När andra tar helg står Täby Djursjukhus akutteam redo

tisdag 23 januari 2024
Olyckan kan vara framme 365 dagar om året och gör ingen skillnad på om det är vardag eller helg. I sin vilja att upprätthålla djurskyddet har Täby Djursjukhus Evidensia tagit beslutet att hålla öppet på sin akutmottagning under lördag och söndag. Från februari finns sjukhuset tillgängligt alla veckans sju dagar för akut sjuka djur. 
Som djurägare kan det vara svårt att uppsöka akutvård för sitt djur under lördag-söndag då många djurkliniker har stängt. På de få helgöppna akutmottagningarna i Storstockholm dit det går att vända sig är trycket stort. Därför behövs det fler som håller öppet dessa dagarna, anser Täby Djursjukhus chef Sandra Fällman, och utökar därmed öppettiderna till att även gälla helgerna med start från 3 februari. - Vi vill öka tillgängligheten för djurägarna och deras djur. När olyckan är framme måste man söka vård snabbt, och då veta vart man kan åka. Därför är det så viktigt att det finns fler aktörer med helgöppet. Som djursjukhus känner vi ett ansvar att hjälpa de sällskapsdjur som plötsligt mår akut dåligt under lördagen och söndagen. På helgen kommer våra telefoner öppna redan klockan 8.30 för att ta emot inkommande akutsamtal och mellan klockan 9-16 står våra akutteam beredda på att ta emot patienter, berättar Sandra.  Täby Djursjukhus akutmottagning håller öppet från klockan 8 på morgonen fram till klockan 19 på vardagarna, men vi tycker inte det räcker och bygger därför på med helgerna också. Sjukhuset vill erbjuda högkvalitativ, patientsäker vård och det innefattar att vara till hands i stor utsträckning. Sker en operation här på fredagen och något skulle tillstöta ska djurägaren känna sig trygg i att kunna kontakta oss redan dagen därpå och inte behöva åka någon annanstans. Vi finns här sju dagar i veckan för dem. 

Öppettiderna på helgen är enbart vikta för akutfall, det är inte möjligt med vanlig tidbokning, tillägger Sandra. Butiken kommer dock hålla öppet samma tider för de som vill kunna köpa foder. 

Klar bild över vad som räknas som akut

Inför helgöppningen har akutteamen – veterinärer, djursjukskötare och receptionister – lagt upp en strategi för vilka skador och åkommor som ska ses som akuta. Hon ger några exempel:

- Hjärtstopp, kramper, spruckna bölder, feber med kräkningar eller diarré, förgiftningar, djur som är påtagligt hängiga, klobrott, omfattande klåda, hälta eller ögonbesvär och mycket annat – ungefär där lägger vi vårt fokus. De receptionister och sköterskor som tar emot telefonsamtalen har kompetensen som krävs för att avgöra om det är akut eller inte. Skulle det visa sig i dialogen med djurägaren att det räcker med att komma in nästkommande vardag bokar man in en tid för det. Syftet med vår helgöppna akutmottagning är att hjälpa de som behöver det mest för stunden. 

Snabb behandling kan rädda patienten

Ibland kommer det visa sig att läget är mer komplicerat, vill hon bereda djurägarna på. Då hänvisar Täby Djursjukhus patienten direkt till de andra större sjukhusen i Stockholm med ännu mer avancerad utrustning. 

- Djurägare ska alltid känna trygghet i att vända sig akut till oss, förtydligar Sandra, även om det sedan visar sig att vi behöver remittera till annan instans om patienten är jättedålig. Många djur kan räddas när man påbörjar behandlingen snabbt och det gör vi. Ofta krävs det bara att stabilisera patienten så den exempelvis kommer ur kramperna, ta de första bilderna och blodproverna för att sedan remittera vidare för inneliggande vård. Även om eftervården inte sker på Täby Djursjukhus sjukhus så finns expertisen att påbörja behandlingen för läkningsprocessen här. Det ger djuren en bra start i sin återhämtning. Alla som lyfter luren eller åker in till oss när det är bråttom kan känna sig förvissade om en sak: våra erfarna akutteam är rustade att ge omedelbar vård. När andra tar helg står Täby Djursjukhus redo!