopsi), denna provtagning sker under narkos. 

Om ditt djur redan diagnosticerats med cancer

Har ditt djur redan diagnosticerats med cancer kan en metastasscreen (staging) behöva göras, detta genomförs för att få information om cancern har spridits sig (metastaserat). Vilka undersökningar som ingår beror på flera faktorer såsom cancertyp och andra sekundära sjukdomar, men kan inkludera blodprover, bukultraljud, röntgen eller datortomografi och finnålsaspiration av tex. lymfknutor. Vi diskuterar med er vilka undersökningar som är aktuella för ert djur och beslut tas i samråd med er.

Cellgiftsbehandling

Kommer ni till oss med ert djur för en cellgiftsbehandling blir ni först grundligt informerade om vad en cellgiftsbehandling hos djur innebär och vad vi förväntar oss av behandlingen. Vi informerar om eventuella biverkningar som kan uppstå, vilken prognos vi utgår ifrån och ni har tid att ställa frågor – skriv gärna upp dessa innan. Under cellgiftsbehandlingen ska ert djur leva ett vanligt djurliv och må bra. Livskvaliteten är det allra viktigaste! Därför är kontakten mer er djurägare så viktig. För varje cellgiftsbehandling bör ni planera in cirka 1 timmes besök.


Inför besöket

Inför första besöket bör ditt djur vara fastat i minst 12 h, men får dricka vatten under denna tid. Söker du för att ditt djur har en knöl, raka gärna försiktigt bort lite päls i det området så att knölen är lätt att hitta eller markera den med till exempel lite nagellack.


Vi som jobbar på onkologimottagningen

På onkologimottagningen jobbar leg. veterinär Dr. Karin, en utav Sveriges 2 diplomates i onkologi (europeisk specialist i onkologi) och djurvårdare Caroline. Karin utbildade sig till veterinär vid Ludwig-Maximilians Unversität (LMU) München, Tyskland och har stor erfarenhet av att jobba med cancersjuka djur. Hon genomförde ett doktorat inom onkologi och jobbade parallellt på universitets smådjurskliniks onkologiavdelning i 2 ½ år. Efter ett ettårigt small animal rotating internship i Wien genomförde Karin en fyraårig europeisk specialisering (residency) inom onkologi på smådjurskliniken LMU München. Sedan 2021 är hon europeisk diplomate i onkologi vilket är den högsta specialisering som kan uppnås i Europa.


Boka tid

För att boka tid kontakta oss på 08-50528800 eller remiss.esd@evidensia.se

Hjärtligt välkomna till oss!


Onkologi, cancer, hund, katt, Södra Djursjukhuset

Våra recensioner

Pernilla Nord

5

Vi kom in Måndag den 10.10.22 på e.m med vår älskade hund (yorkshireterrier) pga livmodersinflammation som visade sig hade spräckt. Det blev många timmar av oro och ingen sömn men vi fick hämta hem henne redan vid lunchtid dagen efter. Lyckan är fantastisk och det känns som att vi vunnit högsta vinsten på lotto! Stort TACK till personalen som tog emot oss så fint och alla ni som vårdade och opererade henne! Ni räddade livet på vår älskade Tyra! 🐾♥️🙏🏼 Evigt tacksamma! ♥️

John Malmgren

4

Jag har varit här två gånger. En för sjukdom hos katt och en för avlivning. Avlivning gick väldigt bra upplever jag då det var tydligt från början kring administration etc. Allt gick snabbt och värdigt. Jag är mycket nöjd med det. Femstjärnigt. Sjukdom tycker jag var jobbigt. Mycket kopplat till hur, vad och när försäkringsbolaget täcker kostnaderna. Att inte försäkringsbolaget och Evidensia kan ha ett närmare samarbete tycker jag är konstigt. Undersökningar skedde i sekvenser vilket gjorde att det blev över lång tid. Katten sövdes för röntgen men då gjordes inte kontroll i öronen som man först försökte göra utan att söva redan från början och när jag frågade om det ville man söva på nytt. Helheten av sjukdomsbesöket upplevde jag tyvärr som en affärsuppgörelse. Trestjärnigt.

carina björkman

5

Fantastisk personal Kände mig för första gången mig lugn att lämna min hund kvar över natten Förklarande veterinär vid lämnade och en otroligt kunnig tjej som hade svar på alla våra frågor när vi hämtade vårat allt. Trots milen dit från Västerås så var det värt resan /från Ozzy med familj nyår 2022

Johanna

5

Vi åkte in akut under helgen, blev väldigt bra bemötta och de tog kattens behov på största allvar! Ordentlig veterinär som gav oss all information vi behövde. Extra plus för en liten goodiebag till kissen när vi åkte därifrån!

Baserat på recensioner från Google

Våra öppettider

Telefontid: Vardagar 06:00 - 22:00 | Helger 09:00 - 22:00

Helgdagar och andra öppettider

Djursjukhuset

 • Måndag
  07:00 - 22:00
 • Tisdag
  07:00 - 22:00
 • Onsdag
  07:00 - 22:00
 • Torsdag
  07:00 - 22:00
 • Fredag
  07:00 - 22:00
 • Lördag
  09:00 - 22:00
 • Söndag
  09:00 - 22:00
 • Facebook inlägg