Skydda din katt och hund mot sommarens faror
Artikelns innehåll
Sommaren är på många vis en underbar period men för våra hundar och katter innebär den också en hel del faror som kan vara bra för dig som djurägare att vara extra uppmärksam på. Du känner säkert till risken för värmeslag i bilen men kanske är det mer okänt hur du bör agera vid ormbett, vattensvans, insektsbett, algförgiftning eller fukteksem? Här går vi igenom de faror som är vanligast under sommarhalvåret som kan drabba din hund eller katt.
-
Värmeslag – Lämna inte hunden i en varm bil
Värmeslag drabbar oftast hundar som har fått sitta för länge i en varm bil men även hundar som lämnas i direkt solsken utan möjlighet till skydd i skugga eller hundar som överanstränger sig när det är varmt. Trubbnosiga hundar, äldre hundar, överviktiga hundar och de som fått diagnosen hypothyroidism har mycket svårare att reglera kroppstemperaturen och är därför extra känsliga för värmeslag. Det som händer vid värmeslag är att kroppens normala förmåga att reglera kroppstemperaturen sätts ur spel på grund av att den omgivande temperaturen är för hög eller att en process i kroppen producerar en stor mängd värme (till exempel muskelkramper).
Detta skiljer värmeslag från vanlig feber där hjärnans temperaturreglerande organ är med och ställer in kroppstemperaturen på en högre nivå på grund av påverkan från inflammatoriska substanser i kroppen. Febernedsättande mediciner hjälper därför inte vid värmeslag.
Det finns alltså ingen gräns för hur hög kroppstemperatur en hund med värmeslag kan få. Gränsen för vad organen i kroppen klarar av är 42,8 °C. Det som händer om temperaturen stiger över det är att cellernas yta och proteiner denatureras och cellerna dör.
Tecken på värmeslag är hässjning, dregling, feber, torra (klibbiga) och röda slemhinnor, hög puls och i allvarliga fall andningssvårigheter, kräkningar och koma.
Om du misstänker att din hund har fått värmeslag ska du kontakta en veterinär.
-
Ormbett – Din hund eller katt kan bli ormbiten
De flesta bett på hund och katt sker mellan april och november. Det är mest unga djur (under 4 år) som råkar ut för ormbett och det verkar vara lite vanligare att hondjur blir bitna än hanar. Vanligast är att hundar och katter blir bitna i ansiktsregionen eller i tassarna. Det som händer efter ett huggormsbett är att man får en blödning i området, vätska sipprar ut i vävnaden, man får ödem och inflammation som ger en mycket kraftig svullnad. Ofta ser man även en missfärgning av huden.
Behandlingen går ut på att minimera skadan som giftet orsakar. Man bör därför försöka begränsa spridningen av giftet i kroppen och det gör man genom att hålla den bitna kroppsdelen och hela djuret stilla så att blodtrycket inte höjs och att blodcirkulationen inte ökar.
De flesta hundar och katter återhämtar sig bra efter ett huggormsbett men upp till 5% blir så sjuka att de avlider. Uppsök alltid veterinär vid misstanke om ormbett. Läs mer och se vår film
-
Fästingar på hund och katt
Fästingen finner sina offer med hjälp av sitt lukt- och värmesinne. Den känner sig fram till det mest lämpliga stället att sticka och för sedan in sin stickapparat som är försedd med hullingar och börjar suga.
För att undvika smittor (till exempel Borrelia eller Anaplasma) är det viktigt att avlägsna en eventuell fästing inom 24 timmar så sök alltid igenom din hund (och dig själv) efter en promenad i skog och mark under fästingsäsongen. Det kan förstås vara svårt att hitta fästingarna, särskilt på en hund med mörk päls så var noggrann.
Använd gärna någon form av fästingmedel som du kan köpa på apotek. Om du upplever att den variant du har valt inte fungerar som den ska så beror det oftast på att man som djurägare inte har applicerat den på rätt sätt. Läs bipacksedeln noga eller fråga personalen som kan visa hur man gör. Läs mer
-
Insektsbett på hund och katt
För det mesta är insektsbett ingen fara och orsakar inte några större problem för din hund eller katt men om sticket träffar i munhåla eller svalg kan slemhinnorna i luftvägarna svullna med risk för kvävning som följd.
Om djuret drabbas av många stick ökar förstås risken för allmänna reaktioner. Symptom kan då vara illamående, matthet, svullnad i ansiktet, klåda och andningsbesvär. I sällsynta fall får djuret en så kraftig allergisk chock att det avlider
Om man upptäcker ett getingstick på sitt djur så bör man först och främst avlägsna gadden. Viktigt är dock att inte klämma på den eftersom det riskerar att injicera ytterligare gift i huden. Försök istället att pilla eller stryka bort den.
Uppsök veterinär om ditt djur:
- Blir allmänpåverkat.
- Tidigare har visat sig vara överkänsligt mot stick.
- Blir stunget i munnen.
- Drabbas av ett flertal stick.
- Är väldigt ungt eller gammalt.
-
Fukteksem (Hot spots) är vanligt hos hund
Hot spot är en mycket vanlig form av akut hudinflammation hos hund. Den ses vanligen som små till handflatestora områden där pälsen är kladdig och hoptovad över smärtsam, vätskande och ilsket röd hud. Ofta blossar de till synes upp över en natt.
Typiska platser för hot spots är kinderna (under öronlapparna), nacken/halsen, ryggen, låren och svansroten.
Alla raser kan drabbas men det är vanligare på raser med lång och/eller tät päls som till exempel retrieverraserna, rottweiler och newfoundlandshund.
Det finns alltid en underliggande orsak till en lokal hudinflammation som Hot spots men det kan vara svårt att hitta den utlösande faktorn. Tänk på att en päls som känns torr på ytan kan vara genomblöt närmast huden. I den fuktiga och varma miljön stortrivs de bakterier som normalt finns i hundens hud (oftast stafylokocker) och hittar de dessutom ett sår, så kan de växa till explosionsartat. Läs mer
-
Giftalger och algförgiftning kan ge kräkningar som symptom hos hund
Hundar kan komma i kontakt med giftalger både genom att dricka vattnet och genom att bada i det (katter brukar inte gå i och dricka vatten med giftalger). Hundar som utsatts för alger brukar få symptom efter 15 till 60 minuter. Om hunden utsatts för en stor mängd giftiga alger så kan den dö redan inom 10-30 minuter efter att den har börjat visa symptom.
Om hunden däremot kommit i kontakt med en mindre mängd får den oftast bara kräkningar. Den kan också drabbas av buksmärtor och diarré.
Beroende på vilken typ av alger hunden fått i sig kan den också utveckla andra symptom som till exempel bleka slemhinnor, rest ragg, slöhet, svaghet, dålig koordination, smärta, andningssvårigheter och koma med mera.
Uppsök alltid veterinär då kontakt med giftalger snabbt kan bli livshotande.
Läs mer
-
Gillar din hund att bada? Se upp för vattensvans (Wet tail)
Vattensvans eller Wet Tail som det också kallas är något som enbart drabbar hundar. Det är något som hundar kan få om de badat i kallt vatten eller varit ute länge i kallt regn. De raser som drabbas mest är retrievers, spaniels och andra hundar som gillar att bada.
Orsaken till sjukdomen är inte helt känd men man tror att det beror på en inflammation i nerverna i svansroten som uppstår när hunden blir kall om bakdelen. Det gör väldigt ont och man brukar se att svansen hänger rakt ner. Hunden brukar ömma kraftigt om man tar på svansen eller på bakre delen av ryggen. Den kan även visa ovilja att sätta sig ner och tikar kan ha problem när de ska kissa och inte kan hålla undan svansen.
Symptomen brukar försvinna på några dagar om man håller hunden varm och torr och låter den vila. Man kan även hjälpa hunden med att ge någon form av smärtstillande och avsvällande medicin.
-
Saltvatten – Om din hund badar i havet kan den drabbas av saltförgiftning
Att dricka saltvatten är något som framförallt hundar gör när de är ute och går längs havet eller när de badar. Saltet gör att de kan börja kräkas. Vid stort vattenintag kan de också drabbas av saltförgiftning.
Om ens hund har druckit saltvatten och kräks bör man ta bort mat och vatten i några timmar så att magen får lugna ner sig. Börja sedan med att ge hunden små portioner vatten. Går det bra så kan man erbjuda fri tillgång till vatten och sen mat. Om hunden däremot fortsätter att kräkas eller visar andra symptom såsom trötthet, diarré, stelhet eller kramper kan man misstänka saltförgiftning och ska då kontakta veterinär.
-
Paddförgiftning – Får din hund tag i en padda så se upp!
Paddförgiftning är inte så vanligt men det förekommer och drabbar mest hundar. De är mer benägna att snabbt ta upp saker i munnen än vad katter är. Paddor är inte speciellt snabba och har därmed svårt att hinna undan om en hund eller katt kommer springande. Istället förlitar de sig på sitt giftiga hudsekret som bildas i en körtel bakom ögonen.
Vanligast vid ett angrepp är att djuret börjar dregla kopiösa mängder. Slemhinnorna i munnen svullnar och blir illröda och smärtar. Ofta krafsar hunden mot munnen. I svårare fall förekommer kräkningar, andnöd och hjärtpåverkan. Det finns till och med enstaka dödsfall rapporterade framför allt på dvärghundar.
Om man misstänker att ens husdjur tuggat på en padda bör man snarast försöka skölja rent munnen med vanligt vatten. Tänk dock på att inte spola så mycket att hunden får ner vatten i lungorna.
-
Sår- och bitskador på din hund eller katt
Ett sår kan orsakas på många sätt. Det vanligaste är skärskador framför allt i trampdynorna och bitskador orsakade av annan hund eller katt.
Ett ytligt snitt som inte går igenom hela huden kan ofta lämnas utan annan åtgärd än rengöring med tvål och vatten och någon form av skydd för att hindra att djuret slickar eller kliar på skadan (krage).
Djupare skador måste ofta sys för att läka fint och inte bli infekterade. Ett sår bör sys inom
6-8 timmar. Lämnas såret utan åtgärd längre tid räknas det automatiskt som infekterat och man kan behöva skära rent sårkanterna från skadad och infekterad vävnad för att få ett fräscht sår att sy ihop. Ofta behöver man även behandla med antibiotika.
Skärsår i trampdynor måste alltid sys. Anledningen till detta är att trampdynor är täckta av läderhud och att såret spricker upp varje gång djuret belastar trampdynan.
Bitsår räknas alltid som infekterade. Kattbett är speciellt lömska eftersom katter har så smala tänder. De sticker bara igenom huden och lämnar ett minimalt sår men desto fler bakterier under huden. Bakterierna börjar snabbt att föröka sig och kroppen försöker döda dem genom att skicka dit vita blodkroppar. Inom ett par dagar bildas en varansamling, en böld, under huden.
Alla bitsår bör undersökas av veterinär.
-
Låt inte hunden äta grill- och picknickrester
Håll hunden under uppsikt när ni äter utomhus eller passerar en grillplats. Till synes harmlösa benrester, grillspett, persikokärnor, glödande kol, lök och majskolvar kan vara rent livsfarliga. Även glasbitar från krossade flaskor kan förekomma. Symptom på att hunden har fått i sig något olämpligt kan vara kväljningar, kräkningar och nedsatt allmäntillstånd. Det händer varje sommar att vi får operera ut flera olika främmande kroppar (majskolvar, benrester osv) från tarmen.
Andra sommarfaror
- Trafiken – I samband med att vi är utomhus mer på sommaren så ökar trafikolyckorna. Det drabbar även våra djur så håll uppsikt och koppla dem i närheten av trafik.
- Höga höjder – Nu öppnar vi våra fönster och balkongdörrar. Det medför risk för att både katter och hundar kan falla ner. Katter är heller inte så smidiga som man kan tro. Vanliga fallskador är lungblödningar och bäcken-/käkfrakturer.
- Råttgift – tänk på att ta reda på vilken sorts råttgift som ditt djur har ätit innan du åker till en djurklinik då det är viktigt för veterinären att veta.
- Bollar kan sväljas hela och fastna eller tuggas i småbitar som lätt fastnar i tarmen.
- Öppna brunnar kan både hundar och katter falla ner i.
- Hästar och kor – undvik att gå igenom hagar med ditt djur då både hästar och kor kan sparka hundar och katter.
Att tänka på
- Ha ditt djur ID-märkt. Om det skulle springa bort så är det mycket lättare att hitta den rätta ägaren om djuret är ID-märkt.
- Ta reda på var närmaste jourveterinär finns om du åker på semester med ditt djur. Det kan vara svårt att hitta informationen när olyckan är framme. Kontakta Min veterinär.
- Ha alltid flytväst på hunden om ni färdas i en fritidsbåt.
- Ha gärna förbandsmaterial till hands så att du kan stoppa en blödning på väg till veterinären om ditt djur skulle skada sig allvarligt.
- Bind aldrig fast hunden i bilens dragkrok när ni tar en paus. Det är lätt att glömma och det händer varje sommar att vi får in hundar som av misstag släpats efter bilen.