Scala fick livet tillbaka tack vare hemodialys

Detta är historien om hunden Scala. Scala blev remitterad från Blå Stjärnans Djursjukhus i Göteborg då man misstänkte att hon drabbats av den smittsamma sjukdomen leptospiros (se mer nedan). Hon hade då en allvarlig akut njursvikt och hade slutat producera urin och börjat samla på sig vätska i kroppen. Scala skickades till Evidensia Specialistdjursjukhuset Helsingborg för att få dialys, i förhoppning om att ge hennes njurar en chans att återhämta sig.

Tiden var knapp. Väl på Specialistdjursjukhuset i Helsingborg inleddes arbetet direkt med att förbereda Scala för hennes dialysbehandling. Scala genomgick samma kväll och natt sin första behandling och fick totalt två omgångar dialys innan hennes njurar visade tecken på att börja återhämta sig. Scala bodde hos oss i en knapp vecka innan hon kunde åka tillbaka till Göteborg för att fortsätta sin återhämtning.

Tack vare möjligheten för hemodialys fick Scala möjligheten till ett fortsatt liv. Hemodialys är ett alternativ för patienter med akut njursvikt och som inte svarat på medicinsk behandling eller har livshotande elektrolytrubbningar. På Specialistdjursjukhuset Helsingborg erbjuder vi en sorts hemodialys som kallas PIRRT (prolonged intermittent renal replacement therapy). Patienten är uppkopplad på dialys 6-12 timmar per behandling. Patienten accepterar ofta behandlingen väl och ingen sedering krävs.

Ofta behandlas patienter med akut njurskada varannan dag tills de är bättre. Detta kan ta olika lång tid och som djurägare bör man vara beredd att ge det åtminstone 1-2 veckor. Det kräver också att patienten väger minst 3 kg och att den är vänligt inställd, då dialys innebär ett intensivt samarbete mellan patient och veterinär och sköterska. Scala uppfyllde samtliga dessa kriterier och det blev tomt i huset när hon gick hem!

Veterinär Marie Paulander med Scala på ett av hennes besök.

Läs mer: Djursjukhuset i Helsingborg först i Sverige med hemodialys 

Vad är leptospiros?

Leptospiros är en bakteriesjukdom som förekommer över hela världen, men framförallt i varmare klimat. Hundar smittas typiskt via stillastående vatten under varmare perioder på året där infekterade djur, såsom råttor eller andra smittade hundar kissar. Sjukdomen är en zoonos, det vill säga att den kan smitta till människor. Leptospirabakterien angriper typiskt lever och njurar och kan ge akuta och kroniska skador på organen.

Läs mer i Djurvårdguiden om vad som är viktigt att tänka på när du reser med djur.