10 tips att tänka på under julen

Jul och nyår är högtider då många av våra fyrbenta familjemedlemmar blir allvarligt sjuka. Varje år kommer hundar och katter in för vård efter att de fått i sig julmat eller julpynt. I värsta fall kan djuren få livshotande skador.

Det kan vara frestande att låta husdjuren smaka på godsaker vi stoppar i oss under jul och nyår. Det händer dessutom att de äter av maten när vi inte ser men både julmat och julpynt kan vara livsfarligt så det gäller att se upp.

– Vi ser en ökning av patienter under julen där bland annat julmaten orsakat sjukdomar hos våra hundar och katter med ibland allvarliga komplikationer, säger Mia Runnérus, Leg. Veterinär, djursjukhuschef Specialistsjukhuset Strömsholm och specialist i hundens och kattens sjukdomar.

Vad händer till exempel om en hund får i sig lök eller choklad?

– Lökförgiftning under storhelgerna är inte ovanligt. All lök är giftig och kan ge blodbrist, i vissa fall så allvarlig att djuret behöver blodtransfusion. Symtomen kan vara bleka slemhinnor, kräkningar, matvägran och kramper, berättar Mia Runnérus.

– Mörk choklad är farligare än ljus choklad då den innehåller mer av ämnet teobromin. Våra hundar är mycket känsligare för teobrominet än vad vi är och därför kan en mörk chokladkaka innebära livsfara för en medelstor hund; Se till att förvara chokladen utom räckhåll för hunden, säger Mia.

10 saker du bör hålla ditt djur borta ifrån:

  1. Fet julmat: Inte ens skinkspadet passar att ge djuren, det är för salt och fett. Fettranden på julskinkan ska inte heller ges eftersom risk för bukspottkörtelinflammation finns. Symtom på det är bl a kräkningar och diarré.
  2. Julbak: Det händer att djur blir svårt alkoholförgiftade på grund av att de ätit deg.
  3. Lök: Julens recept på Janssons frestelse, köttbullar mm innehåller ofta mycket lök.
  4. Bittermandel: Tuggas mandeln sönder finns risk för förgiftning. Cyanväte bildas i magsäcken vid nedbrytningen av bittermandeln. Cyanväte är ett mycket potent gift som i allvarliga fall ger förlamning av andningsvägarna, med dödlig utgång som följd.
  5. Choklad: Teobromin som finns i kakao. Ju högre kakaohalt desto farligare. Om din hund ätit choklad, uppskatta hur mycket, vilken kakaohalt och sort. Kräkning, diarré, hjärtklappning och kramper är symtom.
  6. Russin: Vi ser inget samband mellan mängd och förgiftning, varför några enstaka russin kan leda till allvarlig förgiftning. Alla blir inte förgiftade, men det går aldrig att veta om och när hunden blir förgiftad. Kräkning, diarré, vinglighet och buksmärta kan uppstå.
  7. Nötter: En nöt kan fastna i tarmen och ge ett livshotande tillstånd. Macadamianöten är giftig. Om hunden äter den kan det ge problem med muskler och nervsystem, kräkningar, apati, svaghet, ökad kroppstemperatur och skakningar.
  8. Glitter och paketsnöre: Oftast är det valpar och kattungar som gillar att tugga på nya, spännande saker. Äter djuret glitter eller presentsnöre kan de orsaka stopp, svåra skador i svalg, mage och tarmar.
  9. Julväxter: Katter är extra känsliga. Alla liljeväxter är farliga, de kan leda till akuta njurskador. Julrosor är så pass farliga att djuret kan avlida. Julstjärnor och julkaktusar kan vara irriterande och ge kräkningar. Amaryllis är däremot mindre giftig.
  10. Revbensspjäll: Små benrester kan fastna i mag- tarmkanalen och leda till smärtsam förstoppning. Förstoppningen kan i värsta fall bli så kraftig att det krävs en buköppning.

Är olyckan framme eller du misstänker att ditt djur fått i sig något olämpligt, kontakta närmaste veterinär för rådgivning!