Hund med dålig andedräkt
En hund kan lukta illa ur munnen av många olika anledningar. Det är en vanligt förekommande åkomma hos våra hundar och det är viktigt att ta reda på orsaken eftersom det kan bero på sjukdom som behöver behandling. Dålig lukt från hundens mun kallas halitosis.
Artikelns innehåll
Om andedräkten är väldigt dålig/stark eller förändras till det sämre bör du uppsöka veterinär.
Vad är normal andedräkt?
Det kan vara så att du uppfattar din hunds andedräkt som dålig trots att den är helt normal. Hundar äter ju inte samma typ av mat som vi och deras andedräkt liknar inte vår, som du kanske anser är det normala. Denna typ av ”dålig lukt” har hunden utan att det behöver bero på några bakomliggande problem eller sjukdomar.
När ska man uppsöka veterinär?
Om andedräkten är väldigt dålig/stark eller förändras till det sämre bör du uppsöka veterinär. Det kan vara ett symtom på flera olika sjukdomar och tandproblem.
Orsaker till dålig andedräkt hos hund
- Hunden har ätit något illaluktande. Hundar gillar att smaka på och äta lite allt möjligt och en vanlig orsak till illaluktande munhåla är helt enkelt att hunden ätit något illaluktande såsom avföring från ett annat djur.
- Inflammerade läppveck. Hundar har ofta små veck i huden vid läppen. Där kan mat och saliv ansamlas och bli en grogrund för bakterier. Bakterietillväxten kan ge mycket dålig lukt. Vid inflammerade läppveck är hunden ofta öm om läpparna och huden kan vara rodnad.
- Inflammerade tandfickor i munnen. Hundar kan också ha fickor inne i munnen där mat kan fastna, bakterier växa till och dålig andedräkt uppkomma. Tandköttet kan svullna, ömma och bli rött.
- Även skador i munnen kan leda till bakterietillväxt och dålig andedräkt.
- Olika tandproblem är en mycket vanlig orsak till dålig andedräkt hos hund, t.ex.:
- Tandköttsinflammation
- Tandsten
- Tandlossning
- Trasiga, inflammerade tänder
- Andra sjukdomar som kan ge dålig andedräkt:
- Njurproblem.
- Tumörer i mun och svalg.
- Nervskador som gör att hunden inte kan svälja ned maten ordentligt. Det är dock ovanligt.
- Dålig andedräkt kan också bero på olika mag-tarm-problem, t.ex. magkatarr.
Kan man förbygga dålig andedräkt hos hund?
- Ta hand om din hunds tänder med daglig tandborstning så förebygger du tandproblem på bästa möjliga sätt.
- Det är också bra att hålla koll på din hunds andedräkt. Om den ändras plötslig ska du uppsöka veterinär som kan hitta orsaken och förhoppningsvis stoppa större problem.
- Vill du slippa dålig andedräkt hos din hund är det förstås bra att hindra din hund från att äta illaluktande saker såsom avföring och döda djur.
- Hundar som har lätt för att få tandsten kan behöva hjälp med professionell tandrengöring med jämna mellanrum.
- Det finns foder som till viss del kan motverka tandsten. Fråga i din veterinärbutik.
Vad gör veterinären
- Veterinären gör en undersökning av hunden och ställer frågor till dig som djurägare. Man ser om det finns någon inflammation i munnen, letar tumörer och ser hur tänderna ser ut.
- Man kontrollerar att hunden verkar kunna tugga och svälja normalt.
- Hunden behöver ofta sövas för att man ska kunna undersöka munhåla, tänder och svalg grundligt.
- Tandröntgen behövs ofta.
Behandling
- Om den dåliga andedräkten beror på något hunden ätit försvinner det av sig själv. Tandborstning kan hjälpa till.
- Inflammerade läpp- eller hudveck behöver hållas rena och torra i den mån det är möjligt. Man kan även använda bakteriedödande vätskor som man kan stryka på med till exempel tops. Klorhexidinlösning är ett sådant medel. Andra alternativ för egenvård är wipes indränkta i antiseptiska, bakterie- och svampdödande medel samt anibakteriella, desinficerande geler. I svåra fall kan man operera bort hudvecken så att huden blir slätare och inte så mycket kan fastna där.
- Inflammation i tandkött behandlas med tandborstning, eventuellt i kombination med bakteriedödande medel innehållandes till exempel klorhexidin.
- Vid infektioner kan i enstaka fall antibiotika behövas.
- Tandsten tas bort med professionell tandrengöring.
- Trasiga, inflammerade tänder brukar dras ut.
- Om man hittar tumörer i mun eller svalg opereras dessa bort i de fall det är möjligt. Man tar också prov på tumören för att se om den är godartad eller elakartad. Skulle den vara elakartad får du prata med din veterinär om möjliga åtgärder.
- Nervskador är tyvärr ofta svåra att åtgärda.
Dela den här artikeln


