Åksjuka eller bilrädsla hos din hund eller katt
Boka tid hos veterinär
Är du osäker på hur ditt djur mår, boka ett klinikbesök eller videosamtal med en av våra veterinärer.
Artikelns innehåll
Vad är åksjuka?
Åksjuka i sig är ett tillstånd där djuret känner obehag och illamående. Känslan uppstår, precis som hos människa, då hjärnan får motstridiga signaler från balanssystemet och synintrycken. Tillståndet kan även kopplas till stress eller rädsla för bilen och bilåkandet i sig. Det är alltså viktigt att försöka förstå om ditt djur lider av åksjuka, bilrädsla eller en kombination av båda.
Vanliga symtom på att din hund/katt lider av åksjuka:
• Intensivt flåsande och ibland gurglande läten.
• Dreglande.
• Kräkningar.
• Trötthet och slöhet.
Symtom på bilrädsla/stress:
• Vägran att gå in i bilen eller buren.
• Rastlöshet - djuret kan ha svårt att vara stilla och kan försöka fly.
• Nervositet och oro - kan visa sig som överdrivet slickande, skakningar, darrningar.
• Jamande/ylande/skällande.
• Tystnad och stelhet.
Andra symtom som kan iakttas hos bilrädda djur är magtarmstörning som till exempel diarré. Snabb andning och snabb hjärtfrekvens är också symtom som iakttas vid rädsla och obehag.
Vad kan jag göra om mitt djur blir åksjukt?
Om du misstänker att din hund eller katt lider av åksjuka går det att få hjälp. Det finns både kosttillskott och receptbelagda läkemedel som kan hjälpa mot åksjuka. Kontakta gärna din klinik eller veterinär online för att få råd om kosttillskott. Vid svårare fall av åksjuka finns det receptbelagd medicin som veterinären kan skriva ut.
Har du en bilrädd hund eller katt?
Först kan man träna djuret i några dagar genom att bara sitta en stund i bilen när den står stilla. Vänj djuret vid bur eller sele. Låt gärna hunden ha med en “snuttefilt” eller favoritleksak. Fortsätt träningen genom att åka korta turer - börja med ett par hundra meter eller bara runt kvartertet. Därefter förlängs sträckan gradvis till ett mål som hunden tycker är roligt, till en skogspromenad, en hundkurs eller besök hos en hundkompis. Hunden ska förknippa bilresandet med något roligt.
Undvik att ge djuret mat 2-3 timmar innan och rasta hunden väl före resan. Se till att det är god ventilation i bilen. Det får inte vara för varmt. Rasta ofta om ni ska åka långt. Se till att djuret har tillgång till friskt vatten.