Vaccinera hästen
Artikelns innehåll
Hur fungerar vaccin?
Ett vaccin innehåller delar av ett sjukdomsorsakande ämne. När det injiceras i kroppen reagerar immunförsvaret genom att aktivera celler och producera antikroppar mot det specifika ämnet. Man kan säga att immunförsvaret tränas för att försvara sig mot ett visst agens, och hästen blir därför mindre sjuk om den senare drabbas av sjukdomen.
Vacciner kan vara konstruerade på olika sätt men grunden är att de innehåller komponenter av det ämne man vill vaccinera mot. Levande vaccin innehåller levande virus eller bakterier, men då en stam som är försvagad så att den inte själv kan orsaka allvarlig sjukdom. I avdödat vaccin finns agens som följaktligen inte är levande. Vidare finns vaccin som består av delar av ett infektionsämne – det kan vara specifika proteiner som immunförsvaret lätt reagerar mot. Än mer teknologiska vaccin kan bestå av ofarliga organismer som försetts med gener för produktion av de proteiner som man vill aktivera immunförsvaret mot.
Vilka vaccin rekommenderas till häst i Sverige?
Vi rekommenderar att alla hästar vaccineras mot stelkramp. För den som vill tävla eller träffa många andra hästar rekommenderas också att vaccinera mot influensa. Vid tävling är influensavaccinering dessutom ett krav. Vi har också tillgång till vaccin mot botulism, EHV-1 och 4, samt kvarka som rekommenderas om risken är stor. I andra länder finns en rad olika sjukdomar att vaccinera mot, så det finns betydligt fler vacciner att tillgå för häst. Rådfråga din veterinär om det är något speciellt behov så kan det gå att lösa genom att få vaccinet på licens. Läs mer om smitta i stallet.
Stelkramp
Stelkramp är en livshotande sjukdom som kan drabba hästar om bakterien Clostridium tetani kommer in i kroppen via sårskador. Det vaccin vi använder ger bra skydd mot sjukdomen och vi ser därför denna väldigt sällan i Sverige numera.Grundvaccinationen består av två doser med 4 - 6 veckor emellan, följt av ytterligare en dos ca 6 månader senare. Därefter upprätthålls skyddet vid revaccination vartannat år.
Influensa
Influensa är en höggradigt smittsam virussjukdom som ger övre luftvägsinfektion. Influensa är vanligen inte dödlig, men orsakar stort lidande och betydande bortfall i verksamheten och därmed stora ekonomiska förluster. Vaccinerna mot influensa skyddar inte helt mot sjukdom, men de minskar symtomens allvarlighetsgrad och om majoriteten av hästarna är vaccinerade minskas smittspridningen i hästpopulationen. Av den anledningen är det krav att hästar som tävlar ska vara vaccinerade mot influensa. Influensavaccin ges ofta i kombination med stelkrampsvaccin. Grundvaccinationen för influensa är också 2 doser med 4 - 6 veckor emellan, ytterligare en dos efter 6 månader, och därefter årligen. Men kontrollera specifikt vad som gäller för din tävlingsgren eftersom reglerna kan ändras.
Botulism
Botulism är en ovanlig sjukdom som orsakar livshotande förlamning. Den orsakas av toxin som produceras av bakterien Clostridium botulinum och kan förekomma i dåligt hanterat foder. Eftersom sjukdomen är så allvarlig är det många hästägare som väljer att vaccinera sina hästar mot botulism. Vaccinet är säkert och ger tillförlitligt skydd mot botulism. Botulismvaccin finns på licens. Grundvaccination ges som tre doser med 4 veckors mellanrum, därefter revaccinerar man årligen.
EHV 1 och 4
EHV-1 kan orsaka virusabort och det finns ett licensvaccin som ges till dräktiga ston för att minska risken för kastning.