Katt löper

Katter blir könsmogna tidigt. Det är vanligt att de löper på våren och då jamar de intensivt för att locka till sig hankatter att para sig med. Löpande honkatter som inte får tillfälle att para sig blir ofta frustrerade och det kan vara jobbigt både för katten och dess ägare. Om katten inte ska användas i avel är det bäst att låta kastrera den. 

Tecken på att katt löper

 • Ökad tillgivenhet.
 • Katten gnider sig mot möbler, väggar och människor, ofta med kroppens bakre del.
 • Hon kan rulla sig.
 • Hon uppträder rastlöst.
 • Strosar runt i reviret och letar partner.
 • Hon ställer sig i parningsställning med bakdelen och svansen upprätt. Det händer till exempel när hon blir kliad i ryggslutet.
 • De jamar högljutt och ”gnälligt” i sina försök att locka till sig hankatter att para sig med.
 • De urinmarkerar i området för att visa att de är ”tillgängliga” för hanar. Tyvärr kan de även spreja ned väggar och möbler.
 • Innekatter kan under löp göra allt för att komma ut.
 • Matlusten minskar och de kan så gott som sluta äta.
 • Det är ganska vanligt att katterna hamnar i slagsmål den här tiden på året. Många är ute och rör på sig och de är påverkade av alla hormoner. Det gäller både hanar och honor. Håll koll på katten så att den inte får infekterade riv- eller bitsår.

Löpande katter kan bli rastlösa och strosa runt i reviret och leta partner.

Första löpet

En katt har normalt sitt första löp vid 6 – 9 månaders ålder, men vissa katter kan börja löpa ännu tidigare eller senare.

Hur länge löper en katt?

En katts höglöp varar i cirka 7-9 dagar. Höglöp är när katthonan är villig till parning och kan få ägglossning. Därefter brukar det gå cirka 10-14 dagar innan hon åter höglöper.

Katt löper: reproduktionscykel, löpperioder, brunstcykel

Det varierar från individ till individ hur löpperioderna ser ut. Det beror bland annat på årstid, ålder, ras och om det finns hanar i omgivningen. En del honor löper bara en gång på ett år, andra kan löpa till och från hela året.

Utekatter styrs i högre grad av naturens växlingar och årstider än innekatter. I Sverige är det vanligt för utekatter att ha uppehåll i löpen från oktober till februari då det är mörkare ute. När ljuset kommer tillbaka efter vinterhalvåret börjar de löpa igen, runt februari-mars.

Under den ljusa tiden på året är det vanligt att utelevande honor löper några gånger i tät följd och sedan blir det ett längre uppehåll. Det är också ganska vanligt att de inte löper den varmaste tiden på sommaren.

Innekatter har inte lika säsongsbundna löpperioder. Inomhusbelysning gör att innekatter har längre dagar året runt och deras löpperioder påverkas av det. De kan löpa närsomhelst under året.

Hela brunstcykeln hos honkatter varar i cirka 3 veckor, men det är bara under en av dessa veckor hon är parningsvillig och kan få ägglossning, det vill säga är i höglöp.

Så här ser kattens löpperioder ut:

 • Anöstrus är den period när honkatten inte löper alls, en viloperiod helt utan äggstocksaktivitet. Anöstrus inträffar vanligen den mörka tiden på året när det gäller utekatter.
 • Proöstrus är förlöpet, det brukar vara i 1-3 dagar. Under de här dagarna brukar katterna ibland börja uppvisa ett förändrat beteende. Det gäller dock inte alla katthonor och det brukar inte vara så tydligt. Nu växer äggblåsor/folliklar till.
 • Östrus är höglöpet. Det är nu katthonan är parningsvillig. Den delen av cykeln brukar vara runt en vecka men kan vara både kortare och längre. Under den här perioden har honkatterna mycket höga nivåer av det kvinnliga hormonet östrogen. Det påverkar hennes beteende och hankatter i närheten lockas av det. Östrogenet gör att ägg mognar i äggblåsorna. Det sker ingen ägglossning om honan inte paras.
 • Interöstrus. Om ingen parning/ägglossning sker under östrus går katten in i interöstrusperioden. Den brukar vara i mellan 3 och 15 dagar. Då är äggstockarna inaktiva och hanarna lockas inte till honan.
 • Diöstrus. Om parning och därmed ägglossning skett går katthonan in i diöstrusperioden. Katthonan är nu antingen dräktig eller skendräktig. Om äggen befruktats är katten dräktig i runt 65 dagar innan ungarna föds. Om kattmamman går in i diöstrus utan att ha några befruktade ägg blir hon skendräktig. Det kan till exempel hända om hanen hon parat sig med var infertil. En skendräktighet brukar vara i 35-40 dagar.
 • Sedan påbörjas antingen anöstrus eller proöstrus igen, beroende på årstid med mera. Det är vanligt att katter som just fått ungar inte löper förrän efter runt 6 veckor, men de kan också börja löpa direkt efter födseln.

Löp efter p-pilleranvändning

Har honan fått p-piller kan det ta några veckor ända upp till månader innan löpning kommer igång. Länk till p-piller katt

Om man vill para katten

 • Man rekommenderar att honkatten är minst ett år när hon paras första gången.
 • Om honan är över tre år när hon paras första gången kan hon ha svårare att bli dräktig än när hon är yngre.
 • Honan måste vara i höglöp för att kunna få ägglossning vid parningen.
 • Det räcker inte alltid med en parning, utan det kan behövas flera parningar i rad under några enstaka timmar för att ägglossningen ska starta och honan bli dräktig.
 • Om du vill ta ungar på din katt ska du i förväg veta att det finns hem till ungarna.

Kastrering

Eftersom det är stressande för katter att löpa utan att ha möjlighet att para sig bör man kastrera de katter som man inte tänker avla på. Det brukar vara det bästa både för katten och kattägaren. Kastreras katten kommer den inte att löpa. Läs mer om kastrering av honkatt här och hankatt här och av .

Hitta en klinik nära dig

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen