Magens och tarmens funktion hos katter

I magsäck och tarm spjälkas födan och näringsämnen utvinns för att absorberas av tarmen och transporteras ut i kroppens celler. I tarmen ”sorteras” också slaggprodukter som inte kan absorberas bort, och blir till avföring. En fungerande mag- och tarmfunktion är a och o för att din katt ska må bra.

Immunförsvaret

Att magen och tarmen fungerar normalt krävs bland annat för att din katt ska kunna ta upp näring i fodret på rätt sätt. I magtarmkanalen finns också en tarmflora som fyller många funktioner, bland annat att tillverka näringsämnen som vitaminer och fettsyror. Närmare 90 % av kattens immunförsvar är samlat i magtarmkanalen och skyddar mot de sjukdomsframkallande bakterier och virus som katten kan utsättas för. Hur magen och tarmen mår kan påverka resten av kattens kropp. Om magtarmproblem hos katt » 

Avföringen

Hur ofta en frisk katt har avföring beror på vilket foder den får, vilket även påverkar färgen och konsistensen på avföringen. Normalt sett har katten fast avföring cirka 1-2 ggr/dag.

Förebygg mag- och tarmbesvär

  • Ge alltid din katt foder av hög kvalitet. Olika katter är olika känsliga för foder och annat de får i sig. Byt inte foder ofta och var restriktiv med godis.
  • Håll koll på det normala beteendet. Det är bra att veta hur ofta din katt normalt har avföring eller kräks. Då är det lättare att upptäcka problem.
  • Se till att din katt regelbundet vaccineras mot parvovirus. Även innekatter behöver vaccineras mot parvo.

Här hittar du djursjukhus och djurkliniker som kan hjälpa dig om din katt blir sjuk. Du kan även få råd och hjälp genom att boka ett videomöte med en av våra onlineveterinärer. 

Se till att din katt regelbundet vaccineras mot parvovirus. Även innekatter behöver vaccineras mot parvo.

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen