Tandproblem hos hund och katt
Artikelns innehåll
- Linda, kan du nämna några vanliga tandproblem hos hos hund och katt?
- Men har inte alla djur dålig andedräkt?
- Så mitt djur kan alltså ha tandproblem och ont i munnen även om det inte märks?
- Hur borstar jag tänderna för att undvika tandproblem hos min hund och katt?
- Årlig tandundersökning kan göra hela skillnaden för ditt djur
- Evidensias tandvårdspaket – vad är det och varför har vi tagit fram det?
- Tack Linda! Hur vill du summera detta?
- Vill du lära dig mer om djurens tänder rekommenderar vi våra tandskolor för hund respektive katt.
Eftersom tandproblem hos hund och katt ökar på våra kliniker så pratar vi med vår kollega Linda Linde. Hon är legitimerad djursjukskötare och har bred erfarenhet inom tandvård för djur. Linda fördelar sin tid mellan Evidensias veterinärklinik på Lidingö och Södra djursjukhuset i Kungens kurva. Under sin tid på Evidensia har Linda, tillsammans med Elisabeth Berglund, legitimerade tandläkare med vidareutbildning på djur, hjälpt många katter och hundar till god tandhälsa.
Linda, kan du nämna några vanliga tandproblem hos hos hund och katt?
Hos hundar och katter är parodontit (tandlossning) vanligt förekommande och hos katter finns även ett sjukdomstillstånd som kallas FORL eller TR (tandresorption). Båda sjukdomarna kan innebära allvarliga och smärtsamma tillstånd för djuren så det är viktigt att hålla koll på eventuella symtom så som dålig andedräkt och/eller rött och inflammerat tandkött. Ju tidigare upptäckt desto snabbare kan vi hjälpa och det kan minska obehag och smärta för djuren.
Men har inte alla djur dålig andedräkt?
Linda skakar på huvudet och säger att dålig andedräkt väldigt ofta är ett tecken på någon form av tandproblematik. En frisk mun luktar inte illa. Inte ens hos djur. Men det är en vanlig missuppfattning hos djurägare som därför inte reagerar när hunden eller katten luktar illa ur munnen.
Och även om man reagerar på den dåliga andedräkten så kan det vara svårt att upptäcka fler symtom på tandproblematik. Katter och hundar kompenserar ofta eventuell skada, smärta eller obehag och fortsätter vanligtvis att äta och bete sig, till synes, som vanligt. Både tandlossning och TR kan vara svåra att upptäcka. Hela bilden har man inte förrän en dentalröntgen är utförd. Vid TR vittrar tanden sönder (resorberas) medan tandlossning är en inflammatorisk process som startar i tandköttet. Slutligen gör detta att käkbenet bryts ned och tänderna lossnar.
Så mitt djur kan alltså ha tandproblem och ont i munnen även om det inte märks?
Absolut! Det är mycket vanligare än man tror. Bästa sättet att förebygga och undvika tandproblem är att borsta tänderna på sitt djur dagligen och att göra en lite grundligare genomgång av mun, tänder och tandkött minst en gång i veckan.
En frisk mun ska ha ett ljusrosa tandkött som inte blöder eller luktar illa. Som djurägare kan du också hålla utkik efter tandsten i form av en brun beläggning på tänderna. Rikliga mängder tandsten kan behöva tas bort. Ibland även mindre mängder beroende på var den är lokaliserad. Tandsten i sig är inte farligt men den har en skrovlig yta som gör att fler bakterier kan fästa. Dock är tandsten som, i lindrig mängd, sitter på tanden helt naturlig. Det är först vid större ansamlingar, eller när tandstenen letar sig ner i tandköttsfickor som den kan göra stor skada.
Hur borstar jag tänderna för att undvika tandproblem hos min hund och katt?
Det kan förstås vara lite knepigt men ju tidigare man vänjer djuret vid beröring i munnen desto bättre. Det är dock aldrig försent att börja men var försiktig och ha tålamod. Det räcker med en gång dagligen och det spelar ingen roll när på dygnet det sker
Använd gärna el-tandborste eller en liten barntandborste. Viktigast är att borsten inte är för mjuk. Om det underlättar med tandkräm så se till att du använder en variant som är anpassad och framtagen för djur. Du bör alltid undvika tandkräm avsedd för människor eftersom djur inte spottar utan sväljer krämen och om den innehåller fluor är det inte alls bra.
När du borstar ska du först och främst fokusera på utsidan av tänderna. Luta tandborsten cirka 30 grader mot tandköttskanten och borsta med korta eller cirklande rörelser. Särskilt kring övergången mellan tand och tandkött. Det är där bakteriebeläggningarna samlas. Försök också att komma åt alla tänder i munnen. Även de längst in vid käkvinkeln. Linda poängterar vikten av tålamod och att försöka skapa en positiv upplevelse för djuret.
Känner du dig osäker så kan vi hjälpa dig med att komma igång.
Årlig tandundersökning kan göra hela skillnaden för ditt djur
Även om du som djurägare har bra rutiner för tandborstningen så är det väldigt svårt att göra en ordentlig undersökning på sitt eget djur. Därför rekommenderar vi en årlig tandundersökning hos utbildad personal en gång om året. Om man ser något avvikande kan man då gå vidare med röntgen som kan upptäcka eventuella symtom på tandlossning och tandresorption.
Evidensias tandvårdspaket – vad är det och varför har vi tagit fram det?
Det är helt enkelt en samlad behandling som vi har paketerat för att förtydliga och förenkla för alla parter. Både för djur och djurägare men även för oss och alla i vår personalstyrka som arbetar med tandvård. Evidensias tandvårdspaket har ett fast pris och innehåller alla nödvändiga moment fram till dess att en behandlingsplan tagits fram.
Det är särskilt värdefullt eftersom allmän tandvård inte täcks av en vanlig djurförsäkring. Att låta djuret bli undersökt årligen minimerar risken för sen upptäckt av tandproblematik och därmed onödigt lidande samt onödigt höga kostnader.
Tack Linda! Hur vill du summera detta?
- Tandproblematik är mycket vanligt men svårt att upptäcka.
- Borsta tänderna på ditt djur dagligen.
- Låt utbildad personal undersöka och behandla ditt djurs mun minst en gång om året.