Hudspecialistmottagning
Specialistmottagning för hudsjukdomar
För dig som ska på nybesök för hudutredning med din hund, fyll i detta formulär för hund, eller med katt, fyll i detta formulär för katt.
Vi tar emot patienter både dagtid och kvällstid.
Cecilia Friberg, Leg vet, Spec i dermatologi hund o katt och Diplomate of European & American College of Veterinary Dermatology. Cecilia är utbildad i USA och f.n. den enda i Norden som har både Europeisk och Amerikansk specialistexamen i veterinär dermatologi. Förteckning över publicerade artiklar: Klicka här
Alison Wilson, Leg vet, Spec i dermatologi hund o katt och Diplomate of European College of Veterinary Dermatology. Alison är utbildad i England och har även arbetat i Danmark. Förteckning över publicerade artiklar: Klicka här
Lina Gustafsson,Leg vet, resident i dermatologi (under utbildning till Diplomate of European College of Veterinary Dermatologi).
Line Björkman Rosvall, Leg vet
Gabriel Gebrail, Leg vet
Hur bokar jag tid till hudmottagningen?
Till oss kan du komma både med och utan remiss, välkommen att kontakta oss på telefon 08-505 288 00.
Vid tidbokning vid hudmottagningen blir du ombedd att fylla i ett frågeformulär. En länk till detta frågeformulär finner du högst upp på denna sida.
Informationen ger oss värdefull information för att på bästa sätt kunna hjälpa dig och ditt djur.
Besök hos våra hudspecialister får ta TID, tid är vårt arbetsredskap. detta gör att varje hund/katt kan få en individuell handlingsplan och handledning som varje hudpatient unikt ofta behöver. Ett nybesök hos hudspecialist bokas på 1-timmas-tid och återbesök bokas på 30-min-tid.
Vi har utbildade hudsköterskor som kan vara behjälpliga och ett stöd för djurägare genom att ofta vara tillgängliga på telefon för att besvara de flesta frågorna. Våra hudsköterskor arbetar i tätt samarbete med hudspecialisterna och fortbildas kontinuerligt.
Praktiska råd inför besöket
- Planera c:a 1,5 timme för det första besöket. Kom gärna en liten stund innan besökstiden så att ditt djur hinner registreras och vi får ta del av det ifyllda frågeformuläret innan besöket börjar. Det första besöket är som regel det som tar längst tid. Uppföljande besök tar som regel 30 min om inte speciella tester ska utföras.
- Skriv gärna en lista på alla de olika läkemedel som ditt djur behandlats med, eller ta med dem. Detta gäller även schampon och öronpreparat.
- Om du har varit hos annan veterinär innan du kommer till oss, be denne att sända en remiss eller journalkopia till oss. En journalkopia underlättar mycket för utredningen och spar oftast både tid och pengar för dig och ditt djur.
- Om du misstänker att din hund lider av ohyra och ännu inte har behandlat kan det vara bättre att vänta till efter besöket. Detta för att inte orsaka falskt negativa provsvar.
- Allergitest görs som regel inte vid första besöket.
- I händelse av att blodprover skall tas bör mat helst inte ha givits på 6 timmar (detta gäller dock inte om ditt djur har diabetes).
Om det är planerat ditt husdjur ska allergitestas med hudtest (s.k. pricktest):
- Ge ingen mat senare än 6 timmar före besöket.
- Kortison i tablettform (t.ex. Medrol, Prednisolon, Prednicortone, Dermipred) får ej ha använts de sista 4 veckorna inför testet.
- Utvärtes kortison på hud eller i öron (t.ex. Cortavance, Betnovat, Locoid) får ej ha använts de sista 2 veckorna inför testet.
- Antihistamin (t.ex. Atarax, Cetirizin) får ej ha använts de sista 2 veckorna inför testet.
Många mediciner, inte bara ovanstående, kan påverka resultatet av en allergitest. Rådgör alltid med oss innan besöket om några tveksamheter föreligger om din djurs medicinering.
Återbud
- Om du behöver lämna återbud till bokat besök, glöm inte att göra det minst 24 tim innan bokad tid, så har vi möjlighet att erbjuda tiden till någon annan på väntelista. Uteblivet besök som inte avbokats minst 24 tim före debiteras.
Varför behövs en hudspecialistmottagning?
Man räknar med att minst vart 5:e djur som går till veterinär, någon gång i livet söker för hudproblem. Det kan vara allt ifrån öroninflammation, utslag, klåda, bölder, eksem, till ohyra som rävskabb, loppor, löss, mjällkvalster och håravfall. Allergier orsakar klåda, hud- och öronproblem. Om patienten inte får tillräckligt bra hjälp kan sjukdomen påverka livskvaliteten negativt både hos det drabbade djuret och hos ägaren.
När det gäller atopi (omgivningsallergi) är allergi mot dammkvalster, i folklig mun också kallad ”dammallergi”, bland de vanligaste orsakerna till besvär men även pollen-, mögelallergier och matallergier är relativt vanligt förekommande. Dessutom finns ett antal andra immunologiska hudsjukdomar.
Tassbesvär med symtom som tassklåda, furunkulos och svampinfektioner kan vara andra anledningar till varför man behöver träffa en hudspecialist. Andra hudåkommor som hudspecialisten har extra kunskap om kan vara demodex, hudknölars identifiering, hudtumörers grad av malignitet och behandling osv.
Kanske börjar din hund/katt bli hårlös/tunnhårig? Putsar din katt sig på magen? Slickar din hund sina tassar? Är din katt sårig ibland framför allt mellan örat & ögat? Har din hund ofta problem med sina öron? Om du svarat ja på någon av frågorna bör du boka tid hos en av våra hudspecialister.
Våra öppettider
Vardagar 07:00-22:00 | Helger 09:00-22:00
Djursjukhuset
-
Måndag07:00 - 22:00
-
Tisdag07:00 - 22:00
-
Onsdag07:00 - 22:00
-
Torsdag07:00 - 22:00
-
Fredag07:00 - 22:00
-
Lördag09:00 - 22:00
-
Söndag09:00 - 22:00