Skabb hos katt (kvalster)

Skabbdjuret är ett kvalster som man knappt kan se med blotta ögat. Det finns flera olika arter av skabb. Katter kan drabbas av öronskabb (Otodectes cynotis) och rävskabb (Sacoptes scabiei). Dessa kvalster orsakar klåda och hudirritationer. Skabb är ofarligt men smittar ganska lätt.

Vad är kvalster?

Kvalster är en stor grupp spindeldjur som har funnits i många miljoner år och är spridda över hela världen. De finns dock inte där det är mycket kallt eller mycket torrt, utan trivs i värme och fukt. Det finns många olika arter, bara i Sverige cirka 1 000 st. De saknar ögon och storleken varierar från någon tiondels millimeter till cirka 2 cm. Fästingar är de största arterna.

Skabb är en sorts kvalster. Det finns flera olika skabbarter i Sverige till exempel human skabb, rävskabb och marsvinsskabb. Ordet skabb kommer från latinets scabies som betyder klåda.

Rävskabb, Sarkoptesinfektion på katt

Sarcoptes scabiei är det latinska namnet på skabbdjuret som vi oftast kallar rävskabb. Det kallas så sedan 70-talet då skabbdjuret spreds från rödrävar till hundar. Innan dess var det länge sedan man påträffade skabb i Sverige. Smitta till våra hundar kommer även idag oftast från rävar. Det drabbar oftast hund-, räv- och mårddjur. Ibland smittas även katter.

Öronskabb på katt 

Öronskabb (Otodectes cynotis) är parasiter som lever i kattens öron och hörselgångar. Det finns flera olika behandlingar mot öronskabb. Din veterinär avgör vad som passar bäst för din katt. Öronskabb är mycket smittsamt. Det är vanligt hos utekatter och unga katter.

Hårsäckskvalster(Demodex spp.)

Hårsäckskvalster är vanligt på hund och förekommer ibland även på katt. Ibland kan man höra benämningen hårsäcksskabb även om det är missvisande då kvalstret inte är ett skabbdjur. Symtomen är framför allt hårlösa fläckar på kroppen. Kvalstren lever och förökar sig i hårsäckarna som inflammeras och hårstråna släpper. Demodexkvalstren är artspecifika och smittar inte mellan djurslag.

Mjällkvalster (Cheyletiella blakei)

Kallas ibland kaninskabb, men inte heller detta är ett skabbdjur. Mjällkvalster gräver inte gångar som rävskabben gör utan leder i första hand till mjäll och håravfall. Hos katter ses kvalstret främst på långhåriga raser.

Kontakta veterinär vid misstanke om angrepp av rävskabb, öronskabb, hårsäckskvalster eller mjällkvalster.

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen