P-piller till katt

Om man har en honkatt som man önskar avla på kan p-piller för att undvika oönskade kattungar vara ett alternativ. Restriktiv förskrivning av p-piller kan göras till avelskatter under en kort period, förutsatt att de är friska. P-piller kan även i vissa fall förskrivas till katt som inom kort ska kastreras men vars löpbeteende besvärar både henne själv och dig som ägare. 

Hur fungerar p-piller till katt?

P-piller till katt innehåller ett falskt dräktighetshormon likt progesteron som förhindrar löp. Det påverkar kattens kropp att tro att den är dräktig. Det innebär att katten inte kommer att löpa så länge man ger p-piller till henne, och därmed kan hon heller inte bli dräktig. Preparatet finns i endast i tablettform genom recept från veterinär och kan ges av ägaren. De ges en gång i veckan för att kontinuerligt förhindra att katthonan löper och förskrivs endast till vissa katter.

Risker och biverkningar med p-piller till katt

Det finns tydliga risker och biverkningar med att ge p-piller till sin katt. Vid all tablettbehandling finns en risk att katten inte får i sig tabletterna varje gång, att hon spottar ut eller kräks upp dem. Läkemedlets substans har även biverkningar på livmodern och resten av kroppen. Risken för livmodersjukdomar och utveckling av aggressiva juvertumörer ökar, till skillnad från en kastrering som minskar risken. Även risken för diabetes ökar. Honan riskerar också att gå upp i vikt pga ökad aptit. P-piller ska bara ges till friska katter under en kort period. Därför är det bättre att låta kastrera sin katthona om man vet att man inte ska avla på henne. Kastrationsingreppet är relativt säkert, har inga biverkningar och fungerar mot oönskad dräktighet även om katten rymmer. Endast i särskilda undantagsfall kan man överväga att långtidsbehandla med p-piller.

P-piller eller kastrering?

Att kastrera din honkatt är det bästa långsiktiga sättet att undvika att honkatter löper och därmed oönskade dräktigheter. Det finns uppskattningsvis omkring 100 000 hemlösa katter i Sverige. Man bör noga beakta om man har tid, kunskap och ekonomi att föda upp en kull kattungar och se till att de får ansvarsfulla livstidslånga hem. Det finns en felaktig uppfattning om att en hona bör ha fått en kull kattungar innan hon kastreras, men det finns inga belägg det.

Recept p-piller katt

Du kan skicka in en förfrågan om att få recept på p-piller till katt via vårt formulär. Du kan även få recept utskrivet genom att du bokar ett videomöte via Evidensia-appen. Detta under förutsättning att du besökt en av våra kliniker med den katt som receptet avser, och i samma ärende, under de senaste 12 månaderna. 

Har du frågor kring p-piller kan du alltid boka ett videobesök med veterinär i mobilen här.

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen