Ny lag: ID-märkning och registrering av katt, läs mer.

P-piller till katt

Om man har en honkatt som inte är kastrerad kan man vilja ge henne preventivmedel för att undvika oönskade kattungar. P-piller till katt är ett enkelt sätt att undvika fler fluffiga familjemedlemmar.

Hur fungerar p-piller till katt?

P-piller till katt innehåller ett falskt dräktighetshormon likt progesteron som förhindrar löp. Det påverkar kattens kropp att tro att den är dräktig. Det innebär att katten inte kommer att löpa så länge man ger p-piller till henne, och därmed kan hon heller inte bli dräktig. Preparatet finns i både tabletter och injektionsform. Tabletterna är vanligast och kan ges av ägaren genom recept från veterinär. De ges en gång i veckan för att kontinuerligt förhindra att katthonan löper. Injektionsformen ges en gång var femte månad.

Risker och biverkningar med p-piller till katt

Det finns tydliga risker och biverkningar med att ge p-piller till sin katt. Ger man tabletter finns en risk att katten inte får i sig tabletterna varje gång, att hon spottar ut eller kräks upp dem. Läkemedlets substans har även biverkningar på livmodern och resten av kroppen. Risken för livmodersjukdomar och juvertumörer ökar, till skillnad från en kastrering som minskar risken. Även risken för diabetes ökar. Honan riskerar också att gå upp i vikt pga ökad aptit. P-piller ska bara ges till friska katter under en kort period. Därför är det bättre att låta kastrera sin katthona om man vet att man inte ska avla på henne. I undantagsfall kan man överväga att långtidsbehandla med p-piller.

P-piller eller kastrering?

Att kastrera din honkatt är det bästa långsiktiga sättet att undvika att honkatter löper och därmed oönskade dräktigheter. Det finns uppskattningsvis omkring 100 000 hemlösa katter i Sverige. Man bör noga beakta om man har tid, kunskap och ekonomi att föda upp en kull kattungar och se till att de får ansvarsfulla livstidslånga hem. Det finns en felaktig uppfattning om att en hona bör ha fått en kull kattungar innan hon kastreras, men det finns inga belägg det.

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen