Valpbesiktning

När du köper en valp rekommenderar vi att en valpbesiktning görs innan köpet genomförs. Då kontrolleras att det är en frisk hund du får hem.

Vad innebär valpbesiktning?

Vid veterinärbesiktningen bedöms valpens allmäntillstånd och hull. Veterinären lyssnar på hjärta och lungor. Kontroll görs på att valpen rör sig normalt. Ben, leder, rygg, mage och svans känns igenom. Det ska ske utan tecken på smärta eller andra avvikelser. Ögon, öron, klor, kännbara lymfknutor och tänder undersöks.

Valpen byter från mjölktänder till permanenta tänder vid 4-6 månaders ålder, så det är mjölktänderna och bettet som utvärderas vid en 12-veckorsbesiktning. Att hanhundens båda testiklar ligger i pungen kontrolleras (testiklarna kan dock vandra ner till pungen mycket senare, först omkring 6 månaders ålder kan definitiv testikelstatus fastställas). Päls och hud undersöks efter tecken på ohyra.

Om veterinären hittar något som avviker från det normala för en sund och frisk hund vid besiktningen noteras det i besiktningsintyget och detta intyg bör alltid finnas med när uppfödaren och den nya ägaren gör upp om köpet. Intyget ska inte vara mer än 7 dagar gammalt när valpen flyttar.

Gör en valpbesiktning innan köp av valp genomförs.

Kliniker som erbjuder den här behandlingen

Var snäll och vänta medan klinikerna listas