Fästingmedel och preparat för hund och katt
Artikelns innehåll
Att hålla fästingarna borta
Ta för vana att undersöka djuret efter varje utevistelse. Borsta ur pälsen ordentligt så att eventuella fästingar inte följer med in i bostaden och riskerar att sätta sig på övriga familjemedlemmar.
Du kan också ta hjälp av diverse beprövade preparat för att minska risken för djuret att bli fästingbiten och/eller sjukt. Det finns fästingmedel i form av tabletter som tas med olika intervall, förpreparerade halsband och spot-on-medel som droppas direkt på huden. I huvudsak pratar man om sjukdomsförebyggande respektive repellerande preparat. De förstnämnda dödar fästingen först efter att den har bitit sig fast, medan de repellerande gör så att fästingarna skyr djuret helt och hållet. Vissa fästingpreparat är receptfria och för andra behöver du få ett recept av din veterinär.
Risk för biverkningar
Som med alla substanser finns risken för biverkningar. Vi rekommenderar att du kontaktar veterinär och får hjälp med att välja fästingmedel för just ditt djur. Vilket preparat som passar bäst kan vara högst individuellt. Det som fungerar för en individ behöver inte göra det för en annan. Faktorer som sjukdomstillstånd, ras, pälskvalitet samt barn och/eller hundvalpar i hushållet bör tas i beaktning vid val av preparat.
Om du upplever att ett preparat fungerar undermåligt så prova ett annat och rådfråga en veterinär. Biverkningar är dock relativt sällsynta och nyttan med preparaten överväger i de flesta fall riskerna. Är man mycket orolig för systemiska biverkningar kan halsband eller spot on-preparat vara lämpliga. Effekten av dessa minskar snabbt vid avslutad användning och schamponering av djuret.
Har man småbarn eller hundvalpar hemma kan det vara olämpligt med halsband som dessa kommer åt.
Tänk också på att vissa halsband och spot on-preparat för hundar är livsfarliga för katter. Dessutom är en del halsband giftiga för vattenlevande organismer och måste därför tas bort innan bad.
Har ditt djur någon form av medicinska problem bör du alltid diskutera valet av fästingmedel/preparat med din veterinär.
Har du hittat en fästing som bitit sig fast på din hund eller katt så tipsar vi om hur du tar bort den här.
Läs mer
Du kan läsa mer om bland annat fästingburna sjukdomar i vårt reportage med veterinär Sofia Wijkmark. Ytterligare information finns här.
Vill du ha recept och fästingmedel till ditt djur kan du boka en videokonsultation med en veterinär direkt i mobilen här. Vill du komma i kontakt med eller boka ett besök hos din närmsta Evidensiaklinik gör du det här.