Årets bästa dagar! 20% rabatt på allt i butiken Evidensia-dagarna 25-28/4.

Hur mycket dricker en häst?

I denna artikel går vi igenom hur mycket en häst dricker då en återkommande riskfaktor för kolik, speciellt såhär på hösten, är att hästen inte får i sig tillräckligt med vätska. Därför vill vi passa på att påminna om vikten av att säkerställa att hästen har fri tillgång till friskt vatten. 

Hur mycket dricker en häst – hästens vätskebehov

Hästens underhållsbehov av vatten är cirka 5 liter per 100 kg, så en stor häst behöver kring 30 liter vätska per dag. Behovet kan öka till mer än det dubbla om hästen svettas i samband med arbete eller varmt väder, eller för ston som producerar mjölk.

Vatten under de kalla årstiderna

Fri tillgång på vatten är alltid nödvändigt, men kanske extra viktigt att tänka på under den kalla årstiden. Under betessäsongen får hästen även i sig vätska via saftigt gräs och dagg, men under höst och vinter är fodrets bidrag till vätskeintaget betydligt lägre. På hösten ser vi ett ökat antal hästar med grovtarmsförstoppning vilket sannolikt beror på att många hästar äter mer grovfoder när det blir kallare i luften, samtidigt som de kan vara mindre benägna att dricka iskallt vatten. Här nedan följer en rad faktorer du kan tänka på för att minska risken att din häst dricker för lite.

Hästar dricker när de äter

Studier har visat att hästarna dricker i anslutning till att de äter. Vissa hästar till och med doppar sitt hö i vatten när de äter. Hästarna ska alltid ha tillgång till vatten, men det är extra viktigt att vattenkaren är fyllda i samband med utfodring.

Hästar dricker i samband med att de äter så se till att vattenkaren är fyllda vid utfodring.

Hur mycket dricker en häst påverkas av hur vattnet serveras

Hink och kar

För att dricka tillräckligt behöver hästarna fri tillgång på friskt och välsmakande vatten. De flesta hästar dricker hellre ur stora kar eller baljor med stor vattenyta än små vattenkoppar. Friskt vatten i en bäck uppskattas allra mest. Vidare verkar färgen på hinkar och kar ha betydelse då hästar tenderar att föredra att dricka ur ljusa hinkar om de erbjuds möjlighet att välja. 

Vattenkopp och flottör

Hästar dricker stora mängder vatten under kort tid, vilket är viktigt att tänka på när man använder automatisk vattenkopp. De flesta hästar föredrar vattenkopp med flottör framför vattenkopp där de behöver trycka fram vattnet, och ju större vattenyta och mer vatten som får plats i koppen desto bättre. Flödet i vattenkoppen måste vara tillräckligt högt, annars tröttnar hästen och går ifrån vattnet innan den fått i sig tillräckligt med vatten. Vi rekommenderar minst 8 liter vatten per minut.

Kontrollera flödet i vattenkoppen såhär:

  • Ställ en hink under vattenkoppen
  • Fyll vattenkoppen till bredden
  • Tryck fram vatten under 1 minut
  • Mät vattenmängden i hinken

Många hästar föredrar att dricka ur hink eller kar framför vattenkopp.

Hur mycket dricker en häst – vatten till hästar i grupp

Om hästar hålls i grupp är det viktigt att säkerställa att även ranglåga hästar får tillgång till vatten. I vissa fall kan flera vattenkar behövas på olika ställen.

Vattnets temperatur

Under den kalla årstiden kan vattnet behöva värmas för att inte frysa. Vi vet också att hästar dricker mer om de serveras uppvärmt vatten under den kalla årstiden.

Hygienisk kvalitet

Vatten till häst ska ha samma hygieniska kvalitet som dricksvatten till människor. Föroreningar i vattnet i form av bakterier, mögel och andra mikroorganismer påverkar hästen magtarmsystem och immunsystem negativt. Dricksvattnets kvalitet måste kontrolleras och vattenkoppar och kar hållas rena.

Ta en runda i stallet och fundera på om det finns något som kan förbättras när det gäller hästarnas vatten!

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen