Så lyckas du med installningen

Sommaren går mot sitt slut och det är dags att återgå till vanliga rutiner igen. Många hästar har gått på sommarbete och ska hem till det vanliga stallet igen. Det innebär ändringar i rutiner, foder, motion och omgrupperingar. Här är lite tips på vad som är bra att tänka på. 

InstallningI artikeln tipsar vi om vad ni behöver tänka på inför installningen. 


Städa stallet och planera vintern

Om stallet är tomt på hästar är det ett utmärkt tillfälle att storstäda och se till att allt är helt och rent innan hästarna kommer in. Kontrollera att krubbor och vattenbehållare är hela och att vattenflödet i vattenkopparna är tillräckligt (minst 8 L/min). Laga trasig inredning och måla om där det behövs. 

Stallmiljön är ofta dammig och det är viktigt att ventilationen i stallet är så bra som möjligt för att minska risken för hosta och luftvägsproblem hos hästarna. Kontakta ett proffs för att se över att dimension och funktion på ventilationen i stallet är fullgod, och glöm inte att städa ventilation och fläkt ordentligt i samband med storstädningen. Läs gärna mer om luften i stallet.

Om det inte redan är gjort börjar det bli hög tid att planera och köpa in foder och strö till hästarna för vintern. Säkerställ att det är bra hygienisk kvalitet och att näringsinnehållet är lämpligt för den typen av hästar som står i stallet. 

Så här i slutet på sommaren är det bra att passa på att göra en ordentlig rengöring och kontrollera att allt fungerar som det ska inför installningen.

Foderbyte och motion

Installning orsakar stora omställningar vad gäller foder och motion. Hö innehåller inte alls lika mycket vatten som gräs, och den naturliga motion hästarna får på betet är inte jämförbar med träningspass. Grovtarmens motorik påverkas negativt och risken för kolik ökar. Specifikt ökar dessa omställningar risken för grovtarmsförstoppning.

För att minska risken är det som alltid bra att göra förändringar gradvis. Om det är möjligt kan hästarna stallas in enbart på natten de första veckorna och gå kvar i beteshagen dagtid. 
Upptrampade vinterhagar som stått tomma under betesperioden är ofta övervuxna med ogräs i slutet av sommaren.  Dessa ogräs är oftast inte giftiga, men om hästarna äter stora mängder blir det ett plötsligt foderbyte, vilket kan orsaka kolik. För att minska problemet bör vinterhagarna sladdas och putsas under sommaren så att de är i bra skick när hästarna återvänder. Se över stängsel och utrustning i vinterhagarna också. 

Övergången från betesgräs till hö eller hösilage innebär en stor foderomställning och bör göras så försiktigt som möjligt.

Omgrupperingar

De flesta hästar mår bra av att gå i tillsammans med andra hästar, men i vinterhagar är det inte alltid lätt att få fungerande flockar. Vissa hästar mår bättre av att gå själv i vinterhage för att till exempel komma åt sin del av fodret. Det är betydligt säkrare att släppa ihop hästar som är nya för varandra i stora beteshagar än i små vinterhagar med begränsade fodergivor.  Fundera igenom hur ni kan göra för att få det så bra som möjligt både avseende sällskap i hagarna och säkerhet för hästarna. Försök tänk långsiktigt - det är viktigt att hästarna lär känna varandra och är trygga, så släpp inte ihop hästar för kortare perioder. Kanske är det bättre att vänta till nästa års bete? Och ta av bakskorna tills hästarna är lugna och harmoniska tillsammans. 

Parasitkontroll

Om hästarna flyttas från sommar- till vinterhagar kan det vara lämpligt med träckprov och vid behov avmaskning för att inte kontaminera vinterhagarna. För att fungera optimalt bör parasitkontrollprogrammet anpassas till hela besättningen och ta hänsyn till faktorer som hästarnas ålder och hagarnas storlek och skötsel. Om det är möjligt rekommenderar vi starkt att ni har en veterinär som hjälper hela besättningen med parasitkontrollen, det blir mycket effektivare än om varje hästägaren tar träckprov och avmaskar sin häst individuellt. 

Smittsamma sjukdomar

Om hästarna i stallet varit på olika beten finns såklart risken att någon får med sig en smittsam sjukdom tillbaka. Unghästar är speciellt känsliga för virusinfektioner och dessa tenderar till att komma i samband med installning när hästarna omgrupperas; precis som att småbarn blir förkylda i samband med att förskolan startar upp på hösten. För att minska risken är det bra att se till att alla hästar är vaccinerade. Ett fullgott vaccinationsskydd minskar smittspridning och allvarlighetsgrad av eventuell influensa.

Att ha tillgång till ett karantänstall där nyanlända hästar kan hållas helt isolerade de första tre veckorna är optimalt. Speciellt viktigt är detta om ni importerar hästar eller får in hästar från besättningar där ni inte har riktigt koll på sjukdomsläget.  När ni hämtar hem hästen så kontrollera även kompisarna på betet för tecken på smittsam sjukdom så som näsflöde, och var då extra försiktig vid hemkomst. Tempa gärna hästarna dagligen de första veckorna för att snabbt upptäcka om någon häst är sjuk. 

InstallningOm hästar kommer tillbaka till stallet från olika beten innebär det en risk för smittsamma sjukdomar. 
 

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen