Årets bästa dagar! 20% rabatt på allt i butiken Evidensia-dagarna 25-28/4.

Allergi hos hund – typer och behandling

Den vanligaste allergipatienten söker hjälp för klåda. Återkommande öroninflammationer är också ett vanligt problem. Men innan man kan konstatera att det är allergi måste andra tänkbara orsaker uteslutas.
Ibland har djuret kliat sönder sig med en infektion som följd. Då måste först den behandlas medan arbetet med utredningen går vidare.
Boka tid hos veterinär Boka tid hos veterinär

Boka tid hos veterinär

Är du osäker på hur ditt djur mår, boka ett klinikbesök eller videosamtal med en av våra veterinärer.

 

Vad kan veterinären göra åt allergi?

Att utreda hudproblem kan komma att kräva ett målinriktat och tålmodigt arbete.

Parasiter

Oftast börja veterinären med att utreda om orsaken kan vara parasiter som loppor, löss och skabb. Dem vill man utesluta först.

Foderallergi

Är det inte parasiter eller infektioner som orsakar klådan går utredningen vidare med allergimisstanken. Och då är frågan: är det en foderallergi/överkänslighet eller något i omgivningen (s k atopi) man är allergisk mot?

Som regel börjar veterinären med fodermisstanken - särskilt om det finns symtom på mag- och tarmproblem med i bilden. Ofta är det ett eller flera sorters protein som hunden är överkänslig mot. Under en testperiod ges djuret foder med hydrolyserat (sönderdelat) protein som kroppen inte reagerar på. Man kan också prova ett foder med en helt ny proteinkälla som djuret inte ätit tidigare. För att utreda foderallergi är det en strikt diet i 8-10 veckor. Under tiden har du som djurägare telefonkontakt med veterinären för att se om det blir bättre. Under denna tid får din hund inte äta något annat än det aktuella fodret - inte ens godisbitar. Till och med matbitar som tappas på golvet runt matbordet kan ställa till det för utredningen!

Efter veckorna med strikt diet kan din hunds symtom ha lindrats avsevärt eller till och med försvunnit. Då är det dags för nästa steg - foderprovokationen. Då ger man det foder som djuret åt innan foderförsöket inleddes. Om man får tillbaka klåda och hudsymtom igen har djuret en överkänslighet mot fodret. Man återgår då igen till det s k eliminationsfodret och hundens symtom följs noga. Efter foderprovokationen kan man låta djuret stå kvar på hydrolyserat foder eller försöka få svar på vilket/vilka protein djuret inte tål. Det är ofta en tidskrävande process som i princip innebär att man provocerar djuret med ett protein i taget.

Atopisk allergi

Om även foderallergi kan uteslutas och veterinären misstänker atopi går arbetet vidare. Studier visar att cirka 10-15 procent av alla svenska hundar som kliar sig är atopiker vilket innebär att de reagerar allergiskt på något i miljön de befinner sig i. Det kan till exempel vara pollen och kvalster.

För att hitta vilka allergen din hund är känslig för kan veterinären ta blodprover där antikroppar mot vissa allergener kan påvisas. Man kan även göra "pricktest" (små mängder allergen injiceras i huden) för att se om huden reagerar på exempelvis kvalster eller pollen.

Är vissa raser förknippade med atopi/allergiska problem?

I en finsk studie från 2017 redogörs bl a för kopplingen ägarupplevda atopi/allergiproblem och hundras. Efter statistisk analys listades här de 20 raser som toppade listan (varje ras representerades av minst 40 individer):

 1. West Highland white terrier
 2. Boxer 
 3. Engelsk bulldog
 4. Dalmatiner
 5. Fransk bulldog
 6. Staffordshire bull terrier
 7. Parson Russell terrier
 8. Schäfer
 9. Engelsk springer spaniel
 10. American Staffordshire terrier
 11. Welsh springer spaniel
 12. Grand Danois
 13. Dvärgpinscher
 14. Labrador retriever
 15. Jack Russell terrier
 16. New Foundland
 17. Lagotto Romagnolo
 18. Flatcoated retriever
 19. Storpudel
 20. Dobermann 
(Källa: Environmental and phenotype-related risk factors for owner-reported allergic/atopic skin symptoms and for canine atopic dermatitis verified by veterinarian in a Finnish dog population. Anturaniemi et al. 2017.)

Behandling av allergi hos hund

Det finns läkemedel som lindrar besvären. Kortison är ett läkemedel som har snabb effekt mot klåda. Kortison är effektivt men eftersom det har biverkningar brukar man undvika det över längre tid. Ciklosporin är ett annat läkemedel och som regel har detta färre biverkningar. Dock tar det längre tid innan det får effekt.

Ett annat alternativ är allergenspecifik immunoterapi, även kallat hyposensibiliseringsbehandling. Denna behandling som går ut på att minska överkänsligheten. Hyposensibilisering går ut på att man utifrån vilka allergen din hund reagerar på producerar ett individanpassat vaccin. Med allergiframkallande ämnen i små mängder låter man sakta immunförsvaret vänja sig. Målet med hyposensibilisering är att:

 • Hunden ska ha så lite klåda som möjligt.
 • Minska behovet av andra klådhämmande åtgärder.
 • Minska antalet infektioner och inflammationer i huden.

Sjukdomen blir hunden inte av med men den  får lägre doser medicin och mindre besvär.
 

Vad kan jag göra själv hemma?

Undvik om möjligt det som din hund verkar vara allergisk mot och schamponera regelbundet. Det kommer man långt med. Läs mer om hur du lindrar klåda här.

Vill du boka en tid för rådgivning eller undersökning så hittar du din närmaste Evidensia klinik här.

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen