Köpa valp

Ska du köpa hundvalp eller har du kanske redan köpt valp?

Grattis, en härlig tid väntar! Oavsett om du är van hundägare eller om det är första gången du ska köpa valp så kan det vara bra att fräscha upp kunskaperna och lära dig det viktigaste om hundens skötsel och hälsa samt de risker som finns.

Köpa valp – vad ska jag tänka på?

Varför köper just du valp – praktisk användning, tävling eller sällskap?
Vi uppmanar dig att köpa valp utifrån din egen livsstil och vad du vill använda hunden till. Beroende på om du vill träna och tävla med hunden eller om du mest bara vill ha den som mysigt sällskap så bör du fundera över lämplig ras. I Sverige finns över 300 raser framavlade för olika ändamål. Många raser är avlade utifrån sin arbetskapacitet, så som exempelvis vallhundsraser, jaktraser och bruksraser med flera. De raser som avlas för att användas i arbete behöver få mycket stimulans, både fysiskt och psykiskt, för att må bra och bli trevliga individer. En understimulerad hund blir snabbt en hund som hittar på egna aktiviteter, så välj ras med omsorg utifrån din egen kunskap och förutsättning gällande tid att lägga på motion och träning.

Rasbundna sjukdomar
En del hundar kan drabbas av sjukdomar och problem som är bundna till rasen. För dessa raser finns det särskilda kontroller som avelsdjuren ska genomgå, som till exempel röntgen av leder och ögonlysning. Det är viktigt att läsa på om de olika förutsättningarna för just den rasen du är nyfiken på. Seriösa hunduppfödare följer hälsoprogrammen och riktlinjer för sin ras så att du kan säkerställa att föräldradjuren inte har nedärvbara sjukdomar, ledproblem eller mentala problem. Fråga alltid uppfödaren hur det ser ut bakåt (föräldrar och deras föräldrar) och i sidled (syskon och tidigare kullar) gällande allergier och andra kända problem.

Ta hjälp av rasklubben
Be att få träffa föräldradjuren, helst båda om möjlighet finns. Olika raser är olika tillgängliga (sociala) men som utgångspunkt är det viktigt att se att föräldrarna är framåt, vänliga och nyfikna samt att de inte drar sig undan vid hantering. Om du ska ha en hund att träna med i olika hundsporter är det andra faktorer som spelar in, men även om du ”bara” ska ha hunden som familjemedlem är det viktigt med en stabil mentalitet. Som förstagångsköpare av valp kan det vara svårt att veta vad man ska leta och titta efter, vänd dig gärna till din rasklubb för att få hjälp.

Första tiden hemma efter valpköpet

Du får hämta valpen tidigast när den är åtta veckor gammal och när du får hem den ska den vara id-märkt, avmaskad, grundvaccinerad samt besiktad. Besiktningsintyget ska inte vara äldre än sju dagar och vara utförd och signerad av en legitimerad veterinär.

Försäkring
Teckna en försäkring så att den gäller från den dagen du får hem din valp och kontrollera så att din uppfödare har en ”dolda fel försäkring” på valpkullen. Med en försäkring kan du vara trygg i att få hjälp med ersättning för veterinärvård vid olyckor, skador och sjukdomar. Försäkringsbolagen har olika villkor så jämför de olika bolagens premier och villkor med varandra och läs igenom det finstilta så att du inte missar eventuella reservationer kring just din ras. Vanligast är att man tecknar både livförsäkring och veterinärvårdsförsäkring som täcker veterinärvård men ibland även medicin och rehabilitering.

Skapa trygghet för valpen och bygg en grund för framtiden
För att få den där riktigt fina kompisen behöver du lägga extra mycket tid och träning under det första året. Då får du en hund som är trevlig och skänker glädje resten av livet. En bra start är förstås att läsa böcker om hundens behov. Då får du veta mer om hälsa, friskvård, sjukdomar, skador och risker för just valpar. Fundera också igenom hur du vill att ditt och hundens gemensamma liv ska se ut framöver och arbeta in rutiner och tydliga regler redan när valpen är liten. Att ha en hund som är lätt att hantera (borsta tänder, klippa klor, borsta), promenera med (inte dra i koppel) och leva med är verkligen härligt.

