Ögonskador hos häst

Ögonskador hos häst uppkommer av olika orsaker. Det kan vara yttre traumatiska skador, som ett slag eller skärsår. De kan också vara orsakade inuti ögat utan yttre påverkan.

För att kunna bedöma om din häst har problem med ögonen är det bra att lära sig hur den ser ut när den är frisk. Och att alltid jämföra de båda ögonen. Titta på hästen rakt framifrån. Kolla symmetri, storlek och position av ögonen och omgivande vävnader. Bägge ögonen ska normalt vara likadana. Hornhinnan, som sitter ytterst på ögat, ska vara klar och genomskinlig. Innanför hornhinnan ligger den oftast bruna irisen eller regnbågshinnan. I mitten på iris sitter pupillen och bakom den ligger linsen.

Hornhinnan undersöks bäst om du släcker ned i stallet och har en liten ficklampa eller pennlampa. Lyft det övre ögonlocket (hästen vill gärna knipa när du lyser på ögat) och lys på ögat från olika vinklar.

Enkla hornhinnesår ska visa förbättring redan inom några dagar och läka inom 1 – 2 veckor. Om inte såret läker som det ska måste det snabbt utredas vidare av veterinär, eftersom ögat annars i värsta fall kan gå förlorat.

När söker jag hjälp?

Om din häst har ont i ögat kniper den oftast och har eventuellt ett ökat tårflöde. Den första indikationen på att hästen har ont i ögat, innan den kniper med hela ögonlocket, är att den fäller ned ögonfransarna. Det ser man lätt om man tittar på hästen rakt framifrån och jämför ögonen. Smärta i ögat beror oftast på ett sår på hornhinnan eller en inflammation inuti ögat och bör undersökas av veterinär.

Grumlingar på hornhinnan kan vara orsakade av en inflammation eller sår på hornhinnan, eller en inflammation inuti ögat. De bör undersökas av veterinär eftersom behandlingen är väldigt olika beroende på orsak till grumlingen.

Vad gör veterinären vid ögonskador hos häst?

Din veterinär gör bedömningen om skadan är av enklare art och kan behandlas hemma med ögondroppar och smärtstillande eller om man bör remittera din häst till en ögonspecialist.

Här lär du dig mer om andra sårskador på häst »

För att kunna bedöma om din häst har problem med ögonen är det bra att lära sig hur den ser ut när den är frisk och att alltid jämföra de bägge ögonen.

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen