Veterinär Sundsvall

Reproduktion Veterinärhuset Sundsvall

Reproduktion

Veterinärhuset Sundsvall bedriver en specialistmottagning i reproduktion. Ansvarig veterinär är Ulrika Hermansson, som nu är tillbaka i Sundsvall efter några år på Anicura Regiondjursjukhuset Bagarmossen och Universitetsdjursjukhuset (UDS) i Uppsala.

Ulrika har doktorerat i hund-och kattreproduktion, är steg 2-specialist i reproduktion hund och katt samt europeisk specialist (Diplomate) i reproduktion med subspecialitet hund och katt. Hon är dessutom specialist i hundens och kattens sjukdomar.

Läs mer om Ulrika: https://evidensia.se/ulrika-sakrar-tillvaxten-hos-veterinarhuset-sundsvall/

Reproduktion hund

Vi kan hjälpa till med det mesta som har med fertilitet hos hund och katt att göra. Kontakta oss om du har några frågor eller vill boka en tid. Vi tar gärna emot remisser som inom ämnet reproduktion.

Nedan följer några exempel på tjänster.

Optimerad parningsdag

Hos tikar stiger dräktighetshormoner progesteron redan innan ägglossningen. Genom att mäta halten progesteron i blodet kan man förutspå när ägglossningen kommer att ske. Ofta behövs flera provtagningar för att pricka in rätt tid för parning. Provtagningen kompletteras med undersökning av vaginalslemhinnans celler, som får ett typiskt utseende vid löp. Man kan inte med hjälp av enbart vaginalutstryket förutspå när ägglossningen kommer att ske eftersom cellernas förändring beror på löpningshormonet östradiol. Vid det första besöket görs även en enklare undersökning av tiken inkl. en vaginal palpation för att upptäcka ev. missbildningar. Hos en tik med normallånga löp kan det vara lämpligt att göra den första undersökningen ungefär från dag 10 i löpet, eller när man märker på beteendet att hon börjar närma sig höglöp. Hos tikar med korta löp görs den första undersökningen tidigare än så. Hör gärna av dig så snart din tik börjat löpa så att vi kan boka in en tid för en första undersökning.

Spermaprov

Spermaprov kan vara en del i fertilitetsutredning vid misstänkt infertilitet. Spermaprov kan också tas för att kontrollera fertilitet på hanen inför parning eller spermaexport, och för att undersöka om den äldre hanen fortfarande är fertil, eller efter sjukdom som kan ha påverkat spermakvaliteten. Vid ett spermaprov är det en stor fördel att ha en höglöpande tik med. Spermaprovet undersöks avseende motilitet (rörlighet), koncentration, total mängd och andelen defekta spermier räknas. Vidare kan man se om det finns inflammatoriska celler i provet. Ibland kompletteras undersökningen med att provet skickas vidare för en ännu grundligare undersökning på Spermalab vid SLU (Uppsala).

Fertilitetsutredning tik

Tikar som inte blir dräktiga, aborterat, eller inte alls löper. Kompletteras ofta med ultraljud av livmoder och äggstockar och blodprover. Utförs helst mellan två löp.

Abort om man sett parning (eller om spermier påvisas i vaginalcytologi) kan man behandla när löpet är slut. Det är alltså inte bråttom att behandla direkt när tiken blivit tjuvparad. Man ger två injektioner med 24 timmars mellanrum och rekommenderar ett uppföljande ultraljud efter en tid för att säkerställa att aborten fungerat. I annat fall kan behandlingen upprepas (upp till 45 dagars dräktighet).

AI (artificiell insemination)

Vi kan erbjuda insemination med färsk och kyld sperma. Vi använder endoskop för att deponera sperman i livmodern (intrauterint) vilket ger ett bättre resultat jämfört med om sperman läggs vaginalt.

Spermaexport

Av kyld sperma

Dräktighetsdiagnostik med ultraljud

Sjukdomar i reproduktionsorganen

Till exempel vaginala sjukdomar, livmoderproblem (tex långa eller onormala löp), sjukdomar i prostata och testiklar.

Reproduktion katt

Hos katt kan vi hjälpa till med fertilitetsutredningar inkl. spermaprov hos hankatt, och allt annat som har med fertilitet att göra.

Spermaprov hankatt

Hankatten behöver få lugnande och i vissa fall en lätt narkos. Provet tas genom att en urinkateter förs in i urinröret. Pga. den lilla provmängden kan man inte göra lika många undersökningar på provet som hos hund. Motilitet (rörlighet) och mängden defekta spermier bedöms.

Våra recensioner

NMM Mmm

5

Fem stjärnor för hjälpen jag fick när Nasse, min papegoja var sjuk. Carsten är fantastisk, noggrann och förklarar allt så att man som orolig djurägare förstår.