Foder
Din uppfödare kommer med stor sannolikhet rekommendera dig att fortsätta med det foder som denne har gett valparna innan de flyttade ifrån kullen. Om du väljer att gå över till ett annat foder är det viktigt att du gör det successivt under en övergångsperiod, så att valpens mage hinner vänja sig vid det nya fodret. Välj ett komplett helfoder anpassat till storleken på din hund och som är anpassat för unga, växande hundar för att få rätt energimängd. Man brukar övergå till vuxenfoder när hunden slutat växa på höjden, vanligen runt ett års ålder. Håll koll på vikten. Även en liten valp kan bli överviktig. Undvik extra belöningsgodis och ta hellre små bitar foder från dygnsransonen om du vill ge hunden belöning, exempelvis när ni tränar inkallning eller hantering. Läs gärna mer om foder till hund här.

Sömn och vila
Valpar behöver vila mycket och ska ha en egen bädd eller plats där den alltid har lugn och ro. Ge den alltid möjlighet att återhämta sig ordentligt efter en aktivitet. Sömn är en viktig del av valpens utveckling. Om det finns barn i familjen är det viktigt att de låter hunden vara i fred när den är vid sin bädd. Skärma gärna av med kompostgaller vid behov. Särskilt om ni har små barn.

Säkra ditt hem

  • Plocka bort småsaker som legobitar, mynt och strumpor samt ta bort giftiga växter.
  • Förvara rengöringsmedel och mediciner där hunden inte kommer åt.
  • Fäst sladdarna vid väggen eller täck över dem och dra ur kontakterna när sladdarna inte används.
  • Stoppa valpen från att ta sig ut på eventuell balkong med dörrstängare eller barngrind.
  • Se upp med giftiga växter inomhus och i trädgården.
  • Säkra soptunna och soppåsar.
  • Städa upp spill av kemikalier och målarfärger i bodar och garage.
  • Har du pool, bör den vara övertäckt när du inte har uppsikt över den.

Att få hunden rumsren
Grundregeln när du ska få valpen rumsren är att ge beröm, att bestraffa valpen fungerar inte och skapar bara osäkerhet. Ta ut valpen så ofta du har möjlighet, så fort den har sovit, ätit eller lekt och beröm den varje gång den lyckas kissa utomhus. En valp behöver rastas väldigt ofta för att bli rumsren, ju mer konsekvent du är i början, desto snabbare kommer den att lära sig. När den blir äldre kan den förstås hålla sig längre stunder.

Ensam hemma

Hunden är ett flockdjur och många hundar tycker det är jobbigt att vara ensamma hemma. En valp kan inte lämnas ensam alls och behöver tränas att vara själv. Ensamhetsträning kan ni börja med så fort valpen har blivit hemmastadd och trygg i nya hemmet. Det brukar fungera bäst när valpen är rastad, trött och nere i varv. Börja med väldigt korta stunder där du kanske bara går in i ett annat rum. När det fungerar bra så kan du prova att lämna hemmet för att gå ut med soporna eller kanske hämta posten. Efter det kan det vara läge att åka till affären eller att göra andra kortare ärenden. Gör ingen stor sak av att du lämnar hunden eller kommer tillbaka, utan förbli lugn utan att påkalla uppmärksamhet. Träna korta stunder ofta och gå inte för fort fram. Alla hundar går inte att lämna ensamma trots noggrann träning, något du måste vara beredd på innan du köper valp. En hund behöver sällskap under större delen av dagen.

Motion och rastning

En valp behöver röra på sig så lek, aktivera och träna gärna samarbetsövningar från det att du får hem din valp. Utöka promenaderna allt eftersom valpen orkar mer, det är viktigt att anpassa den fysiska aktiviteten till hur din hund växer. En stor och tung ras utvecklas långsammare än en liten och lätt ras. Du bör även vänja valpen vid att umgås med andra människor och snälla, trygga hundar som tycker om valpar. Det är också bra att träna på att åka buss och tunnelbana eller göra ett besök i djurklinikens väntrum. Gå gärna en eller flera hundkurser. Svenska Brukshundklubben har ett bra utbud.

Vaccination av valp

Alla valpar bör få ett så kallat grundvaccin mot parvo, valpsjuka och hepatit. Den första vaccinationen ges vid åtta veckors ålder (det sker innan valpen lämnar uppfödaren), den andra vid tolv veckors ålder och sen den tredje revaccinationen vid ett års ålder. Därefter upprepar man vaccination mot parvo, valpsjuka och hepatit vart tredje år.

