Onkologi, cancer, hund, katt, Södra Djursjukhuset

Onkologimottagningen på Södra Djursjukhuset Kungens Kurva

Välkommen till vår onkologimottagning på Södra Djursjukhuset. Hit kommer du när du vill ha en knöl på ditt djur utredd och här behandlas hundar och katter diagnosticerade med cancer.

Idag: 09:00 ­- 22:00

Akut öppettider

Telefontid: 
Vardagar 07:00-22:00 | Helger 09:00-22:00

Onkologi Södra Djursjukhuset Kungens kurva

Introduktion

På onkologimottagningen tar vår klinik emot hundar och katter med cancer. Det är på denna avdelning som vi ställer diagnos, genomför metastasscreening och gör en första bedömning av vidare behandling. Denna kan bestå av ett kirurgiskt ingrepp eller en medicinsk behandling. Har du varit hos en annan veterinär innan du kommer hit, be hen att skicka en remiss eller journalkopia till oss. Det underlättar mycket vid utredningen.

Kontakta veterinär om ditt djur har en knöl

De flesta djur som kommer till onkologimottagningen har visat tecken på följande symptom:

  • Onormala svullnader/knölar som fortsätter att växa
  • Stora lymfknutor
  • Avmagring och/eller minskad muskelmassa
  • Sämre aptit 
  • Ökad törst
  • Svårighet att äta eller att svälja 
  • Trötthet  
  • Hosta
  • Kräkning/diarré

Onkologi Södra Djursjukhuset Kungens kurva

Vad vi utreder och behandlar på onkologimottagningen

Här tar vi emot djur för att utreda hudknölar och cancersjuka djur där vi genomför metastasscreening, diskuterar olika behandlingsalternativ och genomför cellgiftsbehandlingar. Vi kompletteras av vår bilddiagnostikavdelning och operationsavdelning och på detta sätt kan vi på bästa sätt behandla cancersjuka djur på hög nivå.

Vi tar emot djur med olika typer av cancer så som:

  • Lymfom (lymfkörtelcancer) 
  • Leukemi (blodcancer)
  • Juvertumörer
  • Mastcellstumörer och andra hudtumörer
  • Urinvägstumörer
  • Näshåle- och lungtumörer
  • Munhåletumörer
  • Skelettumörer

Onkologi Södra Djursjukhuset Kungens kurva

Hur går ett besök på onkologimottagningen till?

Har ditt djur en knöl och ni besöker onkologimottagningen är ofta första steget i utredningen att ta ett finnålsaspirat (cellprov) från knölen med en liten nål.  Provtagningen gör inte mer ont än en vaccination och kan oftast genomföras utan att djuret behöver få lugnandeEtt annat alternativ är ett vävnadsprov (biopsi), denna provtagning sker under narkos. Provtagningen är viktig för att få veta vilken typ av tumör djuret har innan vi bestämmer vad som är en lämplig åtgärd.   

Har ditt djur redan diagnosticerats med cancer används ofta bilddiagnostik för att se om tumören spridits till andra organ. När vi har tillräcklig information beslutar vi om behandling i samråd med dig som djurägare. En del djur behöver opereras för sin cancer, andra få cellgiftsbehandling och somliga behöver en kombination av båda. 

Kirurgi

Vanligaste behandlingen av tumörsjukdomar är kirurgi där tumören opereras bort. I många fall är djuret botat efter ingreppet.

Medicinsk behandling

För vissa tumörer, tex. lymfom, och tumörer som har spridit sig rekommenderas en cellgiftsbehandling. Målsättningen är att bromsa sjukdomsförloppet samtidigt som ditt djur lever ett vanligt liv. Rekommenderas en cellgiftsbehandling blir du först grundligt informerad om vad det innebär, eventuella biverkningar som kan uppstå och målsättning med behandlingen. Det allra viktigaste under en behandling är hög livskvalité, vår målsättning är att djuret ska må bättre under och efter behandlingen än innan!

Inför första besöket på onkologimottagningen

Inför första besöket bör ditt djur ha fastat i minst 8 timmar innan, men får dricka vatten under denna tid. Söker du för en knöl, raka gärna försiktigt bort lite päls i det området så knölen är lätt att hitta eller markera den med till exempel lite nagellack.

Vi som jobbar på onkologimottagningen

På onkologimottagningen jobbar Karin Troedson en utav Sveriges två diplomates i onkologi (europeisk specialist i onkologi), vilken är den högsta specialiseringen som kan uppnås i Europa. Teamet kompletteras av veterinär och djurvårdare med lång erfarenhet av att jobba med cancersjuka djur.

Boka en tid

Ring oss för att boka tid eller boka tid online

08-505 288 00

Våra recensioner

5

Tack så jättemycket. Extremt kompetent personal, alltid - alltid - ett vänligt bemötande vare sig det är via telefon till receptionen eller på plats hos veterinärerna.

5

Sedan i höstas har min snart 11-åriga blandras (havanais-frisé-pudel) Ezra gått hos fysioterapeuten Felicia på Södra Djursjukhuset, främst i förebyggande syfte. Ezra har en medfödd snedställning i korsbenet och är en aning stel i höger höft. Eftersom han börjar bli lite äldre bestämde vi i samråd med hans veterinär att regelbunden förebyggande träning var en god idé.Att komma till Felicia har varit en alltigenom positiv upplevelse. Hon är oerhört kunnig och klok, förklarar tydligt vilka rörelser Ezra kan ha nytta av, varför laser och vattentrask kan vara bra för honom, kommer med förslag (och videoklipp) på hemmaträning så att vi kan fortsätta på egen hand -- väldigt viktigt! – mailar länkar där vi kan botanisera bland träningsredskap mm. Allt detta är fantastiskt, men det viktigaste av allt är nog ändå Felicias värme, respekt och lyhördhet, för oss som hundägare, men framför allt för Ezra själv. Hon vet hur hon ska göra för att locka honom att testa nya saker men pressar honom aldrig att gå utanför sin trygghetszon. Då blir det roligt och spännande att träna! Och tack vare sin fingertoppskänsla vet Felicia alltid när Ezra fått nog för dagen och det är dags att sluta – vilket är enormt viktigt för helhetsupplevelsen. Att Felicia är supertrevlig skadar förstås inte heller.Vi rekommenderar varmt Felicia på Södra Djursjukhuset!Pina (matte) & Ezra (snart 11 år)

5

De som arbetar här är snälla och duktiga - tack 🙏🏼

5

Katten fick en varböld dagen före nyårsafton. Vi åkte in kl 20.30 och var förvarnade att väntan kunde bli lång för att få träffa en veterinär. Kl 02.15 så kom en veterinär som snabbt konstaterade att han förmodligen behövdes opereras nästa dag.Vi fick ett kostnadsförslag, svindyrt förstås och jag är glad att vi har en försäkring. Operationen gick bra och vi har nu en frisk katt. Trevligt bemötande och genuint omtänksam personal.

Baserat på recensioner från Google

Våra öppettider

Telefontid: 
Vardagar 07:00-22:00 | Helger 09:00-22:00
Helgdagar och andra öppettider

Djursjukhuset

  • Måndag
    07:00 ­- 22:00
  • Tisdag
    07:00 ­- 22:00
  • Onsdag
    07:00 ­- 22:00
  • Torsdag
    07:00 ­- 22:00
  • Fredag
    07:00 ­- 22:00
  • Lördag
    09:00 ­- 22:00
  • Söndag
    09:00 ­- 22:00

Facebook inlägg