Onkologi, cancer, hund, katt, Södra Djursjukhuset

Onkologi på Södra Djursjukhuset

Välkommen till Södra Djursjukhusets onkologimottagning! Här tar vi emot cancersjuka djur med exempelvis lymfom (lymfkörtelcancer), mastocytom, juvertumörer och skelettcancer. Vi utreder hudknölar och utför cellgiftsbehandlingar. Vi kompletteras av vår bildavdelning som på hög nivå genomför metastasscreen och vår kirurgiska avdelning som genomför avancerad tumörkirurgi. Detta ger oss möjligheten att på bästa sätt behandla cancersjuka djur.

Idag: 09:00 ­- 22:00

Akut öppettider

Vilken är den rätta behandlingen?

Vissa djur kan behöva en operation av sin cancer, andra en cellgiftsbehandling och vissa en kombination av båda. Vilken som är den rätta behandlingen för ditt djur avgörs individuellt och för oss är kontakten med er djurägare viktig. Vi tar oss tid, lyssnar på era funderingar, frågor och behov och lägger upp en behandlingsplan för just ert djur. Det finns olika behandlingsvägar att gå och behandlingen som passar ert djur behöver inte vara den rätta för en annan patient.

Om ditt djur har en knöl

Kommer du till oss för att ditt djur har en knöl är, i det flesta fall, första steget i utredningen att ta ett finnålsaspirat (FNA) från knölen. Med en liten nål sticker vi i knölen och utvinner celler som sedan undersöks under mikroskop, resultatet har vi inom ett par dagar och efter det så läggs en individuell behandlingsplan upp. Detta är den första undersökningen eftersom provtagningen inte gör mer ont än en vaccination och djuret behöver oftast ingen sedering. Ett annat alternativ är ett vävnadsprov (biopsi), denna provtagning sker under narkos. 

Om ditt djur redan diagnosticerats med cancer

Har ditt djur redan diagnosticerats med cancer kan en metastasscreen (staging) behöva göras, detta genomförs för att få information om cancern har spridits sig (metastaserat). Vilka undersökningar som ingår beror på flera faktorer såsom cancertyp och andra sekundära sjukdomar, men kan inkludera blodprover, bukultraljud, röntgen eller datortomografi och finnålsaspiration av tex. lymfknutor. Vi diskuterar med er vilka undersökningar som är aktuella för ert djur och beslut tas i samråd med er.

Cellgiftsbehandling

Kommer ni till oss med ert djur för en cellgiftsbehandling blir ni först grundligt informerade om vad en cellgiftsbehandling hos djur innebär och vad vi förväntar oss av behandlingen. Vi informerar om eventuella biverkningar som kan uppstå, vilken prognos vi utgår ifrån och ni har tid att ställa frågor – skriv gärna upp dessa innan. Under cellgiftsbehandlingen ska ert djur leva ett vanligt djurliv och må bra. Livskvaliteten är det allra viktigaste! Därför är kontakten mer er djurägare så viktig. För varje cellgiftsbehandling bör ni planera in cirka 1 timmes besök.


Inför besöket

Inför första besöket bör ditt djur vara fastat i minst 12 h, men får dricka vatten under denna tid. Söker du för att ditt djur har en knöl, raka gärna försiktigt bort lite päls i det området så att knölen är lätt att hitta eller markera den med till exempel lite nagellack.


Vi som jobbar på onkologimottagningen

På onkologimottagningen jobbar leg. veterinär Dr. Karin, en utav Sveriges 2 diplomates i onkologi (europeisk specialist i onkologi) och djurvårdare Caroline. Karin utbildade sig till veterinär vid Ludwig-Maximilians Unversität (LMU) München, Tyskland och har stor erfarenhet av att jobba med cancersjuka djur. Hon genomförde ett doktorat inom onkologi och jobbade parallellt på universitets smådjurskliniks onkologiavdelning i 2 ½ år. Efter ett ettårigt small animal rotating internship i Wien genomförde Karin en fyraårig europeisk specialisering (residency) inom onkologi på smådjurskliniken LMU München. Sedan 2021 är hon europeisk diplomate i onkologi vilket är den högsta specialisering som kan uppnås i Europa.


Boka tid

För att boka tid kontakta oss på 08-50528800 eller remiss.esd@evidensia.se

Hjärtligt välkomna till oss!


Onkologi, cancer, hund, katt, Södra Djursjukhuset

Våra recensioner

Ola Mattsson

5

Ett väldigt fint och värdigt bemötande i en supersvår och känslomässigt jobbig situation. Nu hoppas vi och tror att det ska gå bra.

Susanne Jakobsson

5

Torsdagen opererades vår Berner Sennen Noah akut. En uppäten strumpa hade börjat strypa blodtillförsel i tarm och låg även i mage. Noah var mycket sjuk och hade dessutom ont. Jag vill tacka alla inblandade för all den hjälp vi fick av såväl Noah som en rädd matte. Noah har nu varit hemma i fyra dagar och verkar må bra med den behandling han får i hemmet. Ni är alla guld värda och jag riktar mitt varmaste tack för att ni räddade vår bernerBjörn, Susanne

Erica Svejderud

5

Alla besök hos Evidensia Södra har varit jättebra för oss. Otroliga veterinärer, väldigt respektfulla och fina mot min stundtals människoskygga och osäkra gatuhund. Dom tar sig tid och bryr sig genuint. Leg. veterinär Samuel Jakobsson fann smärtpunkterna som ingen annan veterinär på andra kliniker kunnat lokalisera. Rekommenderar allra starkast leg. fysioterapeut Anna Abarca som är väldigt bra och kunnig och har fått min blygerhund Sam att älska att åka till sjukhuset. Hon vann hans tillit och kärlek på nolltid. Tack till dig! Enda minuset är priserna, tyvärr. Men för den vård och omsorg min hund får så känns det värt varenda krona.

I Öhman

5

Senaste dagarna har vi haft kontakt med Evidensia i Kungens kurva på grund av e av våra katter var sjuk. Vi fick bra hjälp på djursjukhuset. Veterinärerna varit både duktiga och snälla. Tyvärr var vi tvungen att ta svåraste beslutet kring ett älskad husdjur och han fick somna in i vårt sällskap. Vi vill passar på att tackar alla på djursjukhuset för deras hjälp i våra svåra stunder!

Baserat på recensioner från Google

Djursjukhuset

 • Måndag
  07:00 ­- 22:00
 • Tisdag
  07:00 ­- 22:00
 • Onsdag
  07:00 ­- 22:00
 • Torsdag
  07:00 ­- 22:00
 • Fredag
  07:00 ­- 22:00
 • Lördag
  09:00 ­- 22:00
 • Söndag
  09:00 ­- 22:00

Facebook inlägg