Vaccination mot kennelhosta rekommenderas till hundar som lever i hundrika miljöer, tävlar eller vistas på hundpensionat. Den ska då fyllas på årligen. Låt inte din valp träffa ovaccinerade hundar innan den har fått sin andra vaccination (vid 12 veckors ålder). Det minskar risken för eventuell smitta.

 

Avmaskning av valp

Spolmask är den mask som förekommer oftast hos hundvalpar. Efter uppfödarens avmaskning kan din valp behöva avmaskas igen. Följ instruktionerna som kommer med det preparat som hunden har ordinerats. Rådgör gärna med veterinär om du misstänker mask.

Kommer din hund från ett annat land så bör du ta reda på vilka typer av mask, parasiter och andra sjukdomar som är aktuella att skydda den mot.

När du ska köpa valp – lär den blir hanterad

Vänj valpen vid att du handskas med den. Gå igenom pälsen varje dag, kläm och känn på kropp, ben och tassar. Tänk på att inte ha bråttom när du pysslar om hunden utan gör det till en lugn och mysig stund. Att ha en hund som är van vid hantering och inte associerar det med något negativt är något du (och de som kan behöva komma att hantera din hund) kommer att ha glädje av hela hundens liv, så lägg tid på detta under valpens uppväxt. Ta gärna hjälp av andra, trygga, lugna och hundvana vuxna för att träna valpen i att bli hanterad av främmande människor.

  • Päls
    Vänj valpen vid att badas och borstas. En hund behöver inte badas ett speciellt antal gånger per år utan pälskvalité och er livsstil avgör hur ofta det behövs. Hundar med mycket päls behöver regelbunden vård, med borstning och klippning eller trimning. Om hunden får tovor i pälsen kan det, förutom att strama och vara obehagligt för hunden, bli en grogrund för smuts som kan leda till hudirritation och besvär.
  • Öron
    Ta för vana att kolla valpens öron. Öronen ska vara rena, ha en jämn blek färg och inte innehålla sekret och inte lukta illa. Särskilt hundar med hängande öron kan behöva hjälp med ordentlig rengöring med jämna mellanrum. Använd ett milt rengöringsmedel avsett för öron och torka av ytterörat med lite bomull eller en kompress.
  • Mun/tänder
    Valpen har mjölktänder som lossnar och ersätts med vuxentänder vid 4-6 månaders ålder. Att borsta hundens tänder varje dag är ett billigt och effektivt sätt att förebygga tandproblem i framtiden. Använd gärna hundtandkräm alternativt enbart vatten, då tandkräm för människor är direkt olämpligt eftersom hundar sväljer den tandkräm man använder.
  • Tassar och klor
    Vänj valpen tidigt vid att du tar på och håller i tassarna, så blir det lättare att klippa klorna. Hur ofta de ska klippas beror på klornas kvalité, vilken miljö hunden vistas i och hur mycket aktivitet den får. Varje till varannan vecka är lämpligt för de flesta hundar.
  • Temp och allmäntillstånd
    Kontrollera valpens kroppstemperatur när den är frisk och lugn. Normal temperatur är 38-39 grader. Ju mer du kan och vet om hundens normala fysik, beteende och anatomi, desto lättare är det att reagera när något inte stämmer.
  • Sjukdom, skador och risker
    Normalt behöver du inte ta din valp till en veterinär. Men är den hängig, haltar, har feber, klåda eller kräks och har diarré bör du kontakta din djurklinik. Likaså om valpen har fått bitsår, skärsår eller skadat sig på annat sätt. Hundar undersöker gärna saker med munnen och vissa valpar tuggar på allt. Allt för ofta opereras valpar som fått i sig föremål som sedan fastnat i tarmen.
  • Förgiftning
    Några av de saker som hundar inte tål och kan bli förgiftade av är lök, salt mat och choklad, ju högre halt av kakao, desto värre. Att få i sig glykol, medicin eller rengöringsmedel kan vara direkt livshotande. Dessutom kan en del växter vara giftiga för hunden. Om hunden blir huggormsbiten är läget akut och du bör omgående uppsöka veterinär.

Valpköp – att ha hemma i hundens apotek

Gör i ordning en egen necessär för hunden med till exempel följande innehåll:

Checklista när du ska köpa valp – en frisk valp har:

  • Klara, glänsande ögon, utan sekret
  • Fuktig och sval nos, utan sekret
  • Andedräkt som inte luktar illa
  • Rosa tandkött och vita, rena tänder
  • Rena och luktfria öron
  • Päls med glans

Köpa valp, valpköp, köpa hund, köpa valp

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen