Vi arbetar för att förhindra eventuell smittspridning på våra djurkliniker och djursjukhus. Du kan hjälpa oss genom att klicka här för våra hygien- och besöksinstruktioner. Tack för hjälpen!

Skabb hos hund – Vad gör jag?

Misstänker du att din hund fått skabb? Hundar kan drabbas av rävskabb, och det är en av de vanligaste hudsjukdomarna hos hund. Skabb är ett kvalster som inte kan ses med blotta ögat, det behövs ett mikroskop.

Smittorisk för skabb

Rävskabb drabbar i stort sett bara hunddjur. Den kan även smitta människor, men ger då i allmänhet lindriga och kortvarig besvär. Smittan sprids både genom direktkontakt med smittat djur och indirekt kontakt med platser där smittade djur vistats. Symptomen kommer efter 3-4 veckor.

hund i ängsbacke, skabb

Symptom på att hunden fått skabb

Skabb kan ge en kraftig klåda, vilket i sin tur kan leda till fler problem om hunden kliar sönder sig. Det finns dock hundar som bara får lindrig klåda eller knappt några märkbara symtom alls. Här är de vanligaste symptomen:

  • Klåda.
  • Besvär som tilltar på natten.
  • Hudförändringar på öronkanter, vid svansfästet samt på framknä och has.
  • Små upphöjningar i huden.
  • Mjäll.
  • Håravfall.

Vad kan jag göra själv hemma?

Har din hund skabb måste den behandlas av veterinär. Du kan lindra klådan genom att använda klådstillande medel samt att tvätta och hålla rent det kliande området. Läs mer här »

När ska jag söka hjälp?

Om din hund har kraftig klåda bör du kontakta veterinär. Vänta inte med att ta tag i besväret.
Du kan boka en tid vid någon av våra kliniker här.

Vad gör veterinären?

Veterinären ställer frågor och tar prover. Om hunden drabbats kan konstateras genom ett skrapprov eller ett blodprov. Skrapprovet undersöks i mikroskop. Blodprovet undersöks på antikroppar mot rävskabb.

Om din hund är infekterad av skabb skriver veterinären ut medicin mot det. Det är viktigt att alla hundar som haft kontakt med det smittade djuret behandlas samtidigt.

Tänk på att klåda hos hund kan ha många orsaker. Ibland måste man också behandla hudinfektionen som kliandet orsakat, samtidigt som man går vidare med behandlingen av rävskabb.