Anders Aspenrud

5

Helt fantastiskt ställe o personal och så hjälpsam. är så otroligt nöjd när de tog emot oss när katten var dålig o hittade vad som felet var som inte det andra djursjukhuset hittade som ja ändå var 3 gånger till ! Kommer bara att gå hit nu

Michael Edin

4

Trevlig personal, stor och rymlig lokal. 4 stjärnor då både jag och andra med bokad tid fick vänta minst 15 minuter på veterinären. Gjorde en hälsokontroll på vår valp. Veterinären var snäll och erfaren och kontrollen gick bra. Dock glömde dom lämna någon diagnos/kommentar om hostan vår valp har haft, vilket var en av anledningarna för kontrollen. Idag mår valpen bra utan hosta, så allt lugnt. Bemötande 4/5 Lokal 5/5 Vård 4/5

Kjell-åke Nordström

5

Väldigt vackert bemötande! Ingen stress vad jag kunde förstå. Anders min son var med Trixa de sist minuterna i hennes liv och det gick lugnt till nämde han,! Stort tack!💐💐

Baserat på recensioner från Google

Öppettider

Telefonväxeln är öppen mellan 07:30-16:00 på vardagar. Akuttelefonen är öppen till 19:00.
  • Måndag
    07:30 - 19:00
  • Tisdag
    07:30 - 19:00
  • Onsdag
    07:30 - 19:00
  • Torsdag
    07:30 - 19:00
  • Fredag
    07:30 - 19:00
  • Lördag
    Stängt
  • Söndag
    Stängt
  • Medarbetare

    Dajana

    Dajana

    Klinikchef

    Jag tog examen från Personalvetarprogrammet i Östersund 2005. Har sedan dess arbetat med HR och personalfrågor i olika former. September 2018 började jag här på Veterinärhuset som klinikchef. Min passion är vår personal och jag ser dem som vår viktigaste resurs i verksamheten. Fritiden spenderar jag mest tid i ishallen med mina barn som är aktiva i både hockey och konståkning.
    Läs mer om Dajana
    Emma

    Chefsveterinär

    Emma

    Leg. Veterinär

    Jag tog min veterinärexamen 2015 vid SLU, Uppsala. Jag sökte mig direkt till den fjällnära naturen och började min bana i Östersund för att 2019 förflytta mig till Sundsvall. Sedan september 2021 är jag en del av Evidensia Veterinärhuset i Sundsvall. Jag är särskilt intresserad att jobba med den aktiva hunden och jobbar därför mycket med hältutredningar och går utbildning inom ortopedikirurgi. Ni kommer även träffa mig på övriga operationsavdelningen samt även vid bukultraljud då det även hör till mina intresseområden. På fritiden är jag gärna ute i naturen för rekreation, jakt och skidåkning med mina två hundar Luna och Freja som är av rasen vorsteh.
    Läs mer om Emma
    Ulrik

    Ulrik

    Leg. Veterinär

    Jag tog examen från veterinärprogrammet i Uppsala 2005. Min specialinriktning är ultraljudsundersökningar av alla organ inklusive hjärtat. Jag undersöker även era djur vid övriga medicinska utredningar och ortopediska frågeställningar både i det akuta skedet och vid utredning av hältor.  Mig träffar ni också i samband med både rutinmässiga och avancerade mjukdelsoperationer.
    Läs mer om Ulrik
    Åse

    Åse

    Leg. Veterinär

    Jag är född och uppvuxen i Norge och utbildade mig till veterinär i Leipzig, Tyskland. 1994 kom jag till Sundsvall för första gången och jobbade då som djursjukskötare medan jag studerade. Efter avslutade studier (2001) började jag som klinikveterinär här i Sundsvall. Mitt speciella intresse för odontologi – läran om tänderna och deras sjukdomar – började tidigt. Jag har sedan 2002 successivt fördjupat mig inom detta område på hund och katt med utbildningar både i Norden och i Europa. Oftast befinner jag mig på vår trevliga tandavdelning. Vi har hög kompetens och högmodern utrustning som hjälper oss att utföra allt från enklare till mer komplicerade ingrepp så att vi tar hand om era hundar och katter på bästa sätt. Tillsammans med våra utbildade djurtandsköterskor jobbar jag för att det ska vara en självklarhet att djur har rätt till god tandvård och att ni djurägare kan hjälpa era djur att behålla sina tänder. När jag inte jobbar med tandpatienter finns jag som allmänpraktiserande veterinär i medicin och kirurgi på kliniken. Hemmavid försöker jag hinna med familjen och alla dess sysslor samtidigt som vår charmerande Norrfolkterrier gör sitt yttersta för att hålla mig sysselsatt då hon ständigt sätter i sig något nytt.
    Läs mer om Åse
    Våra medarbetare

    Facebook inlägg