Uppsala Veterinärklinik Evidensia vill hålla AAA-klass

måndag 14 augusti 2023
Uppsalas djurägare har ofta behövt söka akutvård utanför orten då stadens djursjukvård inte kunnat möta besökstrycket. Med en veterinär i Uppsala till – Uppsala Veterinärklinik som öppnar i höst – minskar risken att få åka långt. Akutvården är ett av tre A:n i djurklinikens huvudmål där de två andra står för Arbetsmiljö och Avancerad specialistvård. Dessa genererar välmående hos såväl anställda som patienter. Sensommaren 2023 återstår bara några månader innan Uppsala Veterinärklinik Evidensia öppnar för patienter och djurägare. För klinikchefen, leg. vet Charlotta von Delwig är det därför bråda dagar. Som verksamhetsansvarig är hon inblandad i det mesta.

- Just nu är det allt från byggtekniska saker och möten med projektledarna angående bygget, till detaljer kring vilka varor som ska finnas i butiken. Diskussionerna har rört allt möjligt – vilken CT (skiktröntgen) vi ska välja, vilka stolar som blir bra i lunchrummet eller på vilken höjd ett handfat ska sitta – det är verkligen högt och lågt, skrattar hon. 

Allt ligger i fas. Många beställningar är gjorda och leveransdatumen satta för den stora utrustningen och apparaterna. Elen är installerad i byggnaden och blyväggarna för CT:n klara, nu börjar vi plocka in de större sakerna. Öppningen blir under hösten. Vi öppnar akuten och polikliniken först för att komma i gång så fort som möjligt, därefter följer operation och vårdavdelningen. Lokalerna är 1 600 kvadratmeter, varav själva kliniken kommer nyttja ungefär 1 200, resterande ska vikas för utbildningar. Vi är så klart ivriga att komma igång med allt, men samtidigt behöver det bli hållbart för personal och verksamhet, och landa i bra service för djur och djurägare.


Specialistvård, men även vardagliga småbestyr

Lokaler och utrustning betyder mycket, men det är personalen som gör kliniken. Charlotta berättar entusiastiskt om sina medarbetare och deras kompetens. 

- Uppsala Veterinärklinik kommer ha bra akutvård samt avancerad specialistvård inom många områden med högkompetenta medicinare, skickliga kirurger för mjukdel och ortopedi, bildspecialister, onkologer, tandveterinär med flera. Vi är även glada över att kunna erbjuda en veterinär som är jätteduktig på exotics och små däggdjur, eftersom det finns mycket kaniner, marsvin och hamstrar här i Uppsala.

Kliniken ska ha möjlighet att hantera nästan allting. Vardagliga småbestyr som klokapslar eller bitsår, över till rutinoperationer, kastrationer och livmoderinflammationer. Kom hit med din halta hund eller för att göra en utredning hos hudveterinär, vårdspektrumet är brett och de enkla åkommorna också viktiga. 

Om vi stöter på ett fall som kräver en MR (magnetröntgen) eller någon specialitet som Uppsala Veterinärklinik mot förmodan saknar samverkar och remitterar vi direkt till lämplig djurklinik eller djursjukhus. Själva blir vi också remissinstans i samarbete med Remiss Stockholm och Evidensias Stockholmskliniker kan vända sig till oss.

Till en början blir öppettiderna måndag-fredag 07-21 då vi har akut- och bokningsbara tider, snart med möjlighet till inneliggande operationspatienter. Vi ska titta på helgöppet framåt, men vill starta i lagom takt och se hur det landar.AAA - Arbetsmiljö, Akutvård och Avancerad specialistvård 

Charlotta har inte bara ett, utan tre, huvudmål för kliniken. Hon förklarar:

- Först och främst ska Uppsala Veterinärklinik vara en klinik man vill arbeta kvar på. Här tror vi stenhårt på att satsa på arbetsmiljön, personalens välmående och utveckling. Sedan har vi den nämnda akutvården där Uppsalas patienter och djurägare under flera år tvingats söka sig utanför orten. Med en klinik till kan fler få hjälp snabbt utan att behöva åka långt. Och slutligen den avancerade specialistvården i form av högkvalificerade utredningar och operationer som våra lokaler är anpassade för. 

Väntan snart över för många

Indikationerna på att många går och väntar på öppning är tydlig, avslöjar Charlotta. 

- Känslan som når oss via sociala medier och privata kontakter visar att det finns, och har funnits länge, behov av fler aktörer inom djursjukvård i Uppsala. Vi ser fram emot att möta den efterfrågan, samarbeta med de andra och dela på patienterna. Djuren räcker till alla.