Kattsjukdomar – vi listar några av de vanligaste

Goda råd om kattsjukdomar

Här har vi samlat nyttig information om vanliga kattsjukdomar, skador och andra bekymmer som din katt kan råka ut för. Vi beskriver symptom och orsaker, berättar vad du kan göra själv hemma och när det är dags att kontakta en veterinär.

Du får också veta mer om vad veterinären kan göra, hur behandlingen går till, vilken medicin och annan hjälp som finns och om den viktiga eftervården.

Några vanliga sjukdomar och andra problem hos katt

Magtarmproblem »

Bland dem som söker vård för magtarmproblem är akuta problem det vanligaste. Vanliga orsaker är att katten har fått i sig något olämpligt men det kan också bero på parasiter, olämpliga föremål eller andra sjukdomar i magtarmkanalen.

Sårskador »

Katter riskerar alltid att få sår och skador. För det mesta är såren mindre och du kan sköta om dem, och få dem att läka själv. Men ibland är oturen framme och du behöver kontakta veterinär.

Tandproblem »

Rena tänder ger fräsch andedräkt. Om din katt luktar illa i munnen kan det bero på en inflammation. Två andra vanliga tand- och munhålediagnoser hos katter är stomatit och tandresorption.

Ökad urinering och törst »

Att katten dricker och kissar mycket är vanliga symtom och kan bero på en rad olika sjukdomar. Några är urinvägsinfektion, diabetes, livmoderinflammation och problem med njurarna. Det finns också flera andra sjukdomar det kan bero på.

Hypertyreos »

Hypertyreos, eller giftstruma, är den vanligaste hormonella sjukdomen hos äldre katter. Avmagring, ökad aktivitet, aggressivitet och oro är vanliga symptom.

Få hjälp

Om du vill boka en tid för rådgivning eller en undersökning så hittar du din närmaste Evidensia klinik här.

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen