Vi arbetar för att förhindra eventuell smittspridning på våra djurkliniker och djursjukhus. Du kan hjälpa oss genom att klicka här för våra hygien- och besöksinstruktioner. Tack för hjälpen!

Skotträdsla katt jund häst

Tips och råd inför nyårsraketerna

Stress hos djur kan uppstå av flera orsaker. Men för många hundar, katter och hästar är smällare och raketer runt nyår, påsk och valborg de svåraste tiderna på året. Här finner du tips och råd från Djurvårdguiden på vad du kan göra. Både med god framförhållning och i sista minuten.

Sista-minuten-tips för din fyrbenta vän

 • Pjoska inte. Det gör saken värre. Var lugn, låtsas inte om smällarna eller lek med hunden. Kasta en boll och gör något roligt för att leda iväg tankarna på annat.
 • Gå undan. Gå tillsammans med hunden till ett rum längst in i huset. Kanske badrummet, ett rum med fördragna fönster eller rentav hoppa in i bilen i garaget. Med lite bomull i öronen kan raketljuden dämpas ytterligare. Öva gärna att stoppa i bomullen i öronen innan då det kan vara lite obehagligt för hunden de första gångerna.
 • Bygg en koja. Ett alternativ är att göra en lugn och trygg koja skapad av isolerande filtar. Kojan ska vara en positiv plats för avslappning. Vid nyår blir då kojan en frivillig plats att vistas i, isolerat från smällarnas ljus och i viss mån även ljuden.
 • Distraherande ljud och ljus. Det är en fördel att ha på både tv och radio under hela nyårs-dygnet. Eller spela taktfast musik på hög volym runt tolvslaget.
 • Hitta en lugn hundkompis. Det är vanligt att en lugn hund smittar av sig på en rädd.
 • Glöm inte hästen och katten. Katter kan vara väldigt rädda men visar det genom att springa undan. Låt katten gömma sig. Hästar har också ett flyktbeteende och kan vara svåra att lugna ner, så kom ihåg att titta till dem.Tänk också på att även jakthundar kan vara rädda för fyrverkerier.

Fem goda råd till nästa högtid med fyrverkerier

 1. Ljudträna hunden i tid. Bästa metoden. Spela upp smällarljud för att hunden ska vänja sig vid ljudet. Finns exempelvis på nätet på Adaptils hemsida.
 2. Prova kosttillskott. Det finns naturligt lugnande kosttillskott som med fördel kan användas tillsammans med ljudträning. Börja i tid.
 3. Prova lugnande dofter – feromoner. Finns för både hundar, katter och hästar. För hundar finns halsband som man sätter på en-två veckor i förväg. För katter används doftavgivare och hästar smörjer du på nosen med den lugnande doften.
 4. Lugnande medel. Läkemedel på recept ges endast vid behov, om annan träning inte hjälper. Det gäller att börja dosera i tid för att se vad och hur mycket hunden behöver. Med hänvisning till Sveriges Veterinärsällskaps rekommendationer sker eventuell förskrivning endast efter undersökning av hunden.
 5. Åk bort. Har du en mycket skotträdd hund kan fyrverkerifritt nyår på något hotell nära en flygplats vara en god idé. Men boka i tid! Konceptet har blivit en succé och vissa hotell har fullt redan i februari.

Allmänna råd – Katt

 • Prova kosttillskott. Det finns naturligt lugnande kosttillskott som med fördel kan användas tillsammans med ljudträning. Börja i tid.
 • Lugnande dofter. Finns för både hundar, katter och hästar. För hundar finns halsband som man sätter på en-två veckor i förväg. För katter används doftavgivare och hästar smörjer du på nosen med den lugnande doften.
 • Förse katten med flera olika alternativ där den har möjlighet att gömma sig, under bord och i garderober. Förbered dessa platser med kattens filtar och bäddar.
 • Viktigt att foder, vatten och kattlådor finns tillgängliga för katten, där den uppehåller sig.
 • Låt katten gömma sig om den känner sig mest trygg med det.
 • Försök INTE locka och övertala din katt att göra något den inte vill, då det kan göra att den känner sig än mer stressad.
 • Vid nyår, se till att dra för gardiner, så att du i största mån stänger ute ljussken och reducerar ljudstyrkan.
 • Se också till att stänga samtliga fönster och kattluckor, så att inte katten springer ut och iväg p.g.a sin rädsla.

Till sist en vädjan till alla som trots allt vill njuta av fyrverkerier: snälla koncentrera er till timmarna mellan 23.00 – 01.00, så blir lidandet kortare för att skotträdda djur.